Τι συμφώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα, καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά (Λέσβο, Χίο και Σάμο) αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο.

Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αυτή πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα.

Στη σύσκεψη που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Συμφωνία για ενίσχυση φύλαξης συνόρων και επιτάχυνση διαδικασίας ασύλου

Από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τονίζεται ότι τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της Κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών.

Προτάσεις για τις δομές

Στη συνάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης τονίστηκε ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, προστίθεται, θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις.

Αποσυμφόρηση νησιών

Επίσης διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

Συμφωνήθηκαν επίσης, όπως προαναφέρθηκε, μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί, με βάση τις ανάγκες των κατοίκων τους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr