Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Δημοκρατία στα όριά της - Η «ασύμμετρη απειλή», ο «δούρειος ίππος του εχθρού» και το «ξέπλυμα» των νεοναζί

Η Δημοκρατία στα όριά της – Η «ασύμμετρη απειλή», ο «δούρειος ίππος του εχθρού» και το «ξέπλυμα» των νεοναζί

H αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αρχίζει να διολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια στα οποία δοκιμάζεται η δημοκρατική ομαλότητα. Οι αλληλοκαταγγελίες μεταξύ κυβερνητικού εκπροσώπου και ΣΥΡΙΖΑ, οι αντιπαραθέσεις Παπαδημούλη - Μπογδάνου και η μήνυση εναντίον του βουλευτή της ΝΔ. Οι νύξεις του Δ. Μαρκόπουλου για το «γραφείο τύπου του Ερντογάν»

H αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αρχίζει πια να βγαίνει εκτός ορίων και μάλιστα διολισθαίνει σε μονοπάτια στα οποία μπαίνει σε επικίνδυνη δοκιμασία η δημοκρατική ομαλότητα.

Μετά το δόγμα της εξωτερικής «ασύμμετρης απειλής» ήταν θέμα χρόνου στην δημόσια ατζέντα να μπει ως η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος και ο …εσωτερικός εχθρός.

Εμφυλιοπολεμική ρητορική και αντιπαράθεση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με την απάντησή του στις καταγγελίες και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις κυβερνητικές ευθύνες στη δράση ακροδεξιών ομάδων στα νησιά και τον Έβρο, μετέφερε σε άλλα ολισθηρά και επικίνδυνα επίπεδα την πολιτική αντιπαράθεση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λειτουργεί ως «δούρειος ίππος του Ερντογάν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι αυτής της απειλής το μόνο που κάνει είναι να επιτίθεται στην Κυβέρνηση, αναπαράγοντας συνεχώς, άκριτα, την τουρκική προπαγάνδα και υιοθετώντας τα fake news που κατασκευάζει, λειτουργώντας ως «Δούρειος Ίππος» του Ερντογάν» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Επρόκειτο για απάντηση στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση ο οποίος μετά τα τελευταία κρούσματα ακροδεξιάς βίας με αφορμή το προσφυγικό καταλόγισε ακέραια την ευθύνη στην κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία».

Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα επέλεξε να πάει ένα βήμα παραπέρα, εγκαινιάζοντας μια νέου τύπου αντιπαράθεση στη δημόσια ζωή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε κατηγορώντας ως αποκλειστικά υπεύθυνο τον πρωθυπουργό για τον «εμφυλιοπολεμικό λόγο του εκπροσώπου του» και άνοιξε το ζήτημα του ενδεχομένου μια «εθνική κρίση να εξελιχθεί σε εσωτερική τραγωδία για τη δημοκρατία και τη χώρα».

Πάντως δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία.

Το έδαφος για το …δούρειο τύπο του Ερντογάν.

Οι απόψεις περί «δούρειου ίππου του Ερντογάν» υπήρχαν εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου και άγγιζαν μερίδα βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση πρωτοστατούσαν βουλευτές όπως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, εναντίον του οποίου υπεβλήθη και μηνυτήρια αναφορά για συκοφαντική δυσφήμιση από τον Άγη Τάτση, δικηγόρο και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Αφορμή στάθηκε η ανάρτηση του κ. Μπογδάνου που έγραφε «με τις πλάτες των Συριζαίων» αναρτώντας το βίντεο στο οποίο καταγραφόταν η προσπάθεια τουρκικού τεθωρακισμένου να ρίξει το φράχτη  του Έβρου!

Στην πραγματικότητα ήταν η προετοιμασία του εδάφους για τη ρητορική περί «δούρειου ίππου» του Τούρκου προέδρου.

Άλλωστε ο κ. Μπογδάνος όλες αυτές τις τελευταίες μέρες είχε ανάλογες παραληρηματικές αναρτήσεις.

Έφτασε δε στο σημείο να αναπαράγει σχόλια που καλούσαν το ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει καινούργιο κομματικό έμβλημα βάζοντας και την τουρκική ημισέλινο!

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Μπογδάνο στοχοποίησε συνεργάτη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ως εγκάθετο της Τουρκίας.

Μάλιστα ήρθε σε απευθείας αντιπαράθεση με τον ίδιο τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι δεν είναι σε θέση να έχει αισθήματα πατριωτισμού.

Ήδη από την Παρασκευή είχε αρχίσει να αχνοφαίνεται όλο αυτό το κλίμα, το οποίο συνέθεταν η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά και η δράση και οι προβοκάτσιες της ακροδεξιάς εντός της Ελλάδας.

«Θα παρακαλέσω για λίγο μυαλό εκεί στην Κουμουνδούρου και προσοχή μην εξελιχθούν κάποιοι σε γραφεία τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!» είχε δηλώσει ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος μιλώντας στο Radio North 98, την Παρασκεύη με αφορμή τον πόλεμο προπαγάνδας για το αν υπήρξε ή όχι νεκρός στον Έβρο από ελληνικά πυρά.

Ξέπλυμα

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ανοίξει με αιχμή αυτή τη στιγμή την κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για το τι συμβαίνει στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο έχει και άλλες επιπτώσεις με βασικότερη το ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής.

Ουσιαστικά η νεοναζιστική ακροδεξιά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης που της προσδίδει μια ιδιότυπη πολιτική νομιμοποίηση μέσω των κατηγορών που ανταλλάσσουν η ΝΔ και Ο ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι το μικρότερο ή το μεγαλύτερο πλυντήριο των νεοναζί!

Από τη μια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει πως η ακροδεξιά και οι νεοναζί δρουν με την πλήρη κάλυψη ουσιαστικά της κυβέρνησης ως «παραστρατιωτικές ένοπλες ομάδες».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ανταπαντά στο ΣΥΡΙΖΑ πως δεν δικαιούνται να ομιλεί γιατί επί των ημερών του στη διακυβέρνηση της χώρας το 2016 βουλευτές της κυβέρνησης επισκέπτονταν μαζί με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής τα ακριτικά νησιά και συγκεκριμένα το Καστελόριζο και προς σ’ αυτή την κατεύθυνση υπενθυμίζουν δηλώσεις άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τότε που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα πως «ξεπλένουν ένα υπόδικο κόμμα με εγκληματική δράση».

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024