Μειώνονται οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα μετά τη σημαντικότατη παρέμβαση της ΕΚΤ η οποία αποφάσισε για πρώτη φορά από την έναρξη ων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές του 2015, να συμπεριλάβει την Ελλάδα χωρίς να δίνει πλέον σημασία εάν η χώρα έχει ή δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.

Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 2,05% με πτώση της τάξης του 48% και από το σχεδόν 4% που άγγιξε χθες, ενώ το spread πλέον διαμορφώνεται στις 238 μ.β από 410 μ.β περίπου χθες.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης αργά χθες το βράδυ, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την ηρεμία στις διεθνείς αγορές. Το νέο QE ανεβάζει τις αγορές ενεργητικού που θα πραγματοποιήσει εντός του έτους η ΕΚΤ στο 1,1 τρισ.ευρώ, σχεδόν στο 6% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Σημαντική μείωση και στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας, με την απόδοση του διετούς ομολόγου να κάνει βουτιά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, στο 0,41%, στη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από το 1996. Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στη δεκαετία υποχώρησε έως και 90 μονάδες βάσης, στο 1,40%, με το περιθώριο(spread) έναντι της απόδοσης του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να κλείνει σχεδόν 100 μονάδες, στις 169 μονάδες βάσης.

Σημαντική αποκλιμάκωση σχεδόν 30 μονάδων βάσης και για τις αποδόσεις ισπανικών και πορτογαλικών τίτλων, ενώ και το 10ετές γερμανικό Bund υποχώρησε 12 μονάδες βάσης, στο -0,35%.