Συνεχίζεται η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που αφορά την υπόθεση της Novartis.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης απορρίφθηκε το αίτημα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να εξαιρεθούν από μέλη της επιτροπής οι: Κώστας Κυρανάκης και Θάνος Πλεύρης από πλευράς ΝΔ και Βασίλης Κεγκέρογλου από πλευράς ΚΙΝΑΛ.

Κατόπιν αυτού, η συνεδρίαση συνεχίζεται με την πολυαναμενόμενη κατάθεση του πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φρουζής επισήμανε ότι ουδέποτε έχει κληθεί από δικαστικό λειτουργό να καταθέσει για την υπόθεση της Novartis.

Παράλληλα, ο κ. Φρουζής επισήμανε ότι από το 2016 υφίσταται bullying για την υπόθεση αυτή.

Απόρριψη του αιτήματος Παπαγγελόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κυρανάκης επισήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσής του από την Προανακριτική. Σημείωσε ακόμη πως η εξαίρεση των Πολάκη και Τζακανόπουλου βασίστηκε στη λογική του ασυμβίβαστου μάρτυρα – εισαγγελέα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Πλεύρης αρνήθηκε ότι ήταν νομικός εκπρόσωπος του Αδωνι Γεωργιάδη στην υπόθεση της Novartis. Επισήμανε, δε, ότι ακόμη κι αν ήταν δικηγόρος του Αδωνι Γεωργιάδη πάλι δεν υφίσταται λόγος εξαίρεσής του καθώς η επιτροπή εξετάζει τον κ. Παπαγγελοπουλο και όχι την υπόθεση Novartis αυτή καθαυτή.

Δεν συμμετείχαν Πολάκης – Τζανακόπουλος

Είχε προηγηθεί η απόρριψη του αιτήματος για ανάκληση της εξαίρεσης του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε χωρίς τους δύο βουλευτές, ενώ από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ εισήλθε στην αίθουσα μόνο ο Σπύρος Λάππας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές του και ότι δεν θέλει να δώσει στη ΝΔ τη δυνατότητα να συνεχίσει παρελκυστικές τακτικές τις οποίες έχουν υιοθετήσει βουλευτές της για το υποτιθέμενο σκάνδαλο της σκευωρίας.

Επίσης ότι δεν πρέπει να δοθεί κανένα πρόσχημα στη ΝΔ για να καθυστερήσει και άλλο η κατάθεση του κ. Φρουζή.

Για τη στάση που τηρεί στη σημερινή συνεδρίαση ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, ενώ αυτήν είχε προαναγγείλει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Μπούγας με επιστολή προς τον κ. Κώστα Τασούλα ζήτησε την συνδρομή της Βουλής για την αντιμετώπιση της ιδιότυπης ομηρίας που έχουν επιβάλλει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος στις ερευνητικές εργασίες της προανακριτικής.

Τζανακόπουλος: Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δε συνιστά υποχώρηση

«Το κεντρικό ζήτημα είναι η υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας, με την έννοια ότι η απόφαση της επιτροπής για την εξαίρεσή μας είναι ανυπόστατη. Το δεύτερο ζήτημα όμως είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί κανένα απολύτως πρόσχημα στη ΝΔ, ώστε να συνεχίσει να παρακωλύει και να εμποδίζει τη λειτουργία της επιτροπής. Άρα εμείς, σταθμίζοντας αυτές τις δύο αρχές, στη βάση των οποίων θέλουμε να πορευτούμε και στη βάση των οποίων πορευτήκαμε και τις προηγούμενες εβδομάδες, θα καθορίσουμε τη στάση μας. Επομένως, θα έλεγα να κάνουμε λίγο υπομονή», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Διευκρίνισε όμως ότι η όποια στάση επιλεγεί σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά αποχώρηση.

«Μίλησε κανείς για αποχώρηση; Είμαστε μέλη της επιτροπής, δεν έχουμε αντικατασταθεί, από τον πρόεδρό μας, και θα επιλέγουμε εμείς, τον τρόπο με τον οποίο θα εκπροσωπούμε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ειδική επιτροπή», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο βουλευτές να διαφοροποιούν τη στάση τους, κατά περίπτωση, στην πορεία λειτουργίας της επιτροπής.

Πολάκης: «Εδώ είμαστε!»

Ανάρτηση με ολίγον απειλητικό ύφος και καθυβρίζοντας τους δημοσιογράφους, έκανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, εντός προανακριτικής βρίσκεται ο κ. Λαππας.

Ωστόσο ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ με την ανάρτησή του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει στην αίθουσα ανάλογα με την έκβαση της συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του (σ.σ. η οποία παρατίθεται αυτούσια) αναφέρει: «Προς βοθροκαναλα και βοθροσαιτ ΕΝΤΑΥΘΑ: Μην κάνετε τους πόθους σας “ρεπορτάζ”για να καλύψετε την αντισυνταγματική και παράνομη “απόφαση” εξαίρεσης μας !! Μέσα στην προανακριτική αυτή τη στιγμή είναι μόνο ο Σπύρος Λάππας από εμάς . ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ…»