Όσοι ενεπλάκησαν στον τραυματισμό των 51 ανδρών των ΜΑΤ θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη προς τους νησιώτες. Για πράξεις που στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος μίλησε ο Γ. Γεραπετρίτης. Βαρύ το κλίμα στην κυβέρνηση για την εικόνα της αστυνομίας. Έρευνα και για την αστυνομική βία

Δικαστικές διώξεις κατά των νησιωτών προαναγγέλλει η κυβέρνηση καθώς το κλίμα είναι βαρύ και στις τάξεις της αστυνομίας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, μετά τον τραυματισμό 51 ανδρών των ΜΑΤ (43 στη Λέσβο και 8 στη Χίο).

Θα λογοδοτήσουν

Η κυβέρνηση μετά με την «απόβαση» των ΜΑΤ -όπως καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση και τις τοπικές κοινωνίες- αναζητά τρόπους για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής.

Η κυβέρνηση είναι πολιτικά και επικοινωνιακά λαβωμένη. Η επιλογή της ενισχυμένης παρουσίας δυνάμεων των ΜΑΤ στα νησιά από την υπόλοιπη χώρα όξυνε τα πνεύματα, δυσκόλεψε αν δεν κατέστησε αδύνατη τη συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και το αποτέλεσμα ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δώσει εντολή για μερική τουλάχιστον αποχώρηση διμοιριών των ΜΑΤ προς εξομάλυνση της κατάστασης.

Το σήμα πάντως των δικαστικών διώξεων δόθηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθησε ο στενός του συνεργάτης Γιώργος Γεραπετρίτης από το βήμα της βουλής.

«Όσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Είναι χαρακτηριστική επίσης και η αποστροφή του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη την Πέμπτη στη βουλή πως «όσοι ευθύνονται για τα ζητήματα που είδαμε χθες (σ.σ Τετάρτη), θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη μέχρι τέλους».

Πέραν αυτής της δήλωσης του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού η συνολική ρητορική των κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη προϊδεάζουν για τις περαιτέρω κινήσεις.

Εθνόσημο και δημοκρατικό πολίτευμα

Ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του για τα επεισόδια σε Χίο και Μυτιλήνη φόρτισε το κλίμα εμφανίζοντας όσους ενεπλάκησαν στους τραυματισμούς των ανδρών των ΜΑΤ, ούτε λίγο ούτε πολύ ως εχθρών του κράτους.

«Οι αστυνομικοί είναι κρατικοί λειτουργοί που φορούν το εθνόσημο και είναι παιδιά της διπλανής πόρτας» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Και είναι άνανδρο να τους χτυπούν -και μάλιστα ενώ κοιμούνται. Και άνανδρο να τραυματίζονται από κάποιους που εκμεταλλεύονται τις εντολές για αυτοσυγκράτηση. Όσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν».

Ο κ. Γεραπετρίτης από το βήμα της βουλής, για τους τραυματισμούς των αστυνομικών στα νησιά, ήταν αποκαλυπτικός καθώς υποστήριξε πως πρόκειται για σειρά πράξεων που στρέφονται ευθέως κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος.

«Ήταν διαμαρτυρία, όπως την αποκάλεσε ο κ. Τσίπρας, η άνανδρη επίθεση κατά αστυνομικών στο ξενοδοχείο; Ήταν διαμαρτυρία οι σφαίρες, οι ρουκέτες και οι μολότοφ; Ότι εμποδίστηκε ασθενοφόρο με τραυματίες να πάει στο κέντρο υγείας; Είναι πράξεις θεμιτής αντίστασης; Δεν άκουσα καταδίκη. Άκουσα όμως ότι είχαμε υπερβάλλουσα βία αστυνομίας επειδή έσπασαν τζάμια» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Να διερευνηθούν οι καταγγελίες για την αστυνομική βία

Την ίδια στιγμή πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται υπόλογη μετά και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τις καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και πρόκληση φθοράς ιδιωτικών περιουσιών.

Από του βήματος της βουλής ο Γιώργος Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε «ότι τυχόν περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με υπερβολική χρήση βίας θα ελεγχθούν».

Ακόμα πιο συγκεκριμένος ήταν ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος παράλληλα με τα όσα είπε παρομοιάζοντας τους άνδρες των ΜΑΤ με τα «παιδιά της διπλανής πόρτας» τόνισε ταυτόχρονα ότι «θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία. Έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες, οφείλουμε να τις διερευνήσουμε».

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι 19 δικηγόροι έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για απρόκλητη αστυνομική βία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr