Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μηχανικός συνεργάτης του πολίτη και στην υπηρεσία της οργανωμένης πολιτείας

Ο Μηχανικός συνεργάτης του πολίτη και στην υπηρεσία της οργανωμένης πολιτείας

Με αφορμή τις Εκλογές του ΤΕΕ στις 3/11:

Του Νίκου Μήλη*

Ρύθμιση αυθαιρέτων. Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή. Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδοτήσεων. Εθνικό μητρώο υποδομών…και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Αναμφίβολα θετικές πρωτοβουλίες που όμως πρέπει να έχουν συνέχεια και να μη μείνουν στη μέση.

Ενόψει των εκλογών ΤΕΕ στις 3/11, όλα αυτά τα θέματα έχουν ξαναμπεί στη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου. Άραγε με το μηχανικό πρωταγωνιστή?

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας είναι η πολυνομία που στο τέλος της ημέρας καταργεί τη νομιμότητα και την ισότητα των πολιτών έναντι του κράτους. Πετυχαίνει, δηλαδή, τους ακριβώς αντίθετους στόχους από αυτούς που περιλαμβάνονται στις διακηρύξεις που προηγούνται ή με τις οποίες συνοδεύονται οι σχετικές πράξεις.

Και κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες και σχέδια πόλεων και πολεοδομικά σχέδια ανάπτυξης, και περιουσιολόγιο, και Ε9 και, και, και. Ο κατάλογος των «πρωτοβουλιών», των παρεμβάσεων κοκ δεν έχει τέλος. Όπως δεν έχουν τέλος οι καταπατήσεις, αλλά και η ταλαιπωρία των νόμιμων πολιτών.

Το ένα «χαρτί» του δημοσίου συγκρούεται με το άλλο, ο δασικός χάρτης αμφισβητεί το κτηματολόγιο, το ένα πιστοποιητικό δεν συμφωνεί με το άλλο και το αποτέλεσμα είναι ταλαιπωρία και ανομία. Ως μηχανικοί δε θέλουμε να διαιωνίζεται το πρόβλημα για να έχουμε ρόλο. Δουλειά μας είναι να χτίζουμε ένα κομμάτι του μέλλοντος όλων μας, όχι να ρυθμίζουμε υποθέσεις του χθες.

Σχεδόν 200 χρόνια από την απελευθέρωση το ελληνικό κράτος δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει στο τι είναι δημόσιο και τη ιδιωτικό. Και με ποιους όρους μπορεί το δημόσιο να αξιοποιήσει την περιουσία του και ο ιδιώτης να την κατοχυρώσει.

Το κράτος θα πρέπει να διασφαλίσει την αρμονική συνύπαρξη όλων των εμπλεκόμενων δραστηριοτήτων. Αυτή είναι η δουλειά του. Να ανοίγει δρόμους συνεργασίας, όχι να απαγορεύει και να σηκώνει εμπόδια.

Επαναλαμβάνω: οι μηχανικοί θέλουμε καθαρούς όρους για να δημιουργούμε, όχι απλώς για να εκδίδουμε πιστοποιητικά. Θέλουμε να είμαστε συνεργάτες του πολίτη στη δημιουργία της περιουσίας του, όχι μέρος της ταλαιπωρίας του από το κράτος.

Θέλουμε μία λύση. Στη συγκεκριμένη έκφραση το «μία» είναι εξίσου σημαντική λέξη με το «λύση». Που να δίνει τη συνολική εικόνα και να κατοχυρώνει το δημόσιο και τους ιδιώτες. Τη δασική και την αγροτική γη. Την περιουσία του κάθε πολίτη στις πόλεις και τα χωριά μας. Που να δίνει κίνητρο και στους επενδυτές να κάνουν τις επιλογές τους.

Και όλα αυτά βέβαια, με ένα βασικό όρο: Να υπηρετούμε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας με έμφαση στον άνθρωπο. Μιας ανάπτυξης της οποίας το «μέρισμα» θα αφορά όλους μας!

Μόνο έτσι η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα.

*Ο Νίκος Μήλης είναι Πολιτικός Μηχανικός, Α’ Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών.

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024