Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης : Ψύχραιμη και σταθερή η αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας

Μητσοτάκης : Ψύχραιμη και σταθερή η αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας

Τον τόνο της κυβερνητικής γραμμής να τηρηθεί σκληρή στάση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούσιτς

Σκληρή στάση έναντι των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Άγκυρας τηρεί η κυβέρνηση. Τον τόνο έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σήμερα, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούσιτς.

«Η ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση της επίμονης παραβατικότητας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. Γιατί αποτελεί προϊόν εθνικής αυτοπεποίθησης, που απορρέει πρώτον από το ότι η παρανομία δεν γεννά δίκαιο. Δεύτερον, από το ότι διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματά μας, όποτε αυτό απαιτηθεί.

Και τρίτον, από το γεγονός ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται με το μέρος της Ελλάδας στο ζήτημα του άκυρου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μην ξεχνάμε την καταδίκη του από Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Αίγυπτο και Ισραήλ. Η χώρα μας έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους παντού στον κόσμο. Επαναλαμβάνω, πάντως, ότι δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου που είναι, άλλωστε, προϋπόθεση για κάθε σχέση καλής γειτονίας. Γι’ αυτό και, σταθερά, είμαστε υπέρ κάθε καλόπιστου διαλόγου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης: Γαλλική και ιταλική στήριξη με «μπλόκο» στην Τουρκία

Βαρβιτσιώτης: Σε απομόνωση η Τουρκία εξαιτίας της στάσης της

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η δήλωση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου χθες στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

«H Τουρκία έχει περιέλθει σε καθεστώς απομόνωσης με τις ενέργειές της», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στον ρ/σ Θέμα, και επεσήμανε ότι το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής αποτελεί ένα θετικό βήμα για την ελληνική πλευρά, αφού καλύπτει πλήρως τις ελληνικές θέσεις.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνεδρίαση, υπογράμμισε το θετικό κλίμα που επικράτησε σε σχέση με τις ελληνικές θέσεις, καθώς και ότι ο ίδιος κατέστησε σαφές στους ομολόγους του ότι οι τουρκικές κινήσεις δεν αφορούν μόνο τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας. Αντιθέτως, πρόσθεσε, αυτές προκαλούν περαιτέρω αστάθεια και αβεβαιότητα στην περιοχή και αποτελούν συνέχεια της συμπεριφοράς που εν γένει επιδεικνύει η Τουρκία τους τελευταίους μήνες (παράνομες γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο, επέμβαση στη Συρία, απειλές για το προσφυγικό), οδηγώντας την Ένωση να της επιβάλει κυρώσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε επίσης ότι, πέρα από τις χώρες που μας στήριξαν ρητά, η πλειονότητα των χωρών δεν βρίσκεται μακριά από τις θέσεις της Επιτροπής.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το πλαίσιο των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ γίνεται πολύ βαρύ», καθώς «το να προχωράς τα σχέδιά σου και να μην βρίσκεις κανέναν τελικά να νομιμοποιεί αυτές τις ενέργειές σου δεν είναι το πιο απλό και το πιο εύκολο στις διεθνείς σχέσεις. Τώρα είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία έχει δείξει όλο αυτό το διάστημα ότι προχωρά μόνη της σε μία σειρά από θέματα. Κι είναι επίσης γεγονός ότι αυτό, σε σχέση τουλάχιστον με την Ευρώπη, την φέρνει σε ένα καθεστώς απομόνωσης».

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στο στρατιωτικό σκέλος της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας, σημείωσε ότι αυτό θα προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, εφόσον προχωρήσει, καθώς τυχόν εγκατάσταση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη θα φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη με δυνάμεις, που έχουν παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις με τη Λιβύη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, και πιθανότατα δεν θα αφήσουν να εξελιχθεί η υπόθεση με τον τρόπο που φαντάζεται η Άγκυρα.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Ν. Παναγιωτόπουλος: Καμία ηττοπάθεια απέναντι στην Τουρκία

Στην κυβερνητική γραμμή κινήθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας από το βήμα της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε μήνυμα στρατιωτικής ισχύος και επιχειρησιακής ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεών μας με αποδέκτη την Τουρκία, επισημαίνοντας πως θα ήθελε «να μην υποκύπτουμε ως κοινωνία και ως ΜΜΕ στην προπαγάνδα ότι μειονεκτούμε».

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι στην Τουρκία, υπάρχει προπαγάνδα δημιουργίας κλίματος υπεροχής και όχι ηττοπάθειας.

Τους αιφνιδιάσαμε

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στην αναβάθμιση των γαλλικών Mirage 2000, είπε ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα καθώς χθες, «σηκώθηκαν αρκετά από αυτά, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, και με αριθμητικό πλεονέκτημα, έδωσαν ένα ακόμα μάθημα στην τουρκική αεροπορία, ότι τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όσο τα υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου, με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι τα 530 εκατομμύρια του προϋπολογισμού δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτές οι ανάγκες δεν περιορίζονται μόνο στη συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων αλλά ενδεχομένως σε πρόσκτηση καινούργιων σε όλους τους κλάδους, «για να παρακολουθήσουμε τον επίμονο, ενοχλητικό και πολύ διεκδικητικό γείτονα» πρόσθεσε και υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν κρύβει πλέον τις επεκτατικές ή διεκδικητικές προθέσεις της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024