Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Σφάζονται» κυβέρνηση και Αντιπολίτευση για το υπ. Μετανάστευσης - Εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά

«Σφάζονται» κυβέρνηση και Αντιπολίτευση για το υπ. Μετανάστευσης – Εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά

Μπορεί τις τελευταίες ώρες το ένα από τα θέματα που απασχολεί την επικαιρότητα να είναι η δημιουργία υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, ωστόσο την ίδια στιγμή τα νησιά «βουλιάζουν» από τις προσφυγικές ροές και οι Δομές έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια τους. Ο επικεφαλής του  νέου […]

Μπορεί τις τελευταίες ώρες το ένα από τα θέματα που απασχολεί την επικαιρότητα να είναι η δημιουργία υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, ωστόσο την ίδια στιγμή τα νησιά «βουλιάζουν» από τις προσφυγικές ροές και οι Δομές έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια τους.

Ο επικεφαλής του  νέου υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου  Νότης Μηταράκης μίλησε σήμερα Πέμπτη για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο Προσφυγικό βάζοντας ως στόχο τη δημιουργία  νέων κέντρων, «τα οποία θα δώσουν και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

Μιλώντας στο ΑΠΕ για τις προτεραιότητες του  υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «η σωστή εφαρμογή της πολιτικής μας θα μας βοηθήσει να άρουμε τη δυσπιστία που έχουν αυτήν τη στιγμή οι τοπικές κοινωνίες».

Χρειάζεται όπως είπε ταχεία εφαρμογή της πολιτικής, χρειάζεται να βλέπει κάθε μέρα ο πολίτης ότι κάτι γίνεται, ανέφερε ο υπουργός.

Οι προτεραιότητες

«Η πολιτική μας κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη, βασικός μας στόχος είναι ο περιορισμός των ροών και αυτό απαιτεί πρώτον την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και δεύτερον την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του ασύλου με τη νέα νομοθεσία που ισχύει και από 1/1/20, ώστε να μπορέσουμε να δούμε από τις αρχές του 2020 να ξεκινούν οι επιστροφές προς την Τουρκία όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας» τόνισε για να προσθέσει.

«Από την 1η Ιανουαρίου 2020 εφαρμόζουμε μία νέα πολιτική ασύλου και έχουμε δημιουργήσει ουσιαστικά ένα νέο βιβλίο αιτημάτων ασύλου και είναι κρίσιμο οι νέες αιτήσεις, οι οποίες θα εξετάζονται ξεχωριστά από τις παλιές, αυτές να αντιμετωπίζονται γρήγορα, αυτές να οδηγούν σε ταχείες επιστροφές προς τις χώρες προέλευσης όσων δεν δικαιούνται ειδικής προστασίας, γιατί αυτή η διαδικασία είναι που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Έχουμε πρόβλημα στις παλιές αιτήσεις, μας κληρονόμησε η προηγούμενη κυβέρνηση γύρω στις 75.000, αλλάζουμε διαδικασίες, διευκολύνουμε διαδικαστικά την έκδοση αποφάσεων, θεωρώ ότι γρήγορα θα έχουμε απτά αποτελέσματα», εκτίμησε.

Σφοδρές αντιδράσει από την Αντιπολίτευση

Η απόφαση αυτονόμησης του υπουργείου για τη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης .

«Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Μητσοτάκη που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και επτά ημέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο Προσφυγικό» ήταν το ειρωνικό σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε,  ως «γκάφα ολκής» την απόφαση του Πρωθυπουργού να καταργήσει εξαρχής το υπουργείο, που συστάθηκε όταν εκείνος βρισκόταν στην εξουσία.

«Η σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση για ίδρυση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί μια ξεκάθαρη παραδοχή αδυναμίας διαχείρισης του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού μέσω των υπαρχουσών δομών» τόνισε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, σημείωσε  πως το πρόβλημα του Προσφυγικού δεν έχει να κάνει με το υπουργείο αλλά με την εφαρμογή της συνθήκης ΕΕ – Τουρκίας που «οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας».

«Πυρά» δέχθηκε η κυβέρνηση και από το ΜέΡΑ25. «Η κυβέρνηση της φαρσοκωμωδίας συνεχίζει να δίνει παραστάσεις και σήμερα» ήταν η αντίδραση του ΜέΡΑ25. «Ο κ. Μηταράκης τώρα μεταφέρεται στη Μεταναστευτική Πολιτική, ίσως για να είναι πιο πειστικός την επόμενη φορά που θα επισκεφτεί το Βόρειο Αιγαίο».

Ασφυκτική η κατάσταση στις Δομές

Μπορεί πάντως κυβέρνηση – Αντιπολίτευση να τσακώνονται για το ποιος ευθύνεται για τις άθλιες εικόνες που επικρατούν στις Δομές προσφύγων αλλά και για το αν έπρεπε να είχε καταργηθεί το υπουργείο Μετανάστευσης και να επανιδρυθεί, τα προβλήματα όμως στις Δομές που έχουν κατασκευαστεί στα νησιά του Αιγαίου είναι – σε πολλές περιπτώσεις – μη διαχειρίσιμα ενώ οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, από την Πρωτοχρονιά ως και χθες τα ξημερώματα στη χώρα εισήλθαν διά θαλάσσης συνολικά 1.518 πρόσφυγες και μετανάστες (315 διασώσεις και 1.203 αποβιβάσεις).

Ενδεικτικό της νέας αύξησης των προσφυγικών κυμάτων, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ»,  είναι ότι μόνο σε ένα 24ωρο (την Τρίτη) 170 άτομα έφτασαν στα ακριτικά νησιά, τη στιγμή που κάτοικοι και φορείς τους ετοιμάζονται για κλιμακούμενες κινητοποιήσεις ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση των υπερπλήρων δομών ταυτοποίησης και φιλοξενίας.

Κινητοποιήσεις

Την ίδια στιγμή, τοπικοί φορείς και κάτοικοι των νησιών προγραμματίζουν μπαράζ κινητοποιήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, την ερχόμενη Τετάρτη, Λέσβος, Σάμος και Χίος βάζουν «λουκέτο» σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις, με την Κω και τη Λέρο να ενδέχεται να ακολουθήσουν.

Μάλιστα, οι νησιώτες εξετάζουν το ενδεχόμενο της «απόβασης» στην Αθήνα για την πραγματοποίηση διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου στις 31 Ιανουαρίου.

«Η κατάσταση στη Σάμο, όπως και στα άλλα νησιά, είναι διαρκώς επιδεινούμενη, καθώς οι ελεύσεις συνεχίζονται με αυξημένους ρυθμούς με επακόλουθο στο ΚΥΤ του Βαθέος να στοιβάζονται πια περί τους 9.000 ανθρώπους, σε μια δομή κατασκευασμένη για την ολιγοήμερη εξυπηρέτηση 680» λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, προσθέτοντας ότι στο σύνολό τους οι τοπικές Αρχές των νησιών που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης έχουν απορρίψει τον κυβερνητικό σχεδιασμό (προβλέπει τη δημιουργία νέων κλειστών δομών στα πέντε νησιά).

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024