Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : Η ΕΕ έκανε την Ελλάδα «αποθήκη» και τώρα τη μετατρέπει σε «πορτιέρη»

Προσφυγικό : Η ΕΕ έκανε την Ελλάδα «αποθήκη» και τώρα τη μετατρέπει σε «πορτιέρη»

Η ...βοήθεια από τη Frontex και η σύγκληση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ την ...άλλη εβδομάδα. Στο Βερολίνο (το οποίο κάνει τα στραβά μάτια στον Ερντογάν) μεταβαίνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Κερδίζει έδαφος πανευρωπαϊκά η πολιτική των κλειστών συνόρων. Πειραματόζωο η Ελλάδα για γενίκευση της γραμμής του Βίζεγκραντ σε όλη την ΕΕ

Από το 2015-2016 η υποτιθέμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη «βουλιάζει» στα νερά του Αιγαίου. «Πνίγεται» στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα. «Σπάει τα μούτρα της» στα τείχη και τα αγκαθωτά σύρματα των χωρών του Βίζεγκραντ και τον κλειστό βαλκανικό διάδρομο.  Κολλάει στις λάσπες της Ειδομένης, αποκτηνώνεται στις …Μόριες.

Με ευρωπαϊκή βούλα το προσφυγικό εργαλείο στα χέρια του Ερντογάν

Ο ανθρωπισμός της μακαρίτισσας Μαρίτσας, της «γιαγιάς της Λέσβου» καθώς και του επίσης μακαρίτη φούρναρη της Κω, μόνο ως εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα της ακολουθούμενης προσφυγικής πολιτικής μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Η εικόνα του τρίχρονου νεκρού αγοριού από τη Συρία, του Αϊλάν που ξεβράστηκε στα τουρκικά παράλια είναι αυτή που θα αποτυπώνει τη συνολική εικόνα και θα στοιχειώνει την ΕΕ και τη στάση των Βρυξελλών στο προσφυγικό ζήτημα.

Έκτοτε όλα βαίνουν στο πλαίσιο αυτής της απάνθρωπης, αδιέξοδης και επικίνδυνης πολιτικής.

Η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας στις αρχές του 2016 απλώς επισφράγισε όλα τα προηγούμενα, δίνοντας τη δυνατότητα και με την ευρωπαϊκή βούλα, στον Ερντογάν να εργαλειοποιεί όποτε επιθυμεί το προσφυγικό ζήτημα.

Κάπως έτσι μετατράπηκαν τα νησιά του Αιγαίου σε «αποθήκες ψυχών», ελέω των όρων αυτής της ευρωτουρκικής Δήλωσης και φτάνουμε στην κατάρρευσή της σήμερα μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία για την οποία δεν έσκισαν δα και τα ιμάτιά τους οι Ευρωπαίοι.

Οι Βρυξέλλες πετούν …χαρταετό

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ συμβαίνουν τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σε Αιγαίο και Έβρο, ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών και Ασφάλειας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ συγκάλεσε για την …επόμενη εβδομάδα σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ!

Και όλα αυτά ενώ έχει υποβληθεί αίτημα από το Νίκο Δένδια για έκτακτη σύγκληση συνόδου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Μόνο ως ειρωνεία και εμπαιγμό θα μπορούσε κανείς να εκλάβει την εξαγγελία Μπορέλ για την άλλη εβδομάδα. Κυριολεκτικά οι Βρυξέλλες, παρά την οξύτητα του προβλήματος, πετούν …χαρταετό.

Κανονικότητα οι πολιτικές Όρμπαν και Σαλβίνι

Αυτό που πλέον αρχίζει να γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι η ΕΕ με τη στάση της χρησιμοποιεί την Ελλάδα σε ρόλο πορτιέρη και πλέον μετατρέπει σε ευρωπαϊκή κανονικότητα τις ακροδεξιές πολιτικές τύπου Όρμπαν και Σαλβίνι.

Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια προμηνύουν ότι η Ελλάδα, εκτός από αποθήκη ψυχών, χρησιμοποιείται και ως δοκιμαστήριο για γενικότερες αντιδραστικές αλλαγές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μια Ευρώπη φρούριο όπου θα νομιμοποιηθεί περαιτέρω πολιτικά η ακροδεξιά με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή.

Συναγερμός στα σύνορα

Η ΕΕ υπόσχεται βοήθεια μέσω …Frontex με τεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό.

Όπως ανακοινώθηκε, η Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής), κατόπιν ελληνικού αιτήματος, αναθεώρησε το επίπεδο συναγερμού για τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Λάβαμε αίτημα επιπρόσθετης βοήθειας από την Ελλάδα. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αναπτύξουμε τεχνικό εξοπλισμό και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Πάντως οι Βρυξέλλες δεν έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία και χρονοδιαγράμματα για την αποστολή της βοήθειας στην Ελλάδα και από ότι φαίνεται προς ώρας τουλάχιστον αφήνουν μόνη την Ελλάδα να παίξει το ρόλο του «πορτιέρη».

Και όλα αυτά τη στιγμή που τα νησιά στην Ελλάδα διχάζονται, στον Έβρο το κλίμα γίνεται πολεμικό και ακροδεξιά στοιχεία αρχίζουν ως άλλα τάγματα εφόδου να σηκώνουν κεφάλι βοηθούμενα και από την κυβερνητική ρητορική που έχει βαφτίσει τις προσφυγικές ροές «εισβολείς».

