Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Thomas Cook: Οδύσσεια χιλιάδων ανθρώπων μετά την κατάρρευση του τουριστικού κολοσσού

Thomas Cook: Οδύσσεια χιλιάδων ανθρώπων μετά την κατάρρευση του τουριστικού κολοσσού

Περίπου 600.000 άτομα με πακέτα διακοπών έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό μετά την κατάρρευση της Thomas Cook. Περίπου 50.000 βρίσκονται στην Ελλάδα. Οδύσσεια για τον επαναπατρισμό τους.

Περίπου 600.000 άτομα με πακέτα διακοπών έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό μετά την κατάρρευση της Thomas Cook. Περίπου 50.000 βρίσκονται στην Ελλάδα. Οδύσσεια για τον επαναπατρισμό τους.

Περίπου 150.000 από τους τουρίστες που αναζητούν τρόπο να επιστρέψουν στη χώρα τους είναι Βρετανοί. Ήδη 14.700 Βρετανοί κατάφεραν να επαναπατριστούν με περίπου 60 πτήσεις που αντικατέστησαν τις πτήσεις της Thomas Cook.

Η Οδύσσεια των ταξιδιωτών της Thomas Cook

Η πρώτη πτήση επαναπατρισμού πραγματοποιήθηκε από το Σπλιτ της Κροατίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αναχώρηση έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, όπως από την Κέρκυρα, με επιβάτες να λένε ότι περίμεναν εννέα ώρες στο αεροδρόμιο. Παρόλα αυτά, όσοι αφίχθησαν τελικά στη Βρετανία κάνουν λόγο για «ανακούφιση».

Συνολικά περίπου 150.000 Βρετανοί θα επαναπατριστούν με σχεδόν 1.000 πτήσεις από 53 αεροδρόμια σε 18 χώρες έως τις 6 Οκτωβρίου, με κόστος γύρω στα 100 εκ. λίρες για τον βρετανό φορολογούμενο. Για το σκοπό αυτό έχουν ναυλωθεί 45 αεροσκάφη.

Διαβάστε επίσης: Thomas Cook: Το golden boy που κατέστρεψε έναν κολοσσό

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι περισσότεροι από τους ταξιδιώτες της Thomas Cook βρίσκονται στη Ρόδο και την Κρήτη.

Σχεδόν χωρίς καμία διαφοροποίηση, με άλλες, όμως, αεροπορικές εταιρείες, θα εκτελεστούν οι πτήσεις επιστροφής των τουριστών στις χώρες διαμονή τους, που είχαν κλείσει πακέτα διακοπών στην Κρήτη με την Thomas Cook.

Για σήμερα και αύριο ήταν προγραμματισμένες οκτώ πτήσεις από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου. Μία για το Νιούκαστλ, δύο για το αεροδρόμιο Γκάτγουικ Λονδίνου, μία για Γλασκόβη, δύο για Μάντσεστερ, μία για Μπέρμινχαμ και μια για Μπρίστολ.

Σύμφωνα με το επίσημο site της εταιρείας, σε δύο περιπτώσεις υπάρχει διαφοροποίηση ως προς την ώρα, καθώς μια πτήση για το Γκάτγουικ που θα έφευγε 21:50, θα αναχωρήσει τελικά στις 22:25 και μία ακόμη για το Μπέρμινχαμ που ήταν προγραμματισμένη για τις 20:45, θα αναχωρήσει στις 23:30.

Οι πτήσεις από το Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» ξεκινούν απόψε στις 21:15. Η δεύτερη πτήση θα αναχωρήσει στις 21:40, η επόμενη στις 22:25 και στη συνέχεια, οι πτήσεις που θα εκτελεστούν είναι στις 23:00 και στις 23:30. Η επόμενη πτήση θα είναι στις 01:05 και αμέσως μετά, αύριο το μεσημέρι στις 14:10 και τελευταία για το διήμερο, αύριο το βράδυ στις 22:15.

Εξωφρενικές τιμές εισιτηρίων

Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες ανά τον κόσμο βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμια. Την κατάσταση αυτή των πελατών της Thomas Cook πάνε να εκμεταλλευτούν αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες προχωρούν σε δραματική αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων.

