«Ασπίδα» υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας υψώνουν Γαλλία και Ιταλία καθώς αύριο θα συμμετάσχουν σε ναυτική άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία και την Ιταλία, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη τριμερής ναυτική άσκηση τύπου «PASSEX» στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην  άσκηση θα συμμετάσχουν μέσα από το Πολεμικό Ναυτικό και των τριών χωρών με σκοπό τη βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πληρωμάτων, την ενίσχυση του επίπεδου επικοινωνίας και κατανόησης και την προαγωγή του πνεύματος συνεργασίας.

Η στρατιωτική άσκηση έρχεται σύμφωνα με αναλυτές, ως απάντηση στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων οι οποίες κορυφώθηκαν με την τουρκολιβυκή συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου

Εν τω μεταξύ, στις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Στις καθημερινές παράνομες ενέργειες ή και δηλώσεις της Τουρκίας και ειδικότερα του Τούρκου Προέδρου, δηλώσεις οι οποίες δεν γίνονται τυχαία έχουμε πει από την αρχή ότι θα αξιοποιήσουμε εκείνα τα μέσα που θεωρούμε ότι έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και που μπορούν να στείλουν συγκεκριμένα μηνύματα», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ.

Πρόσθεσε πως «θα υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία δεν επηρεάζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Πλέον αγγίζει και άλλα κράτη. Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και γειτονικά κράτη. Η θεωρία που υπάρχει είναι ότι αυτή η αναθεωρητική πολιτική της, εάν συνεχιστεί θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες στην περιοχή αλλά και στην ίδια την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως «υπάρχει μια σοβαρή διάσταση της κρίσης στη Λιβύη. Eίναι μια πρωτοβουλία που υπάρχει από πλευράς Γερμανίας, να γίνει μια σύνοδος έτσι ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες για επιστροφή της χώρας σε συνθήκες ομαλότητας. Δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε μια νέα Συρία. Αυτή η πρωτοβουλία της Γερμανίας που είναι σε προχωρημένο στάδιο, αντιλαμβάνεστε ότι έχει σοβαρότατα προβλήματα αυτή τη στιγμή λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Γιατί ενισχύοντας στρατιωτικά και υπογράφοντας το μνημόνιο, δυσκολεύει τις πολιτικές συνθήκες. Όλα αυτά θα συζητηθούν με λεπτομέρειες την Πέμπτη και την Παρασκευή».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι αρχηγοί των κρατών.

Τέλος ανέφερε πως «το θέμα είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν είναι μόνο το θέμα της Λιβύης. Η Λιβύη χρησιμοποιήθηκε από πλευρά Τουρκίας για πετύχει αυτή την αναθεώρηση. Αυτό επηρεάζει πολλές περιοχές. Σ’ όλα αυτά χρειάζεται μια συλλογική προσέγγιση».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο