Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προανακριτική για Novartis: Αναζητούν τον «Σαράφη» - Αγνωστο αν θα καταθέσει η «Κελέση»

Προανακριτική για Novartis: Αναζητούν τον «Σαράφη» – Αγνωστο αν θα καταθέσει η «Κελέση»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis καθώς μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης οι άνδρες της ασφάλειας δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» ούτε και μετά το ένταλμα βίαιης προσαγωγής του.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis καθώς μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης οι άνδρες της ασφάλειας δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» ούτε και μετά το ένταλμα βίαιης προσαγωγής του.

Η τελευταίες μάλιστα εξελίξεις προκαλούν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μετά μάλιστα την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο facebook, όπου μίλησε για θεσμική εκτροπή στο θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιτέθηκε εκ νέου και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «υπάρχει ζήτημα όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακατεύεται στο έργο της επιτροπής με σημαντικά ψέματα όπως η επίκληση κοινοτικής οδηγίας που δεν υπάρχει». «Δεν υπάρχει καμία παράτυπη διαδικασία. πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Το μεσημέρι το κλιμάκιο της Προανακριτικής, θα βρίσκεται και πάλι στη ΓΑΔΑ εκεί είτε για να εξετάσει τον «Μάξιμο Σαράφη» -αν εμφανιστεί-  είτε για να εξετάσει τον έτερο προστατευόμενο μάρτυρα  με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

Η ίδια με επιστολή της έχει δηλώσει ότι δεν έχει να εισφέρει στην έρευνα της επιτροπής.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πήγες από τον Άρειο Πάγο, η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θεωρείται νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Ίδιες πηγές πάντως τόνιζαν ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.

Πάντως, τουλάχιστον τρία από τα πέντε κόμματα που μετέχουν στην επιτροπή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την προκαταρκτική επιτροπή η άρση του καθεστώτος προστασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες αν οδηγηθεί σε «ναυάγιο» και η εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση».

Πηγές της προανακριτικής επισημαίνουν ότι το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, αύριο Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, που έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση, διότι οι δύο μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν σε εξέταση διαπράττοντας αδίκημα. Αν ληφθεί σχετική απόφαση, τότε η επιτροπή θα πρέπει να απευθυνθεί στην εισαγγελική Αρχή που τους υπήγαγε σε πρόγραμμα προστασίας και θα ζητήσει την άρση του.

Στο θέμα μάλιστα αναφέρθηκε και  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λέγοντας ότι «το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων δεν είναι φυσική μαρτυρία, δεν είναι παρακολούθηση, είναι προστασία της ταυτότητας. Δεν μιλάμε για αδυναμία της αστυνομίας επειδή «έχασε» τον μάρτυρα από τα χέρια της. Υπάρχει ένα πρόσωπο που γνωρίζει την ταυτότητά του. Υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη. Έχει ζητηθεί να κλητευθεί ο μάρτυρας, περιμένουμε την προανακριτική να πάρει τις αποφάσεις».

«Οι διαδικασίες δεν λήγουν μπορούν οι μάρτυρες να κλητευθούν και στο μέλλον. θα αναμένουμε το πόρισμα της προανακριτικής πριν η κυβέρνηση λάβει τις αποφάσεις της, είπε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ στον Αρειο Πάγο

Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, κατέθεσαν η  Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής της Κ.Ο. Σπύρος Λάππας

Στην επιστολή – αναφορά, η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, και ζητείται από τον ανώτατο εισαγγελέα να παρέμβει για τη μη εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής  που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά του  προστατευομένου μάρτυρα με τις κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», αφού αυτή θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί από εισαγγελική αρχή. Το ίδιο ισχύει και για την μάρτυρα με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση σε περίπτωση που όπως  όλα δείχνουν ακολουθήσει την ίδια τακτική.

Αδωνις Γεωργιάδης: Εχουμε έναν φυγά και ένα κόμμα που τον υπερασπίζεται

Ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με φόντο την Προανακριτική για Novartis και την σπουδή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερασπιστεί έναν «φυγά – προστατευόμενο μάρτυρα» όπως χαρακτήρισε τον «Μάξιμο Σαράφη», εξαπέλυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης από την Κοινωνία Ώρα MEGA.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι από χθες έχουμε έναν φυγά και έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία ένα κόμμα –και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως- τον υπερασπίζεται.

Επιπλέον, όπως είπε «αν διαπιστωθεί ότι ο ισχυρισμός Μανιαδάκη είναι αληθής, δηλαδή ότι ο Μάξιμος Σαράφης είναι ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης είναι το ίδιο πρόσωπο, αυτό προκαλεί δικονομικό πρόβλημα, αφού ο δεύτερος έχει κατηγορηθεί ότι έπαιρνε λεφτά από τη Novartis».

Εξηγώντας είπε πως «εάν αποδειχτεί ότι είναι το ίδιο πρόσωπο, ο νόμος που υπερασπίζεται ο Τσίπρας περί μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, λέει ότι απαγορεύεται να είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος εμπλεκόμενο στην υπόθεση πρόσωπο. Αν τον έπιασαν να παίρνει λεφτά από τη Novartis και του υποσχέθηκε κάποιος ότι αν λέει ψέματα δεν θα του ασκήσουν δίωξη, τότε το κάνει το κάνει για να σώσει τον εαυτό του».

«Σε αυτή την περίπτωση αν έχει προσωπικό συμφέρον από την υπόθεση δεν μπορείς να είσαι προστατευόμενος μάρτυρας. Άρα αν έχει γίνει προστατευόμενος μάρτυρας έχει γίνει παράνομα. Αν έχει γίνει παράνομα σημαίνει ότι όλες του οι καταθέσεις είναι παράνομες» κατέληξε.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024