Banksy : Τιμή – ρεκόρ για τον πίνακα με τους χιμπατζήδες στο βρετανικό κοινοβούλιο
Το έργο του Banksy που απεικονίζει το βρετανικό κοινοβούλιο γεμάτο με χιμπατζήδες πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στην τιμή των 9,9 εκατομμυρίων λιρών (11,1 εκατομμύρια ευρώ).
Το έργο του Banksy που απεικονίζει το βρετανικό κοινοβούλιο γεμάτο με χιμπατζήδες πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στην τιμή των 9,9 εκατομμυρίων λιρών (11,1 εκατομμύρια ευρώ).
Πρόκειται για μια τιμή ρεκόρ για τον βρετανό καλλιτέχνη δρόμου, ανακοίνωσε ο Sotheby’s .
Ο Banksy και το Brexit
Με τον τίτλο Devolved Parliament (αποκεντρωμένο κοινοβούλιο) ο πίνακας αυτός παρουσιάζει χιμπατζήδες να κάθονται στα πράσινα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων, έχοντας αντικαταστήσει τους άνδρες και τις γυναίκες πολιτικούς.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο γνωστό καμβά του Banksy.
«Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να διαθέσουμε προς πώληση αυτό τον πίνακα», δήλωσε ο Άλεξ Μπράντσικ, επικεφαλής στο τμήμα σύγχρονης τέχνης Ευρώπης του οίκου δημοπρασιών, αναφερόμενος στο καθημερινό σίριαλ στο βρετανικό κοινοβούλιο, εν όψει του Brexit.
Για τον Μπράντσικ, το έργο του Μπάνκσι υπογραμμίζει «την οπισθοχώρηση της παλαιότερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας του κόσμου σε φυλετική και ζωώδη συμπεριφορά».
Ο πίνακας είχε αρχικά εκτεθεί το 2009 στο μουσείο της πόλης του Μπρίστολ, στη νοτιοδυτική Βρετανία, απ’ όπου κατάγεται ο Banksy.
Ωστόσο, φέτος ο καλλιτέχνης παρουσίασε εκ νέου το έργο του για να συμπέσει με την ημερομηνία του Brexit που αρχικά προβλεπόταν για τις 29 Μαρτίου του 2019, δέκα χρόνια μετά την πρώτη έκθεσή του», εξήγησε ο Μπράντσικ.
Με αφορμή την πολιτική συγκυρία, άλλαξε και ο τίτλος του πίνακα που παλαιότερα ήταν «Question Time».
Το προηγούμενο ρεκόρ για έργο του μυστηριώδους καλλιτέχνη ήταν 1,87 εκατομμύρια δολάρια (1,7 εκατομμύρια ευρώ), το 2008 στην Νέα Υόρκη.
- Τα υπογκρούπ για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό σε Europa και Conference League
- Πώς έγιναν δισεκατομμυριούχοι οι 40άρηδες της Κίνας;
- Λέρος: Νεκρός 80χρονος σε τροχαίο – Σοβαρά τραυματισμένη η σύζυγός του
- Ο Ρόδρι πήρε από τον Ινφαντίνο τα πρώτα δαχτυλίδια για την κατάκτηση του Μουντιάλ (pics)
- Πάνω από 400 ουκρανικά drones εξαπολύθηκαν εναντίον της Μόσχας κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Πώς η ζέστη επηρεάζει τη γάτα σας και οι τρόποι για να την προστατεύσετε
- Τραγωδία στην Ισπανία μετά το Μουντιάλ: 13χρονος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών!
- Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)




















![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)




































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442