Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μενδώνη για Αμφίπολη : Αφελής η άποψη ότι είναι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου

Μενδώνη για Αμφίπολη : Αφελής η άποψη ότι είναι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε λόγο για «τρομερή καθυστέρηση» στις εργασίες στο μνημείο στην Αμφίπολη.

Για «τρομερή καθυστέρηση» από το 2015 στις εργασίες στο μνημείο της Αμφίπολης έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Όπως είπε, με αφορμή την έγκριση από το ΚΑΣ των μελετών για το ταφικό τμήμα που αποκαλύφθηκε το 2014 και τον μαρμάρινο περίβολό του «στόχος είναι εκτός από το να γίνει επισκέψιμο το ταφικό συγκρότημα να αναστηλωθεί ο μαρμάρινος περίβολος».

«Από τις αρχές του χρόνου ξεκινά η υλοποίηση μελέτης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη στον ρ/σ Θέμα 104,6.

Η κυρία Μενδώνη εξήγησε ότι «τα αρχιτεκτονικά μέρη του περιβόλου έχουν εντοπιστεί και βρίσκονται εκεί που είναι το λιοντάρι της Αμφίπολης ενώ βρέθηκαν και πολλά αρχιτεκτονικά μέλη στη Λίμνη Κερκίνη. Συνολικά πρόκειται για 300 αντικείμενα».

Ειδικά για τις σφίγγες της Αμφίπολης η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι «η μελέτη προβλέπει την επανατοποθέτηση της κεφαλής της σφίγγας και των φτερών στη θέση τους».

Ερωτηθείσα για το αν και πότε θα γίνει νέα ανασκαφή στην περιοχή η Λίνα Μενδώνη απάντησε ότι «για να πούμε τι και πού πρέπει να ανασκαφεί χρειάζεται συστηματική αρχαιολογική έρευνα πεδίου που είχε ξεκινήσει με το ΑΠΘ και θα μπει μπροστά ξανά. Ανάλογα με τα αποτελέσματα θα δούμε σε ποιο σημείο θα ξεκινήσουν ερευνητικές τομές».

Διευκρίνισε ότι «η ανασκαφή θα μπορούσε να είναι μέρος της επίσκεψης του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου».

Καμία συσχέτιση του τάφου με τον Μέγα Αλέξανδρο

Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι «το υπ. Πολιτισμού ουδέποτε συσχέτισε το μνημείο με τον Μέγα Αλέξανδρο. Υπήρχαν άλλοι κύκλοι που που έλεγαν για ταφικό μνημείο που ανήκει στον Αλέξανδρο. Οι μαρτυρίες που έχουμε για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου τον τοποθετούν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύποτου, οτιδήποτε άλλο είναι αφελές».

Στο ίδιο θέμα, η υπουργός Πολιτισμού εξήγησε ότι «το συγκεκριμένο μνημείο που κατασκευάζεται το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. μπορούμε να πούμε ότι καθώς έχει χρησιμοποιηθεί τεράστια ποσότητα από τη Θάσο, αυτόμάτως καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά πολυδάπανο έργο που θα μπορούσαν να αντέξουν τα ταμεία του βασιλείου όταν ήταν ανθηρά. Είναι ένα έργο που συνδέεται με τον Αλέξανδρο στην ευρύτερη μορφή του. Μπορεί να είναι κάποιο εξέχον μέλος της οικογένειας ή του κύκλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024