Καταγγέλλοντες ενημέρωσαν το BBC πως σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές των εισιτηρίων έχουν τριπλασιαστεί.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Angela Mills η οποία σημείωσε πως ένα εισιτήριο από τη Γλασκώβη προς τη Ρόδο κόστιζε 280 λίρες την Κυριακή. Πλέον, όμως, η τιμή έχει φτάσει τις 1.000 λίρες.

Η Mills θα ταξίδευε με την Thomas Cook για το ελληνικό νησί, αναζήτησε άλλη πτήση, αλλά το φθηνότερο εισιτήριο που μπόρεσε να βρει ήταν αυτό.
Από την πλευρά του, ο Kevin Spence επρόκειτο να ταξιδέψει στη Φλόριντα τον Ιούνιο του 2020 με την οικογένειά του. Ήταν ένα ταξίδι που ετοίμαζε δύο χρόνια.

Οι τιμές των εισιτηρίων πριν από την κατάρρευση της Thomas Cook ήταν 1.800 λίρες, ωστόσο πλέον έχουν φτάσει τις 2.500.

«Είμαι συντετριμμένος» δήλωσε και σημείωσε πως το μπάτζετ του δεν είναι αρκετό και ενδεχομένως αναγκαστεί να ακυρώσει το ταξίδι.

Πώς αντιδρά η Ευρώπη

Γαλλία: Ο γαλλικός οργανισμός Entreprises de Voyage ανακοίνωσε ότι η χρεοκοπία της Thomas Cook μπορεί να επηρεάσει περίπου 10.000 Γάλλους τουρίστες.

Νορβηγία: Η νορβηγική θυγατρική Ving ανέφερε σε ανακοίνωση ότι αυτή στιγμή υπάρχουν 8.685 Νορβηγοί στα πακέτα της. Το Νορβηγικό Ταμείο Εγγύησης Ταξιδιών, που διαχειρίζεται ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα το οποίο είναι υποχρεωτικό για τα ταξιδιωτικά γραφεία, εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι θα διασφαλίσει τον επαναπατρισμό όσων επιβατών ταξιδεύουν με τη νορβηγική μονάδα της Thomas Cook.

Δανία: Η δανέζικη θυγατρική Spies ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση Τύπου ότι κανένα από τα αεροσκάφη της δεν θα απογειωθεί και ότι περίπου 1.400 ταξιδιώτες επηρεάζονται.

Φινλανδία: Η μονάδα της Thomas Cook, η Oy Tjäreborg, ανακοίνωσε ότι έχει συνολικά 2.884 επιβάτες που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή. «Αυτή τη στιγμή κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κανονίσουμε πτήσεις επιστροφής για τους επιβάτες και θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

Σουηδία: Η σουηδική μονάδα Ving ανέφερε ότι ο αριθμός των Σουηδών επιβατών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό ανέρχεται σε 16.956. «Εργαζόμαστε εντατικά για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ταξιδιώτες που επηρεάζονται θα πετάξουν πίσω στην πατρίδα με όσο το δυνατόν μικρότερη αναταραχή», ανέφερε η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

Γερμανία: Η αεροπορική εταιρία της Thomas Cook, η Condor, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις πτητικές της δραστηριότητες παρά την πτώχευση της μητρικής της. «Η Condor συνεχίζει τις δραστηριότητες», ανέφερε σε ανακοίνωηε η γερμανική αεροπορική εταιρία. Η Thomas Cook είπε ότι υπάρχουν περίπου 140.000 παραθεριστές που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή με τις γερμανικές της μονάδες.

Ισπανία: Η ισπανική εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Aena ανακοίνωσε ότι στα ισπανικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν 46 πτήσεις που πραγματοποιεί η Thomas Cook. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 25.000 με 30.000 επηρεάζονται στις Κανάριες νήσους.

Τουρκία: Το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στήριξη στις εγχώριες επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την κατάρρευση της Thomas Cook. Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας ξενοδόχων δήλωσε ότι στη χώρα βρίσκονται περίπου 45.000 τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024