Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όσα πρέπει να ξέρετε για τις δίαιτες με χυμούς

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις δίαιτες με χυμούς

Οι δίαιτες με χυμούς υπόσχονται μεγάλη απώλεια κιλών μέσα σε ελάχιστες ημέρες, αλλά και αποτοξίνωση του οργανισμού

Υπόσχονται μεγάλη απώλεια κιλών μέσα σε ελάχιστες ημέρες, αλλά και αποτοξίνωση του οργανισμού. Ο λόγος για τις δίαιτες αποτοξίνωσης που βασίζονται αποκλειστικά στην κατανάλωση χυμών και για τις οποίες διαβάζουμε ολοένα και πιο συχνά σε περιοδικά, blogs και sites. Δεδομένης της στρεσογόνας και χαοτικής καθημερινότητας που μας απομακρύνει από έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, μια δίαιτα αποτοξίνωσης με χυμούς μπορεί να φαντάζει ιδανική. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Τι είναι η αποτοξίνωση;

Η αποτοξίνωση αποτελεί μια άκρως απαραίτητη διαδικασία του οργανισµού, η οποία προκύπτει φυσικά. Ο µεταβολισµός των διάφορων ουσιών που βρίσκονται µέσα στις τροφές (και γενικότερα των θρεπτικών συστατικών) έχει ως φυσικό επακόλουθο την παραγωγή άχρηστων, τοξικών σε µεγάλες συγκεντρώσεις, ουσιών στον οργανισμό. Όταν λοιπόν τρώµε κάτι, ο οργανισµός µας το διασπά σε διάφορες ενώσεις, κάποιες εκ των οποίων πρέπει να αποβληθούν. Η φυσική μας αποτοξίνωση είναι ουσιαστικά η διαδικασία αποβολής των παραπροϊόντων του μεταβολισμού και των ουσιών που δεν χρειάζεται ο οργανισμός μέσω της ούρησης, των κοπράνων και του ιδρώτα.

Μπορεί λοιπόν η λέξη «αποτοξίνωση» να σας ακούγεται ως ένας περίπλοκος ιατρικός όρος, ωστόσο ο οργανισμός  διαθέτει ήδη μηχανισμούς ώστε να αποτοξινώνεται από μόνος του.

Τι περιλαμβάνει μια δίαιτα με χυμούς;

Μια τέτοια δίαιτα έχει ως αρχή την κατανάλωση χυμών από φρούτα και λαχανικά. Υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτού του τύπου δίαιτας, με κάποια πλάνα να αντικαθιστούν όλα τα γεύματα και τα σνακ με χυμούς για τουλάχιστον 3 ημέρες και άλλα να αντικαθιστούν 1-2 γεύματα την ημέρα με χυμούς για 2-3 εβδομάδες.

Τι κίνδυνοι υπάρχουν από τις αυστηρές δίαιτες με χυμούς

Οι χυμοί που προτείνονται σε διατροφικά προγράμματα αυτού του τύπου συμπυκνώνουν σημαντικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών, όπως είναι οι βιταμίνες Α και C, αλλά και αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν σημαντικές ποσότητες υγρών, με αποτέλεσμα να διατηρούν επαρκώς ενυδατωμένο τον οργανισμό. Ωστόσο, οι δίαιτες με χυμούς κρύβουν και κινδύνους.

*Απέχουν πολύ από μια ισορροπημένη διατροφή

Μια δίαιτα που βασίζεται στην αποκλειστική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ελλιπής σε άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες, τα καλά λιπαρά και τα μέταλλα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία βασικών συστημάτων και οργάνων του σώματος.

