Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με ελληνική συμμετοχή το έργο φυσικού αερίου στην Κύπρο

Με ελληνική συμμετοχή το έργο φυσικού αερίου στην Κύπρο

Αναδείχθηκε η κοινοπραξία που θα αναλάβει το έργο για την κατασκευή τερματικού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου.

Η διεθνής κοινοπραξία του JV China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd, AKTOR S.A. and METRON S.A., με τις Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd and Wilhelmsen Ship Management Limited έχει καταταγεί πρώτη στην αξιολόγηση για το έργο κατασκευής των απαραίτητων υποδομών για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου, στην κοινοπραξία China Petroleum Pipeline Engineering CO, Ltd – CPP, AKTOR S.A., METRON S.A. κατακύρωσε η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) ως Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ), τον διαγωνισμό για τις λιμενικές υποδομές στο Βασιλικό και την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στο Βασιλικό, για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.

Πρόκειται για κοινοπραξία Κινεζικών, Ελλαδικών και Νορβηγικών Συμφερόντων.

Για την απόφαση ενημερώθηκαν σήμερα σχετικά οι άλλες δύο κοινοπραξίες που διεκδίκησαν το έργο, δηλαδή την Samsung C&T, Posco E&C, Mitsui O.S.K. Lines, Osaka Gas και την European Consortium (DAMCO Energy S.A., ENAGAS Services Solution S.L.U., GasLog LNG Services Ltd., SNAM Spa, TERNA S.A.).

Το συνολικό κόστος των εγκαταστάσεων και της διάθεσης και λειτουργίας της πλωτής μονάδας υπολογίζεται περίπου στα 330 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 106 εκατ. θα διατεθούν ως συγχρηματοδότηση από την ΕΕ, γεγονός που μειώνει αισθητά (κατά 30% περίπου) το κόστος των υποδομών και κάνει πιο συμφέρουσα την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.

Η ΔΕΦΑ, θα αναμένει τον χρόνο που προβλέπεται από την νομοθεσία για τυχόν προσφυγές και ενστάσεις και θα προχωρήσει αμέσως μετά στην υπογραφή της συμφωνίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πιο σημαντικό βήμα στις διαδικασίες έλευσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε σχέση με την διάθεση των απαιτούμενων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου «LNG», όπως τονίζει ο Φιλελεύθερος Κύπρου.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ενδιαφερόμενων, που προσφέρουν μάλιστα υγροποιημένο φυσικό αέριο σε τιμές που αν προστεθούν το κόστος μεταφοράς και αυτό της αποϋγροποίησης, θα σημαίνει εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόστος καυσίμου σε σχέση με το κόστος των υγρών καυσίμων που χρησιμοποιεί σήμερα η ΑΗΚ.

Οι ποσότητες που αναμένεται ότι θα αποθηκεύονται στο FSRU αναμένεται ότι θα φτάνουν στις 135.000 κυβικά μέτρα LNG. Η ΑΗΚ έχει την δυνατότητα να συμμετέχει σε ποσοστό μέχρι και 30% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ.

Την απόφαση για κατακύρωση του διαγωνισμού στην κοινοπραξία China Petroleum Pipeline Engineering CO, Ltd – CPP, AKTOR S.A., METRON S.A. ανακοίνωσε πριν λίγο η ΔΕΦΑ.

Σύνθετη η διαγωνιστική διαδικασία

Η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα από τη ΔΕΦΑ, για κατακύρωση του διαγωνισμού στην κοινοπραξία China Petroleum Pipeline Engineering CO, Ltd – CPP, AKTOR S.A., METRON S.A., ακολούθησε μια μακρά και σύνθετη διαγωνιστική διαδικασία, την οποία διαχειριζόταν η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες της αγοράς, μεταξύ των οποίων ήταν εξειδικευμένοι τεχνικοί, νομικοί, εμπορικοί και οικονομικοί σύμβουλοι.

Όπως αναφέρεται, η κοινοπραξία, που αναδείχθηκε πρώτη, έπρεπε να πληροί μια σειρά από ποιοτικά, ποσοτικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε να είναι σε θέση ν’ ανταποκριθεί στις υψηλές προδιαγραφές που έχει θέσει η ΔΕΦΑ για τη δημιουργία των υποδομών που αφορούν την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Η κοινοπραξία αναμένεται να προσκληθεί σύντομα στη Λευκωσία για οριστικοποίηση της σύμβασης με την αναθέτουσα αρχή, την Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ).

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός αφορούσε το επόμενο κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο και σε αυτόν συμμετείχαν κοινοπραξίες από μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά ενέργειας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ, Δρ. Συμέων Κασσιανίδης, σχολίασε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας. Στη ΔΕΦΑ πιστεύουμε ότι το μέλλον της χώρας ταυτίζεται με το φυσικό αέριο, το οποίο τα επόμενα χρόνια φιλοδοξούμε να αποτελέσει κινητήριο μοχλό ανάπτυξης στην εγχώρια οικονομία. Η δημιουργία της αγοράς φυσικού αερίου θα ενισχύσει την ανάπτυξη σε ολόκληρο τον τομέα της ενέργειας και της βιομηχανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Υπενθυμίζεται ότι το τερματικό LNG θα περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας, αγωγό επί της προβλήτας και άλλες σχετικές υποδομές.

Το Τερματικό LNG έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση της κεφαλαιουχικής δαπάνης, από την ΕΕ μέσω της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF).

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024