
Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την ανταπόκριση στη γεύση
Η παχυσαρκία συνδέεται με μειωμένη ανταπόκριση στην αίσθηση της γεύσης, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Binghampton την οποία επικαλείται ο διαδικτυακός ιστότοπος ScienceDaily
Η παχυσαρκία συνδέεται με μειωμένη ανταπόκριση στην αίσθηση της γεύσης, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Binghampton την οποία επικαλείται ο διαδικτυακός ιστότοπος ScienceDaily.
Μέχρι τώρα ήταν ήδη γνωστό πως ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται κανείς τη γεύση τροποποιείται με την παχυσαρκία. Η παρούσα μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που διερεύνησε τις νευρωνικές αλλαγές που κρύβονται πίσω από αυτή την κατάσταση.
«Είναι εντυπωσιακό το πόσο λίγα ξέρουμε για το πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης, αν σκεφτεί κανείς ότι η τελευταία καθορίζει τι είναι αυτό που θα επιλέξουμε να φάμε», δήλωσε η Πατρίσια ντι Λορέντζο, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο BInghampton.
Οι ερευνητές κατέγραψαν τις απαντήσεις μεμονωμένων κυττάρων του εγκεφαλικού στελέχους αρουραίων που είχαν γίνει παχύσαρκοι μετά από μια διατροφή υψηλή σε λίπη. Οι αποκρίσεις του εγκεφαλικού στελέχους των αρουραίων στα ερεθίσματα γεύσης παρουσιάζονταν καθυστερημένα και ήταν μικρότερες σε ένταση και διάρκεια συγκριτικά με τους αδύνατους αρουραίους.
Μια διατροφή υψηλή σε λίπη δημιουργεί πιο αμβλεία απόκριση γεύσης στον εγκέφαλο και μειωμένη αίσθηση γεύσης κατά την κατάποση αυτών των τροφών.
Η ερευνήτρια τονίζει ότι το ζήτημα είναι να βρεθεί αν τα ίδια αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στους αρουραίους εμφανίζονται και στους ανθρώπους.
Η μέχρι τώρα έρευνα έχει δείξει ότι τόσο στους παχύσαρκους αρουραίους όσο και στους παχύσαρκους ανθρώπους ο αριθμός των γευστικών καλύκων στη γλώσσα –κύτταρα που αντιδρούν στα διαφορετικά ερεθίσματα: γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό– είναι μειωμένος.
Επομένως, με βάση αυτό το δεδομένο, η ντι Λορέντζο ισχυρίζεται ότι η μειωμένη ανταπόκριση του εγκεφαλικού στελέχους στα ερεθίσματα γεύσης που βρέθηκε στα ποντίκια είναι αρκετά πιθανό να παρουσιάζεται και στους ανθρώπους.
- ΕΕ: Σχέδιο για χαμηλότερους φόρους στο ρεύμα από ΑΠΕ και πυρηνική ενέργεια
- Η βαθμολογία στη Stoiximan GBL μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Άρη Betsson
- Netflix, podcast και, πλέον, Μπρόντγουεϊ – Οι Ομπάμα πατούν το σανίδι του θεάτρου
- Η εισβολή των bot: Οι άνθρωποι είμαστε πλέον μειοψηφία στο ίντερνετ
- Στον Ευαγγελισμό και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κατάσταση της υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη – Τι λέει ο γιατρός του
- Το τέλος του τυχαίου: Γιατί οι ψηφιακές σου επιλογές είναι απλώς μια ψευδαίσθηση ελεύθερης βούλησης