Απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη χώρων και τη δημιουργία κλειστών προσφυγικών δομών ζητά η αντιπολίτευση. Σκληρή κριτική στον Μητσοτάκη από Τσίπρα και Γεννηματά

Απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη χώρων και τη δημιουργία κλειστών προσφυγικών δομών ζητά η αντιπολίτευση.

Αποσυμφόρηση των νησιών

Δεν μπορείς να ζητάς αλληλεγγύη από την ΕΕ και να μη δείχνεις στα νησιά μας – Να ανακαλέσει ΜΑΤ, ΠΝΠ και φυλακές ο κ. Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε τις προεκλογικές του υποσχέσεις και αρνείται να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε εδώ και τώρα την αποσυμφόρηση των νησιών χαρακτηρίζοντας μεγάλο ψέμα τη «συμφωνία αλήθειας» του κ. Μητσοτάκη με τους νησιώτες.

Επιβάλει με τα ΜΑΤ νέες δομές στις ήδη υπάρχουσες

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα:

«Μετά από επτά μήνες παλινωδιών και αλλεπάλληλων αλλαγών συντονιστών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται χωρίς στρατηγική αλλά με περίσσιο αυταρχισμό.

Οι ιδεοληψίες και η διαχειριστική της ανικανότητα έχουν μετατρέψει τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου σε «μόνιμο παρκινγκ ψυχών».

Ακριβώς δηλαδή αυτό που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε προεκλογικά και υποσχόταν ότι αν εκλεγεί θα αποτρέψει.

Τότε, που η Μόρια, παρά τις εξαιρετικά μεγαλύτερες προσφυγικές ροές, είχε 5.000 ανθρώπους και όχι 25.000 που έχει σήμερα.

Σήμερα όμως ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεχάσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και αρνείται να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκατάσταση ευάλωτων πληθυσμών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αφήνει τα νησιά μας να βουλιάξουν, μόνο και μόνο για να μη συγκρουστεί με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της παράταξής του στην επικράτεια, οι οποίοι αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη.

Και αποφασίζει μάλιστα να καταφύγει στη χρήση βίας απέναντι στους νησιώτες μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια.

Τα κέντρα που επιχειρεί να επιβάλει με τη βία των ΜΑΤ, δίπλα στις ήδη υπάρχουσες και υπεράριθμες δομές στα νησιά, δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα.

Αντιθέτως, θα επιδεινώσουν την δραματική κατάσταση, τόσο για τους νησιώτες όσο και για τους αιτούντες άσυλο.

Να αλλάξει ρότα

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη έστω και την ύστατη στιγμή να αλλάξει ρότα:

Να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ από τα νησιά.

Και να αναστείλει τις εργασίες για τη δημιουργία φυλακών.

Στο βαθμό που ο κ. Μητσοτάκης εγκαταλείψει την αδιέξοδη επιλογή του αυταρχισμού και της βίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, είναι έτοιμος να βάλει πλάτη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Με διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, για την αποσυμφόρηση των νησιών μας.

Αν όμως επιμείνει στις αδιέξοδες και αυταρχικές επιλογές, δεν μπορούμε παρά να είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση, και δίπλα στους συμπολίτες μας στα νησιά που δικαίως αγωνιούν και αντιστέκονται.

Διότι δεν μπορείς να ζητάς αλληλεγγύη και στήριξη στις χώρες της ΕΕ και να συμπεριφέρεσαι χωρίς αλληλεγγύη και στήριξη στα νησιά της ελληνικής επικράτειας».

Δεν πάει άλλο

Αναλυτικά η δήλωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά:

«Η κυβέρνηση πρόθυμη, άφωνη και αδύναμη στην Ευρώπη, κάνει επίδειξη  πυγμής με επιτάξεις και ΜΑΤ στα νησιά.

Η «συμφωνία αλήθειας» του κ. Μητσοτάκη με τους νησιώτες αποδείχθηκε ένα μεγάλο ψέμα και  ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό.

Μνημείο ανικανότητας  και αναποτελεσματικότητας.

Δεν πάει άλλο.

Αποσυμφόρηση των νησιών τώρα!!»

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr