Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Thomas Cook: Ξυπνούν μνήμες Lehman Brothers με απολύσεις

Thomas Cook: Ξυπνούν μνήμες Lehman Brothers με απολύσεις

Η κατάρρευση της Thomas Cook ξυπνά τις μνήμες της πτώχευσης της Lehman Brothers.

Αναταράξεις στην παγκόσμιο τουριστικό κλάδο, απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ,  χαμένες δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίες και ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες είναι οι συνέπειες της κατάρρευσης του ταξιδιωτικού κολοσσού Thomas Cook .

Η είδηση έχει προκαλέσει το απόλυτο χάος. Επεκτείνεται από τα οικονομικά μεγέθη δεκάδων επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο ανά την υφήλιο έως τις ζωές των χιλιάδων πελατών του ταξιδιωτικού πρακτορείου. Σχεδόν 600.000 ταξιδιώτες βρίσκονται στον «αέρα» μέχρι να μάθουν πώς θα επαναπατριστούν.

Την ίδια ώρα, στον «αέρα» βρίσκονται 22.000 υπάλληλοι της Thomas Cook.

Στον αέρα οι εργαζόμενοι της Thomas Cook

Η Thomas Cook απασχολούσε μέχρι την κατάρρευσή της 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 ήταν με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένας χρήστης μάλιστα ανάρτησε ένα post στο Twitter, καθώς η κοπέλα του με την κατάρρευση της κολοσσιαίας εταιρείας έχασε την δουλειά της. Έκκληση για βοήθεια έκανε ο εν λόγω χρήστης καθώς παρακάλεσε την διαδικτυακή κοινότητα του Twitter να διαδώσει το μήνυμά του, ώστε να μπορέσει να βρει μία οποιαδήποτε δουλειά, ανεξάρτητα από το εάν θα είναι μόνιμη ή όχι.

Η φωτογραφία «γροθιά στο στομάχι»

Το δραματικό αυτό κλίμα εντείνεται από την φωτογραφία ενός δεύτερου χρήστη. Συγκεκριμένα ανάρτησε στο Twitter μία φωτογραφία με τον χώρο στάθμευσης των οχημάτων της Thomas Cook, ο οποίος δεν θυμίζει καθόλου το προ ολίγων ημερών κατάμεστο πάρκινγκ.

«Βάναυση εικόνα από την κατάρρευση της Thomas Cook. Το άδειο πάρκινγκ της εταιρείας, καθώς τουλάχιστον 1.200 υπάλληλοι των κεντρικών γραφείων αναγκάστηκαν να μείνουν σπίτι. Η σκέψη μου τρέχει σε όλους εκείνους που έχασαν ξαφνικά την δουλειά τους» γράφει χαρακτηριστικά.

Τα μέλη του πληρώματος έκλαιγαν στην τελευταία πτήση

Το βίντεο με την ανακοίνωση του πληρώματος κατά την τελευταία πτήση της Thomas Cook, που δημοσιεύθηκε στο Twitter κάνει τον γύρο του κόσμου.

Η φωνή ενός μέλους «λυγίζει και σπάει» κατά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας ενώ ακόμη και τότε το μέλος προσπαθεί να διατηρήσει τον επαγγελματισμό του. «Θα ακυρωθούν πολλές πτήσεις, αλλά θα επιστρέψετε όλοι ασφαλείς στις πατρίδες σας» αναφέρει το μέλος του πληρώματος, απευθυνόμενος στους επιβάτες και παίρνει μία βαθιά ανάσα.

Η φωνή του σπάει: «Το μόνο που θα θέλαμε είναι να σας ευχαριστήσουμε πολύ που μας επιλέγετε όλα αυτά τα χρόνια.. Ευχαριστούμε και όλους εσάς που μας επιλέξατε για πρώτη φορά.. Θα είστε οι τελευταίοι άνθρωποι αυτής της πτήσης…».

Κατόπιν το επιβατικό κοινό ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Η κατάρρευση της Thomas Cook ξυπνά μνήμες της Lehman Brothers

Η οικονομική κατάρρευση έφθασε αργά και ήσυχα. Πληθώρα πολιτικών, οικονομολόγων και ειδικών την υποτίμησαν. Την άνοιξη του 2007 όλα έδειχναν ότι η κρίση θα περιοριζόταν στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ.

Στις  15 Σεπτεμβρίου του 2008 η επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers «βυθίζεται» και ενώ λέγεται ότι η κρίση είναι «διαχειρίσιμη», η παγκόσμια οικονομία έρχεται τελικά αντιμέτωπη με την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Όταν η επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers πτωχεύει το αμερικανικό κράτος δεν παρεμβαίνει και η κατάρρευσή της σβήνει κάθε ελπίδα για σύντομη και περιορισμένης κλίμακας οικονομική κρίση.

Οι επιπτώσεις της κατάρρευσης της Lehman Brothers είναι τεράστιες σε παγκόσμια οικονομική κλίμακα, αλλά και στον μικρόκοσμο των υπαλλήλων της επενδυτικής τράπεζας.

Αν και έχουν περάσει 11 χρόνια από την ημέρα της πτώχευσης, νωπές είναι οι μνήμες από τους εργαζόμενους που έβγαιναν απολυμένοι από το κτίριο της Lehman Brothers. Περίπου 25.000 υπάλληλοι της τράπεζας απολύθηκαν.

Απελπισμένοι, με μια κούτα προσωπικά αντικείμενα ο καθένας, που ήταν και το μόνο που κατάφεραν να διασώσουν από την εργασία τους στην επενδυτική τράπεζα μετά από πολλά χρόνια δουλειάς. Κατευθύνονταν στο κοντινό σταθμό του μετρό, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής.

Η κατάρρευση της Lehman Brothers σήμαινε οικονομική καταστροφή και για τους ίδιους. Ενώ ζούσαν σε ακριβά προάστια της Νέας Υόρκης με μισθούς ύψους 75.000 δολαρίων, βρέθηκαν στον «αέρα». Πολλοί από τους εργαζόμενους παρέμειναν άνεργοι επί χρόνια, μέχρι να καταφέρουν να ορθοποδήσουν.

Διαβάστε επίσης:

Thomas Cook: Οδύσσεια χιλιάδων ανθρώπων μετά την κατάρρευση του τουριστικού κολοσσού

Thomas Cook: Το golden boy που κατέστρεψε έναν κολοσσό

Thomas Cook: Συγκλονιστικές ιστορίες στη σκιά της κατάρρευσης του κολοσσού

Thomas Cook: «Βόμβα» και στον ελληνικό τουρισμό – Τα μέτρα της κυβέρνησης

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024