Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλλάζει ρότα για το προσφυγικό η κυβέρνηση: Από την καταστολή στη συναίνεση και τα μέτρα στήριξης

Αλλάζει ρότα για το προσφυγικό η κυβέρνηση: Από την καταστολή στη συναίνεση και τα μέτρα στήριξης

Μετά τα όσα απαράδεκτα διαδραματίστηκαν στη Λέσβο και τη Χίο το προηγούμενο 48ωρο, η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα τελικά και άλλαξε ρότα. Απέσυρε τις δυνάμεις των ΜΑΤ και από την προσπάθεια επιβολής της δημιουργίας των κλειστών κέντρων δια της καταστολής, πέρασε σε κινήσεις συναίνεσης.

Μετά τα όσα απαράδεκτα διαδραματίστηκαν στη Λέσβο και τη Χίο το προηγούμενο 48ωρο, η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα τελικά και άλλαξε ρότα για το καυτό ζήτημα του προσφυγικού.

Απέσυρε τις δυνάμεις των ΜΑΤ και από την προσπάθεια επιβολής της δημιουργίας των κλειστών κέντρων δια της καταστολής, πέρασε σε κινήσεις συναίνεσης και στη λήψη μέτρων στήριξης των νησιών.

Μάλιστα, είναι τόση η αγωνία της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού της κατάστασης -και όχι άδικα- που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε την «επικίνδυνη» αποστολή της επίσκεψης στα νησιά και της επιχείρησης εκτόνωσης της έντασης, κάτι που σημαίνει κατανάλωση τμήματος από το προσωπικό κεφάλαιο αξιοπιστίας και αποδοχής που διαθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα γεγονότα προκαλούν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης -και εύλογα-, καθώς το προσφυγικό εξελίσσεται σε «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης.

Συμφιλίωση ή αλλιώς… συναντίληψη

Την προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στα νησιά και της κόντρας των τοπικών αρχόντων με την κυβέρνηση ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η επιχείρηση «συμφιλίωσης» με τους νησιώτες «βαφτίστηκε» συναντίληψη.

Έτσι, μετά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών του Β. Αιγαίου, ανακοινώθηκε ότι υπάρχει «συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών».

Επισημάνθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι κατά τη σύσκεψη καλλιεργήθηκε ένα εποικοδομητικό κλίμα και τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα, με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Αποφασίστηκαν μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, η άμεση διαβούλευση των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης με το περιφερειακό συμβούλιο και τα δημοτικά συμβούλια, και η υποβολή προτάσεων από πλευράς τους, ενώ ανακοινώθηκε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες και τα τρία νησιά.

Τα μέτρα στήριξης

Όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας της συνάντησης που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών. Τονίστηκε επίσης, ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν, και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.

Εκείνο που αποφασίστηκε, είναι ότι τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις.

Σαφές έγινε ότι αποτελεί κοινό τόπο η αναγνώριση της ανάγκης άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν ήδη λάβει άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί, με βάση τις ανάγκες των κατοίκων τους.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά, ξεκινώντας τις επόμενες μέρες από τη Σάμο.

Μέλημά μας η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αναφέρει στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

Μηταράκης: Αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με αυτοδιοικητικά στελέχη των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου επιβεβαιώθηκε η ανάγκη δράσεων για τη μείωση των ροών και για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης σε δήλωσή του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

«Υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «επιβεβαιώθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων, επιτάχυνσης του ασύλου και επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και να κλείσουν οι άναρχες δομές στα νησιά του Αιγαίου και να αντικατασταθούν με κλειστές δομές».

Από πλευράς αυτοδιοικητικών μίλησε ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρνατζης, ο οποίος ανέφερε ότι έγινε ένας γόνιμος διάλογος σε πολύ καλό κλίμα και ότι μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί και τα τρία μεγάλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αρχής γενομένης από την Σάμο.

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε μισή συγγνώμη

Στην αντεπίθεση βρήκε την ευκαιρία να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατά το παρελθόν έχει ακούσει τα εξ αμάξης για την έλλειψη αναγνώρισης ευθυνών και τις συγγνώμες που δεν ζητήθηκαν ποτέ.

Έτσι, στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Ούτε μισή συγγνώμη στους νησιώτες από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη για την ακραία βία που προκάλεσαν».

«Το Μέγαρο Μαξίμου μας ενημερώνει ότι η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς διεξήχθη «σε εποικοδομητικό κλίμα». Δεν λέει όμως ούτε λέξη για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ούτε λέξη για τις επιτάξεις ακινήτων, ούτε λέξη για τα κλειστά κέντρα – φυλακές.

»Το χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει έστω μια συγγνώμη από τους νησιώτες μας για την πρωτοφανή βία και καταστολή που βίωσαν τις τελευταίες μέρες με αποκλειστική ευθύνη του ίδιου και του κ. Χρυσοχοΐδη που παραμένει εξαφανισμένος. Ντροπή!»

ΚΚΕ: Ψεύτικες υποσχέσεις και εκβιασμοί

Βολές εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και το ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Πλανάται πλάνην οικτράν ο πρωθυπουργός αν νομίζει ότι ό,τι δεν πέτυχε με την αγριότητα των ΜΑΤ θα το επιβάλλει στους νησιώτες με ψεύτικες υποσχέσεις και εκβιασμούς. Ας το πάρει απόφαση ο πρωθυπουργός ότι ο ξεσηκωμένος λαός των νησιών δεν πρόκειται να κάνει πίσω με κανένα αντάλλαγμα» αναφέρει ανακοίνωση της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ «για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τους δημάρχους των νησιών του βορειανατολικού Αιγαίου».

«Η απαίτηση των νησιωτών να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα μέτρα επίταξης, να προχωρήσει σε απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν όλα τα hot spots, είναι αδιαπραγμάτευτη. Αυτές τις διεκδικήσεις διατράνωσαν οι παλλαϊκές κινητοποιήσεις όλες αυτές τις ημέρες και όποιος δήμαρχος ή όποιος απ’ την περιφερειακή αρχή δεν τις υπηρετήσει θα είναι πολλαπλά εκτεθειμένος στο λαό» προσθέτει η ανακοίνωση, καταλήγοντας «το λόγο και πάλι τον έχει ο λαός των νησιών, τα εργατικά σωματεία, οι σύλλογοι και φορείς. Αυτοί που έδιωξαν τα ΜΑΤ με τον ανυποχώρητο αγώνα τους, μπορούν και θα σταματήσουν τον επικίνδυνο και αντιδραστικό κατήφορο της κυβέρνησης».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024