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα έχουν συμβεί ως τώρα σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων.

Προστασία των συνόρων ζητά ο Κουρτς

Ενδεικτική είναι η στάση της Αυστρίας. Ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η κατάσταση είναι «μια μεγάλη δοκιμασία για την ευρωπαϊκή προστασία των συνόρων και η Αυστρία είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη και προς τούτο διαθέτει επιπλέον αστυνομικούς για στήριξη επιτόπου και είμαστε συνεχώς σε ανταλλαγή με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

«Στόχος όλων μας πρέπει να είναι να μην προωθούμε πλέον τους ανθρώπους προς την Ευρώπη, αλλά να τους σταματούμε στα εξωτερικά σύνορα. Όμως, σε έκτακτη ανάγκη είμαστε επίσης έτοιμοι να προστατέψουμε μόνοι μας τα σύνορά μας» επισήμανε στις δηλώσεις του ο Καρλ Νέχαμερ.

Την πρόθεση της χώρας του να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, Ελλάδα και Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες, είχε ανακοινώσει το Σάββατο το βράδυ στη Βιέννη ο αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μια κατάσταση όπως το 2015. Στόχος μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε συντεταγμένα τα εξωτερικά σύνορα, να σταματήσουμε εκεί την παράνομη μετανάστευση και την περαιτέρω προώθηση παράνομων μεταναστών».

Όπως ανέφερε, «βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους εταίρους μας στην ΕΕ και κατά μήκος της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Εάν δεν επιτευχθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τότε η Αυστρία θα προστατεύσει τα δικά της σύνορα».

Προτεραιότητα τα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του αυστριακού Κουρτς, βρίσκονται και τα μηνύματα των αρμοδίων ηγετικών κύκλων των Βρυξελλών.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ουσιαστικά στέλνουν παρεμφερή μηνύματα.

«Ύψιστη προτεραιότητά μας, σε αυτό το στάδιο, είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λάβουν την πλήρη στήριξή μας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον στήριξη, ιδίως μέσω της Frontex στα χερσαία σύνορα» ανέφερε η κα Λάινεν.

Συγχωροχάρτι για την εισβολή στη Συρία

Ενώ και ο κ. Μισέλ δεσμεύεται μόνο σε ότι αφορά βοήθεια για τα εξωτερικά σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας. Μάλιστα αντί να εγκαλέσει τον Ερντογάν για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, του δίνει συγχωροχάρτι.

«Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Συρία και την Τουρκία. Μίλησε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, στον οποίον εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σχετικά με την απώλεια της ζωής των Τούρκων στρατιωτών και τη βαθιά ανησυχία του για το ανείπωτο ανθρώπινο πόνο που προκάλεσε η συνεχιζόμενη μάχη στο Ιντλιμπ» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ανάλογα μηνύματα για την προστασία των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων στέλνει και η Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον, γράφοντας στο Twitter ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους υπουργούς Εσωτερικών (Μετανάστευσης) της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την έκτακτη κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Στο Βερολίνο ο Σχοινάς

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Μαργαρίτης Σχοινάς αντιπρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών κρατών μελών της ΕΕ.

Προς τούτο ο κ. Σχοινάς έχει διαβουλεύσεις με την Κροατία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

Βρίσκεται επίσης σε επαφή με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα την καθαρά Δευτέρα ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα μεταβεί στο Βερολίνο.

Μέχρι στιγμής το Βερολίνο και συνολικά η ΕΕ έχει αποφύγει να καταδικάσει το άνοιγμα των συνόρων από τον Τούρκο πρόεδρο για την προώθηση προσφύγων εκτός Τουρκίας με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Μάλιστα η ως τώρα στάση τόσο της Γερμανίας όσο και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών εξοργίζει για το γεγονός πως παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και την ώρα που έχει καταρρεύσει η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, δηλώνουν πως περιμένουν από την κυβέρνηση Ερντογάν να την τηρήσει!

CDU και Γερμανοί φιλελεύθεροι ζητούν αποτροπή στα σύνορα

Στη Γερμανία φαίνεται να αναπτύσσεται επίσης μια επιπλέον πίεση προς την Καγκελαρία να ακολουθηθούν πιστά πολιτικές αποτροπής στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται λόγος για στήριξη της Ελλάδας στην κατεύθυνση της αποτροπής εισόδου προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας.

«Βρισκόμαστε σε ένα σπιράλ κλιμάκωσης στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και ζούμε δραματικές καταστάσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Στέφαν Τόμε προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Πρόσθεσε δε, ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μόνη της στην επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Γερμανία πρέπει να φανούν αλληλέγγυες προς την Ελλάδα και να την βοηθήσουν στην συγκράτηση των μαζικών παράνομων συνοριακών εισόδων», δήλωσε ο κ. Τόμε.

Να στηρίξουν την Ελλάδα «με κάθε απαραίτητο μέσο» ζητά από την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Τόρστεν Φράι και τονίζει ότι το θέμα είναι η προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων και η αποτροπή ενός νέου μεταναστευτικού κύματος.

«Είναι ανόητο να βασίζεται κανείς μόνο στην συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας», προσθέτει ο κ. Φράι και επισημαίνει ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για την περίπτωση που η Τουρκία ακυρώσει de facto αυτή η συμφωνία».

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024