Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσχέδιο απόφασης ΕΕ : Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Προσχέδιο απόφασης ΕΕ : Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Η συμφωνία που σύναψαν η Τουρκία και η Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, θα υποστηρίξουν την Πέμπτη οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιώνοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης

Νέο δυνατό χαστούκι, αυτή τη φορά από το χέρι της Κομισιόν, έρχεται για την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιμένει να υποστηρίζει τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη, τη στιγμή που εντείνεται η διεθνής κατακραυγή.

Καταπέλτης για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης θα είναι (και) η δήλωση της ΕΕ μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα «επαναβεβαιώσει απόλυτα την αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Οι ισχυροί τοποθετούνται απέναντι από την Τουρκία, με το Βερολίνο να προστίθεται στη λίστα των χωρών που καταδικάζουν τη συμφωνία και τη Γαλλία και Ιταλία να εμφανίζονται πρόθυμες να μετέχουν και πρακτικά στον ελληνικό σχεδιασμό για αντίδραση της Ελλάδας στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα, με την αποστολή ερευνητικού πλοίου νότια της Κρήτης.

Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Το σύμφωνο που υπεγράφη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Πέμπτη στηρίζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης που έχει περιέλεθει σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

«Το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας (του ΟΗΕ)», θα πουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει προετοιμαστεί για την διήμερη σύνοδο των ηγετών την Πέμπτη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές της πράξεις της Τουρκίας», θα προσθέτει η δήλωση.

Γερμανία: Η Τουρκία να σεβαστεί την Ελλάδα και την Κύπρο

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, καλώντας την Άγκυρα να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των δυο χωρών, έστειλε νωρίτερα το Βερολίνο.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άνταμπαρ τόνισε ότι «συμμερίζεται ρητά« τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο και κάλεσε την Τουρκία και την Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο».

«Ασπίδα» υπέρ της Κύπρου με στρατιωτική άσκηση

Πέρα των δηλώσεων συμπαράστασης, Γαλλία και Ιταλία υψώνουν «ασπίδα» υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συμμετοχή τους σε ναυτική άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία και την Ιταλία, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη τριμερής ναυτική άσκηση τύπου «PASSEX» στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό και των τριών χωρών με σκοπό τη βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πληρωμάτων, την ενίσχυση του επίπεδου επικοινωνίας και κατανόησης και τη προαγωγή του πνεύματος συνεργασίας, αναφέρεται.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024