Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Novartis : Στο κάδρο μπαίνει και ο Αλέξης Τσίπρας

Novartis : Στο κάδρο μπαίνει και ο Αλέξης Τσίπρας

Οι βολές του Στ. Πέτσα κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο» αν βγουν οι κουκούλες των Σαράφη και Κελέση. Η κάλυψη του Μαξίμου στον Άδ. Γεωργιάδη που ζήτησε να κληθεί στην προανακριτική ο Τσίπρας. Αλλάζει γραμμή η κυβέρνηση; Ο Χαρίτσης σήκωσε το γάντι προκαλώντας τον Μητσοτάκη να στείλει τον Τσίπρα στο ειδικό δικαστήριο

Αποτελεί ένα ερώτημα αν η κυβέρνηση αλλάζει γραμμή και επιθυμεί να βάλει στο κάδρο της Novartis τον Αλέξη Τσίπρα.

Μέχρι και χτες το βράδυ η κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην αντιπαρατίθεται ευθέως με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το εν λόγω θέμα.

Novartis και αρμοί της εξουσίας

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντασσόταν και το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία της βουλής αποφάσισε η προανακριτική επιτροπή για την «σκευωρία» της Novartis να αφορά την έρευνα μόνο για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Οι τελευταίες επεισοδιακές εξελίξεις με τους προστατευόμενους μάρτυρες που αναζητούνται από την προανακριτική επιτροπής της βουλής για να καταθέσουν χωρίς «κουκούλες» όπως διατείνεται η πλειοψηφία της επιτροπής – πλην των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διαφοροποιούν και τη στάση της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επεσήμανε ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να βάλει τον εαυτό του στον κέντρο των εξελίξεων, λέγοντας σημαντικά ψέματα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για συνέχεια της χτεσινοβραδινής δήλωσης- απάντησης του Στέλιου Πέτσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά το μέγαρο Μαξίμου συνδέει τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -που αρνούνται την αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων- και την καταγγελία του κ. Τσίπρα για «θεσμική εκτροπή» με την πρόσφατη αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας.

«Με την ανάρτησή του, ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει επίσης ότι όσα είπε περί ελέγχου των ‘αρμών της εξουσίας’, είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν πρωθυπουργός. Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εσωκομματικά προβλήματα

Και μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας προσέθετε: «Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει, όχι μόνο σε ύβρεις, αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.»

Είχε προηγηθεί η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook με την οποία έβαλε ευθέως κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Απόλυτος υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου, μόνο και μόνο για να κατευνάσει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, που εδώ και καιρό τον απειλεί με εσωκομματική ρήξη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληγε: «Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη, για χάρη του κ. Σαμαρά, να οδηγήσει την Ελλάδα στις πιο αυταρχικές πρακτικές του ομοϊδεάτη τους, κ. Όρμπαν».

Ειδικό δικαστήριο

Σε αυτό το πνεύμα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης επανέφερε παλιότερη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα και καλώντας -εν είδη απειλής προς τον πρωθυπουργό- τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στείλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο ειδικό δικαστήριο.

Το βέβαιο είναι πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να απαντήσει εμπλέκοντας στο κάδρο της υπόθεσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη απαντώντας στη διαφαινόμενη αλλαγή της κυβερνητικής γραμμής έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Παροδικό;

Στην πραγματικότητα τα τελευταία δύο 24ωρα έχουμε επανέλθει αλλά με αντεστραμμένους τους ρόλους στο κλίμα της εποχής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπου η έρευνα αφορούσε το «μεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους σκάνδαλο» σύμφωνα με τα όσα δήλωνε τότε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Τότε πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί (συνολικά 10 πολιτικά πρόσωπα σε κορυφαία αξιώματα) βρίσκονταν στο κάδρο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ένας πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται στο κάδρο της ΝΔ για τη «σκευωρία» και τη λειτουργία «παρακράτους».

Είναι προς απάντηση από τις εξελίξεις αν η στάση της κυβέρνησης τα τελευταία 24ωρα και ειδικότερα του μεγάρου Μαξίμου σηματοδοτούν μια αλλαγή γραμμής ή αν πρόκειται για κάτι παροδικό που τροφοδοτείται από τα όσα εκτυλίσσονται στην προανακριτική επιτροπή με την άρνηση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» να καταθέσουν χωρίς το καθεστώς ανωνυμίας.

Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις και οι παρεμβάσεις στις εξελίξεις της Novartis την ξαναφέρνουν στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας. Άλλωστε δεν είναι μόνο η παρέμβαση του κ. Τσίπρα αλλά και οι τοποθετήσεις υψηλόβαθμων στελεχών των δύο κομμάτων με θεσμικό ρόλο.

Στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ έχουν εμπλακεί ο νυν πρόεδρος της βουλής Κώστας Τασούλας και ο πρώην πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ οι διαξιφισμοί κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνουν και την ανταλλαγή δηλώσεων και αιχμών σε επίπεδο εκπροσώπων.

Μπλεγμένος

Πάντως αξίζει να επισημανθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή Κοινωνία Ωρα Mega, είπε ότι τόσο ο υπουργός όσο και τα υπόλοιπα 10 πολιτικά πρόσωπα έχουν κάθε δικαίωμα να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

«Εμείς  ως κυβέρνηση έχουμε αποφύγει  να ανακατευτούμε στα ζητήματα της δικαιοσύνης και της προανακριτικής» υποστήριξε ο κ. Πέτσας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γεωργιάδης τοποθετήθηκε σε επίπεδο ύφους πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά από τον κ. Πέτσα.

«Θα έρθει η ώρα που ο Τσίπρας θα κληθεί να εξηγήσει το ρόλο του στη Novartis. Του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος, γιατί αυτό το αδίκημα ούτε παραγράφεται, ούτε τίποτα. Το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης», τόνισε o ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA.

Δημόσιο συμφέρον

Την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς υποστήριξε για τα όσα γίνονται σε σχέση με το σκάνδαλο της Novartis και τους προστατευόμενους μάρτυρες ότι «δεν αφορούν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ ή την αντιπολίτευση, αλλά συνολικά τον τρόπο με τον οποίο καλείται η Δικαιοσύνη να ασκήσει τα καθήκοντά της και τον τρόπο με τον οποίο προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» ο κ. Παππάς σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη «μία προσπάθεια επανασυγκόλλησης και συναρμολόγησης του πλέγματος ρυθμίσεων που προστάτευαν όσους ενέχονται στην κατασπατάληση δημόσιου χρήματος», θυμίζοντας και την ρύθμιση που απελευθέρωσε δεσμευμένα κεφάλαια κατηγορούμενων σε υποθέσεις «λευκών κολλάρων».

Στην πραγματικότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φείδεται -όπως και η κυβέρνηση άλλωστε- μιας αλλοπρόσαλλης στάσης. Η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της βουλής με το ίδιο καθεστώς που εξετάστηκαν από τις εισαγγελικές αρχές δεν σημαίνει ότι αίρεται και το καθεστώς προστασίας, επειδή η ρητορεία των βουλευτών της ΝΔ και των άλλων κομμάτων μιλούν για «κουκούλες» που πρέπει να βγουν.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ είχε αποδεχτεί την εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου από την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής της βουλής και οι δύο βουλευτές και πρώην υπουργοί δεν εμφανίζονταν στις συνεδριάσεις της, τώρα υπογράφουν το κείμενο αναφορά που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Άρειο Πάγο διαμαρτυρόμενοι για την επιδίωξη της προανακριτικής να εξεταστούν Μ. Σαράφης και Αικ. Κελέση.

Αρμοδιότητες

Όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαθέτει κάποια επιχειρήματα για τη στάση του και τις διαμαρτυρίες του στον Άρειο Πάγο άλλο τόσο διαθέτει επιχειρήματα και η άλλη πλευρά που διατείνεται πως η προανακριτική επιτροπή της βουλής –καλώς ή κακώς- είχε ανακριτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες.

Μάλιστα αυτή ακριβώς ήταν και η επιχειρηματολογία του προέδρου της βουλής Κώστα Τασούλα στην απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα όταν ο τελευταίος απέδωσε ευθύνες στον κ. Τασούλα για τη «θεσμική εκτροπή» που κατήγγειλε με την κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024