Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανικές εκλογές : Τι σημαίνει η νίκη Τζόνσον σύμφωνα με τα exit polls

Βρετανικές εκλογές : Τι σημαίνει η νίκη Τζόνσον σύμφωνα με τα exit polls

Η μεγάλη -όπως φαίνεται- νίκη του Τζόνσον, αυξάνοντας μάλιστα σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό των εδρών που καταλαμβάνουν οι Συντηρητικοί συγκριτικά με τις εκλογές του 2015, αποτελεί συνάμα μεγάλο πλήγμα για τους Εργατικούς και προσωπικά για τον Τζέρεμι Κόρμπιν, οι οποίοι βλέπουν την κοινοβουλευτική δύναμή τους να μειώνεται κάτω από τις 200 έδρες

Ξεκάθαρη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές δείχνουν τα exit polls, λαμβάνοντας μάλιστα καθαρή πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ώρες.

Η μεγάλη -όπως φαίνεται- νίκη του Τζόνσον, αυξάνοντας μάλιστα σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό των εδρών που καταλαμβάνουν οι Συντηρητικοί συγκριτικά με τις εκλογές του 2017, αποτελεί συνάμα μεγάλο πλήγμα για τους Εργατικούς και προσωπικά για τον Τζέρεμι Κόρμπιν, οι οποίοι βλέπουν την κοινοβουλευτική δύναμή τους να μειώνεται κάτω από τις 200 έδρες.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για την επόμενη ημέρα στη Βρετανία και το μέλλον του Brexit;

Οπως επισημαίνει η πολιτική συντάκτης του BBC, Laura Kuenssberg, εάν τα στοιχεία αυτά είναι σε γενικές γραμμές σωστά, ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει σαφή υποστήριξη για να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ τον επόμενο μήνα. Επίσης, θα σήμαινε άλλα πέντε χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης με μια σταθερή πλειοψηφία πίσω του.

Με 368 βουλευτές έχει τη δυνατότητα στο κοινοβούλιο να περάσει το νομοσχέδιο του Brexit χωρίς τον κίνδυνο να χάσει κρίσιμες ψηφοφορίες. Για τον Τζόνσον λοιπόν το αποτέλεσμα είναι ένας προσωπικός θρίαμβος και μια δικαίωση της στρατηγικής του.

Την ίδια ώρα, στο αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό των Εργατικών, βλέπουμε πως θα υποστούν μια ακόμη ήττα στις εκλογές και ταυτόχρονα μια σοβαρή και ιστορική απώλεια. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αρχίσει να τίθεται από στελέχη του κόμματος ήδη θέμα ηγεσίας.

Το SNP φαίνεται να έχει αυξήσει την κυριαρχία του στη Σκωτία, ενώ τα άλλα κόμματα δεν φαίνεται να σημειώνουν σημαντική πρόοδο.

Η εξίσωση των αριθμών

Ένα στοιχείο που ξεχωρίζει στα exit polls είναι τα άσχημα ποσοστά του Εργατικού Κόμματος. Εάν πάρουν 191 έδρες, θα είναι κάτω από αυτές που πήρε ο Michael Foot το 1983, ενώ ο Τζόνσον ξεπέρασε τις έδρες που είχε καταλάβει η Θάτσερ το 1979, με τη «σιδηρά κυρία» να έχει 339.

Παράλληλα, υπάρχει το αποτέλεσμα από το SNP που φέρεται να αυξάνει κατά 20 τις έδρες του.

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, τελειώνει η περίοδος στο Κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν μπορούσε να κινηθεί μεμονωμένα και ήταν με δεμένα τα χέρια του.

Εάν συμβεί αυτό, θα είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024