«Αρνήθηκα να παραδεχτώ πράγματα που δεν έγιναν και γι’ αυτό βρέθηκα κατηγορούμενος και εμπλεκόμενος» δήλωσε μεταξύ άλλων σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis ο οποίος καταθέτει ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μανιαδάκης, ο όποιος είναι κατηγορούμενος για ψευδορκία και παθητική δωροδοκία στην υπόθεση Νonartis δήλωσε ότι «συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις επειδή κατείχα το αντικείμενο».

Με καθυστέρηση

Η επιτροπή ξεκίνησε την εξέταση του μάρτυρα με αρκετή καθυστέρηση, καθώς συζητούσε επί του αιτήματος του δικηγόρου του μάρτυρα να παραστεί και ο ίδιος στη συνεδρίαση, αφού κ. Μανιαδάκης είναι και κατηγορούμενος.

Ωστόσο επειδή διαφωνούσε η αντιπολίτευση και για να διευκολυνθεί η διαδικασία ο  δικηγόρος του μάρτυρα απέσυρε το αίτημα και δήλωσε αποφασισμένος να απαντήσει σε όλα.

Ο κ. Μανιαδάκης, περιγράφοντας την πορεία της υπόθεσής του, είπε ότι το 2015 ένας Έλληνας δικηγόρος του πρότεινε συνεργασία για να μεταβούν με άλλους 2 μάρτυρες στις ΗΠΑ και να καταθέσουν στις αρχές για παράνομες πρακτικές της Novartis.

Οι καταγγελίες

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετά την αρνητική του απάντηση υπήρξαν εις βάρος του ανώνυμες καταγγελίες στην εισαγγελία διαφθοράς.

«Διατάχθηκε αρχικά οικονομικός έλεγχος τον Μάρτιο του 2015 που ολοκληρώθηκε το 2017. Στην συνέχεια διατάχθηκε και δεύτερος έλεγχος. Κατόπιν διατάχθηκε έλεγχος στις 4.10.2017 από το Σώμα Δημόσιας Διοίκησης και μετά από το ΣΕΥΠ. Τον ΣΕΕΔ και από μικτό κλιμάκιο. Αυτοί οι έλεγχοι με ώθησαν να συνεργαστώ με την δικαιοσύνη» ανέφερε σε άλλο σημείο εξηγώντας την απόφασή του να εναχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

«Δεν υπήρξα ποτέ σύμβουλος του Λοβέρδου»

Τόνισε ότι η συνεργασία του με το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012 ωστόσο υποστήριξε ότι δεν υπήρξε σύμβουλος του υπουργείου όταν ήταν υπουργός ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον οποίο δεν συνεργάστηκε ποτέ μαζί του.

«Ουδέποτε διορίστηκα σύμβουλος Υπουργού, ουδέποτε υπήρξα αξιωματούχος. Έχω αδίκως γι’ αυτό κατηγορηθεί. Είναι γεγονός ότι έχω στοχοποιηθεί. Δεν ήμουν ποτέ σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου. Με συνέδεσαν αδίκως και ψευδέστατα με έναν Υπουργό που ουδέποτε είχα την παραμικρή σχέση. Τα αρχεία που υπάρχουν στον υπολογιστή μου, και τα έχει η κύρια Τουλουπάκη, αποτυπώνουν αβίαστα ότι ποτέ δεν είχα την παραμικρή σχέση με τον Υπουργό Λοβέρδο που ορισμένοι επιχειρούν να με εμπλέξουν. Η οποιαδήποτε δραστηριότητα μου στο χώρο της Υγείας ξεκίνησε επί υπουργίας Σαλμά. Δέκα μήνες τώρα έχουν ρημάξει την ζωή την δική μου και της οικογενείας μου ενώ έχω εξηγήσει, έχω υποβάλλει υπομνήματα, προκύπτουν από τα αρχεία μου ότι ουδέποτε είχα σχέση με τον Λοβέρδο» είπε.

«Με πίεζαν για πέντε πολιτικούς»

Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο Νίκος Μανιαδάκης φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ότι δεχόταν συνεχείς ερωτήσεις για πέντε πρόσωπα και συγκεκριμένα για Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα, Λοβέρδο και Βενιζέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες είπε πως επειδή αποδείκνυε τις αντιφάσεις των προστατευόμενων μαρτύρων τον πίεζαν περισσότερο για τα πολιτικά πρόσωπα.

Όπως είπε του έδιναν δημοσιεύματα εφημερίδων και υπουργικές αποφάσεις, ζητώντας του να συνηγορήσει πως αυτές οι αποφάσεις ήταν επιζήμιες για το δημόσιο. Παράλληλα είπε πως δέχθηκε ερωτήματα αν είδε υπουργούς να χρηματίζονται και αν είδε βαλίτσες και όπως είπε τους απάντησε ότι δεν είχε δει τίποτα.

«Μου λέγανε ότι έχουμε στοιχειά από άλλους μάρτυρες αλλά θέλουμε να μας το δέσεις και εσύ ως καθηγητής ότι αυτές οι αποφάσεις των πολιτικών αυτών είναι έκνομες», φέρεται να είπε ο κ Μανιαδακης.

Ο κ. Μανιαδάκης ανέφερε ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων δίνονταν σε διαμέρισμα πλησίον της οδού Μιχαλακοπούλου.

Ο ίδιος είπε ότι ως μοχλός πίεσης για να καταθέσει εναντίον πολιτικών προσώπων χρησιμοποιούταν από τους εισαγγελείς εις βάρος του στοιχεία.

«Τους ζήτησα να ξεκαθαρίσουν τι στοιχεία έχουν εις βάρος μου. Μου είπαν πως χρηματιζόμουν από μια εταιρεία που είχε η γυναίκα μου. Την εταιρεία ΨΗΜΙΤΗΣ. Αυτό το έλεγαν γιατί το έγραψε το «Ντοκουμέντο». Η καταγγελία όμως δεν ήταν σοβαρή. Δεν γνώριζαν κάν ποια ήταν η σύζυγός μου. Η «Κελέση» έλεγε πράγματα που διάβαζε στις εφημερίδες. Μετά άλλαξε κατάθεση. Είναι προφανές ότι άλλαξε κατάθεση λόγω παρέμβασης της εισαγγελέως. Η «Κελέση» διόρθωσε όσα κατήγγειλε για τον Λοβέρδο και όσα είπε για εμένα καθώς η γυναίκα μου δεν λέγεται Ψημίτη αλλά Φαρμάκη».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο