Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε κανονισμό της ΕΕ για τη δημόσια υγεία. Για αναβάθμιση της ανάσχεσης στα σύνορα μίλησε από το βήμα της βουλής ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Τι αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο

Τον κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά της παραγράφου 6, περί ελέγχου της πρόληψης απειλής κατά της δημόσιας υγείας, επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση για να αυξήσει τον έλεγχο στα σύνορα, συνδέοντας το προσφυγικό με τον κοροναϊό.

Απειλή κατά της υγείας ολόκληρης της Ευρώπης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει σχετικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και όπως είπε στο υπουργικό συμβούλιο γι’ αυτή την απόφαση της κυβέρνησης, η ΕΕ «οφείλει να την αντιμετωπίσει ως μέτρο προστασίας της υγείας ολόκληρης της Ευρώπης».

Η παράγραφος 6 του εν λόγω κανονισμού λέει συγκεκριμένα: «Ο έλεγχος των συνόρων δεν γίνεται μόνο προς το συμφέρον των κρατών μελών στα εξωτερικά σύνορα των οποίων ασκείται αλλά προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών που έχουν καταργήσει τον έλεγχο στα εσωτερικά τους σύνορα. Ο έλεγχος θα πρέπει να συμβάλλει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και στην πρόληψη κάθε απειλής κατά της εσωτερικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της δημόσιας υγείας και των διεθνών σχέσεων των κρατών μελών».

Ουσιαστικά πρόκειται για ενίσχυση των ελέγχων σε ότι αφορά πολίτες εκτός ΕΕ που εισέρχονται στη ζώνη της Σένγκεν.

Σκάφη και περιπολίες

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού σώματος να αυξηθούν σημαντικά ο αριθμός των σκαφών και ο αριθμός των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο θα αυξηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα τόσο σε ξηρά όσο και σε θάλασσα.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, για την λήψη αυτών των εκτάκτων μέτρων και την σχετική ενημέρωση της Κομισιόν, «το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία».

Ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα μας δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους.

Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών.

Ανάσχεση

Σύμφωνα με την επεξήγηση του κ. Μητσοτάκη για το τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη, η ελληνική κυβέρνηση «αναβαθμίζει στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση».

Σχετικές αναφορές για ανάσχεση στα σύνορα προκειμένου να ελεγχθούν οι θαλάσσιοι δίαυλοι, έκανε από τη βουλή και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Η λογική των ανοιχτών συνόρων έπαψε με αυτή την κυβέρνηση» υποστήριξε ο κ. Γεραπετρίτης εξαπολύοντας επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για μια νέα διάσταση του προσφυγικού, συνδέοντας ειδικά αλλοδαπούς προερχόμενους από το Ιράν και το Αφγανιστάν με την μετάδοση του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει: «Το Μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα κοροναϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί».

Μέτρα για την επιχειρηματικότητα

Σε συνέχεια των αποφάσεων του υπουργικού Συμβουλίου για την αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων μέσω ΚΥΑ στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον κοροναϊό, από το Υπουργείο Οικονομικών έγινε γνωστό ότι επεξεργάζεται μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, στη βάση πραγματικών απωλειών που θα προκύψουν.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr