Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε κόκκινο συναγερμό οι Αρχές για Προσφυγικό: Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ - Ανησυχία για τα επεισόδια σε Έβρο και Λέσβο

Σε κόκκινο συναγερμό οι Αρχές για Προσφυγικό: Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ – Ανησυχία για τα επεισόδια σε Έβρο και Λέσβο

Η κατάσταση σε Έβρο και Μυτιλήνη μυρίζει «μπαρούτι» καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που συρρέουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά και όσοι φτάνουν με βάρκες στα νησιά και διασώζονται από το Λιμενικό αυξάνονται ώρα με την ώρα. 

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές για το Προσφυγικό, καθώς ώρα με την ώρα η κατάσταση ξεφεύγει ολοένα και περισσότερο από τον έλεγχο της κυβέρνησης αλλά και των δυνάμεων ασφαλείας που προσπαθούν να κρατήσουν εκτός της ελληνικής επικράτειας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν μαζικά είτε οδικώς στον Έβρο, είτε  με βάρκες από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Αιγαίου.

Η κατάσταση σε Έβρο και Μυτιλήνη μυρίζει «μπαρούτι» καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που συρρέουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά και όσοι φτάνουν με βάρκες στα νησιά και διασώζονται από το Λιμενικό αυξάνονται ώρα με την ώρα.

Ο πρωθυπουργός βλέποντας ότι η κυβέρνηση χάνει μέρα με τη μέρα το στοίχημα με το Προσφυγικό, συγκάλεσε για τις 6 το απόγευμα της Κυριακής το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) προκειμένου να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις γύρω από το ζήτημα αλλά και να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών.

Τα στοιχεία που διοχέτευσε η κυβέρνηση για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που έχουν συρρεύσει και έχουν προσπαθήσει να περάσουν στην ελληνική επικράτεια είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στα σύνορα.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής εκτίμησε πως έχουν ήδη αποτραπεί 9.600 απόπειρες παραβίασης των συνόρων, από πρόσφυγες και μετανάστες που ελπίζουν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις που έρχονται από την «απέναντι πλευρά», καθώς ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ότι  οι μετανάστες που είχαν φύγει από την Τουρκία με κατεύθυνση τα ελληνοτουρκικά σύνορα ξεπερνούν τους 36.000.

Η δήλωση αυτή εντάσσεται και στην τουρκική προπαγάνδα που έχει ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα, καθώς η Άγκυρα, θέλοντας να δείξει σε όλη την Ευρώπη πως οι απειλές της για άνοιγμα των συνόρων ώστε να αποσυμφορηθεί η χώρα από χιλιάδες πρόσφυγες – απόρροια την εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία όπου έχει εμπλακεί η Τουρκία – περνούν από τα λόγια στις πράξεις.

Στον Έβρο ο Παναγιωτόπουλος

Νωρίτερα, ο  υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος     από τον Έβρο όπου βρίσκεται προκειμένου αξιολογήσει τα δεδομένα που επικρατούν στα σύνορα με τα «καραβάνια» των προσφύγων τόνισε – σε μία προσπάθεια να δείξει ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν τον έλεγχο της κατάστασης – ότι «διαπιστώσαμε ότι τα σύνορα φρουρούνται και προφυλάσσονται άριστα».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη όλες τις δυνάμεις που επιχειρούν στον Έβρο, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και του Λιμενικού που επί δύο μερόνυχτα – όπως είπε – κάνουν το καθήκον τους να διασφαλίσουν το απαραβίαστο των ελληνικών συνόρων που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης.

«Κατηγορώ» κατά Τουρκίας

Επιπλέον ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για οργανωμένη μετακίνηση προς τα σύνορα από την τουρκική πλευρά, ωστόσο – πρόσθεσε με νόημα – πως  «από κει και πέρα εμείς κάνουμε τη δουλειά μας».

Ερωτηθείς για τον ακριβή αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, απάντησε ότι «δεν ξέρουμε πόσοι είναι, αλλά υποθέτω ότι ο αριθμός αυξομειώνεται».

Για το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης των δυνάμεων στα σύνορα απάντησε πως «αν χρειαστεί θα ενισχυθούν οι δυνάμεις. Θα γίνει ότι χρειαστεί για να φυλαχθούν τα σύνορα της Ελλάδας».

Ενώ τόνισε πως «όσοι πέρασαν στα ελληνικά σύνορα, συνελήφθησαν και κρατούνται».

Μυρίζει «μπαρούτι» σε Έβρο και Μυτιλήνη

Πάντως η ανησυχία εντείνεται ώρα με την ώρα τόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα όπου η ένταση και τα επεισόδια καλά κρατούν στον Έβρο όσο και στη Μυτιλήνη όπου εκτός από τους κατοίκους που διαμαρτύρονται για τη γενικότερη κατάσταση με το προσφυγικό και τις Δομές στις οποίες στοιβάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες, μεταξύ αυτών και ανήλικοι, «ξύπνησαν» και πάλι ακροδεξιά στοιχεία τα οποία με ένα ρατσιστικό παραλήρημα έβαλαν στο στόχαστρο μικρά παιδιά και εγκυμονούσες που έφτασαν από τα τουρκικά παράλια και διεσώθησαν από το Λιμενικό.

Ο ρατσιστικός οχετός μερίδας κατοίκων πρέπει να προβληματίσει τόσο τις Αρχές όσο και τους κατοίκους και δημάρχους των περιοχών που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού καθώς αν δεν απομονωθούν εγκαίρως θα δούμε και πάλι ακραίες ομάδες και τάγματα εφόδου να βγάζουν όλο το μίσος τους ακόμη και σε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024