*Μειώνουν τη μυϊκή μάζα

Όταν περιορίζετε κατά πολύ τις θερμίδες που προσλαμβάνετε χάνετε και μυϊκή μάζα. Η μυϊκή μάζα στις γυναίκες μειώνεται έως και 3% ανά δεκαετία, με τη διαδικασία αυτή να ξεκινά στα 30 έτη. Μια ακραία δίαιτα μπορεί να αυξήσει την απώλεια μυϊκής μάζας. Από τη στιγμή που η αύξηση της μυϊκής σας μάζας γίνεται όλο και πιο δύσκολη χρόνο με χρόνο, μπορεί να μην καταφέρετε να ανακάμψετε από μια τέτοια δίαιτα καθώς μεγαλώνετε.

Επίσης, περισσότερη μυϊκή μάζα σημαίνει καλύτερος μεταβολισμός, αφού οι μύες σας απαιτούν περισσότερες θερμίδες για να αναδομηθούν και να διατηρηθούν σε σχέση με το λίπος. Επομένως, μειώνοντας τη μυϊκή σας μάζα μειώνετε και τον μεταβολισμό σας και αυτό είναι σίγουρα κάτι που δε θέλετε.

*Δεν εξασφαλίζουν αδυνάτισμα με διάρκεια

Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια δίαιτα με χυμούς για να χάσετε τα περιττά κιλά που σας ταλαιπωρούν, οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε ότι η απώλεια κιλών που μπορεί να πετύχετε δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή, αφού προκύπτει ως αποτέλεσμα ακραίων αλλαγών στη διατροφική σας συμπεριφορά. Έτσι, όταν επιστρέψετε στις παλιές συνήθειες (δεν πρόκειται να πίνετε για πάντα μόνο χυμούς) τα κιλά θα επιστρέψουν γρήγορα.

Αποτοξίνωση και αδυνάτισμα με ασφάλεια

Αφήστε τα… καλαμάκια και ακολουθήστε τις 5 παρακάτω απλές συμβουλές για αληθινή αποτοξίνωση και απώλεια κιλών με διάρκεια.

1. Επιλέξτε υγιεινές τροφές

…και μείνετε μακριά από το πρόχειρο φαγητό, το οποίο μπορεί να είναι πλούσιο σε γεύση, αλλά είναι σίγουρα φτωχό σε διατροφική αξία. Προμηθευτείτε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ανάλατους ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια και αποφύγετε τους απλούς υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά, λευκό ρύζι), το κόκκινο κρέας και τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

2. Πιείτε πολύ νερό

Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό κάθε ημέρα, αφού η διούρηση που προκαλεί το νερό είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αποβολής των τοξινών. Ξεκινήστε την ημέρα σας πίνοντας ένα ποτήρι νερό, ώστε να μειώσετε την αφυδάτωση που έχει προκληθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνδυαστικά με το νερό μπορείτε να πίνετε πράσινο τσάι.

3. Κινηθείτε

Δεν εννοούμε απαραίτητα να ξεκινήσετε γυμναστήριο, αλλά να βρείτε το είδος σωματικής άσκησης που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στον τρόπο ζωής σας και να σας φτιάξει τη διάθεση. Η γυμναστική αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί ευεξία, ενώ φυσικά μέσω της εφίδρωσης που προκαλεί θα αποβάλετε τοξίνες.

4. Κοιμηθείτε

Ακόμη κι αν το θεωρείτε πολυτέλεια, χρειάζεστε περίπου 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για τη σωματική αλλά και την ψυχική σας υγεία. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός σας ανανεώνεται και διορθώνει όλες τις πιθανές βλάβες. Άλλωστε, τα όργανα του σώματος που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού (ήπαρ, έντερο, νεφροί, δέρμα) χρειάζονται περιόδους ηρεμίας ώστε να ανακάμψουν, ακριβώς όπως και το μυαλό σας.

5. Μείνετε μακριά από το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε κενές θερμίδες και αποτελεί ένα συστατικό που ο μεταβολισμός του γεμίζει το σώμα με τοξίνες. Αν, λοιπόν, ο στόχος σας είναι η αποτοξίνωση και η απώλεια βάρους, πρέπει να το αποφύγετε.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024