Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σοβαρά επεισόδια στον Έβρο - Τούρκοι ρίχνουν χημικά στις ελληνικές δυνάμεις

Σοβαρά επεισόδια στον Έβρο – Τούρκοι ρίχνουν χημικά στις ελληνικές δυνάμεις

Επικίνδυνα οξύνεται το κλίμα στον Έβρο με τις συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών να είναι αδιάκοπες. Στη «μάχη» παίρνουν μέρος και τούρκοι στρατιωτικοί με τις τελευταίες ώρες να κυκλοφορούν βίντεο ντοκουμέντο που τους δείχνουν να πετούν χημικά προς την ελληνική πλευρά

Επικίνδυνα οξύνεται το κλίμα στον Έβρο με τις συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών να είναι αδιάκοπες. Στη «μάχη» παίρνουν μέρος και τούρκοι στρατιωτικοί με τις τελευταίες ώρες να κυκλοφορούν βίντεο ντοκουμέντο που τους δείχνουν να πετούν δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά, προκειμένου να διευκολύνουν την μετακίνηση των μεταναστών και το πέρασμά τους σε ελληνικό έδαφος.

Ρίψη δακρυγόνων από την απέναντι πλευρά σημειώθηκε και χθες, Σάββατο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα προμήθευσαν στους πρόσφυγες οι τουρκικές δυνάμεις. Σήμερα, όμως, οι τελευταίες φαίνεται να πήραν την υπόθεση πάνω τους και πετούν και οι ίδιοι χημικά, καθώς ακούγονται οι κρότοι των εκτοξευτήρων.

Δεν λείπουν δε και αναφορές πως τα χημικά εκτοξεύονται από την τουρκική στην ελληνική πλευρά με drones.

Τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα δεδομένου ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε όλο το μήκος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα και προσπαθούν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος με αποτέλεσμα να μαίνονται άγρια επεισόδια με τις ισχυρές δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και του στρατού.

Η έλλειψη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές μπορεί να αποβεί μοιραία προειδοποιούν οι πιο ψύχραιμοι αναλυτές.

Την ίδια ώρα εκτός ελέγχου μοιάζει και η κατάσταση στη Λέσβο, με ακροδεξιές φωνές να κάνουν την εμφάνισή τους και να επιτίθενται σε πρόσφυγες.

Όπως αναφέρει το grtimes.gr νέος γύρος επεισοδίων ξέσπασε στις Καστανιές Έβρου περίπου στις 18.00 με την τουρκική μεριά μάλιστα, όπως δείχνει τα βίντεο – ντοκουμέντο να κάνει χρήση δακρυγόνων προς τους Έλληνες στρατιωτικούς.

Πετροπόλεμος, χημικά και τραυματισμοί

Επεισόδια σημειώνονται στην περιοχή από νωρίς. Χιλιάδες συγκεντρωμένοι μετανάστες πετούσαν αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας μάλιστα ακόμα και σφεντόνες.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο και ένας αστυνομικός από πέτρα που εκσφενδονίστηκε από την άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αποτροπής εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, στις Καστανιές Έβρου.

Ένταση στα σύνορα του Έβρου

Δημοσιεύτηκε από GR TIMES στις Κυριακή, 1 Μαρτίου 2020

Οι αστυνομικοί απάντησαν στη νέα προσπάθεια εισβολής με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Στην επιχείρηση αναχαίτισης οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν και όχημα ρίψης νερού.

Έχει αποτραπεί η είσοδος άλλων 5.500 προσφύγων

Σύμφωνα με κυβερνητικές «πηγές», «από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής μέχρι πριν από λίγο έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα».

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα, πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν στη χώρα αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό .Από τις 4.000 που προσπαθούσαν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος το βράδυ της Παρασκευής, το βράδυ του Σαββάτου ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 9.972.

Το Σάββατο μόλις 73 άτομα κατάφεραν να εισέλθουν και εις βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες. Οι Αρχές επισημαίνουν ότι αυτοί που εισήλθαν παράνομα δεν έχουν καμία σχέση με την Ιντλίμπ της Συρίας, αλλά έρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Σομαλία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι 13.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των 212.000 χλμ ελληνοτουρκικών συνόρων. Από την πλευρά της, η Αγκυρα ανεβάζει τον αριθμό σε 76.358.

SMS στους πρόσφυγες

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια άμεσης επικοινωνίας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος, στέλνει μαζικά μηνύματα SMS στα κινητά όσων έχουν συγκεντρωθεί πέριξ των συνόρων, ξεσκεπάζοντας και την τουρκική προπαγάνδα.

Το μήνυμα που αποστέλλεται σε όλους όσοι πλησιάζουν τα σύνορα είναι το εξής:

«Κανείς δεν μπορεί να διασχίσει τα ελληνικά σύνορα. Ολοι όσοι επιχειρούν παράνομη είσοδο, εμποδίζονται πραγματικά να εισέλθουν. Οι αριθμοί που αναφέρουν οι τουρκικές αρχές είναι εντελώς ψευδείς και παραπλανητικοί».

Στο προηγούμενο μήνυμα των ελληνικών αρχών, αναφερόταν ότι η Ελλάδα ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας των συνόρων της στο μέγιστο και προειδοποιεί μετανάστες και πρόσφυγες να μην επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα τα σύνορα.

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024