Βρε πώς περνάει ο χρόνος και μας αφήνει τα σημάδια του, τις θύμισες, τις επετείους, πράγματα που πρέπει να μην ξεχνάμε βρε αδερφέ.

Ενας χρόνος πριν, 21 Αυγούστου και στην Ιθάκη, στη θέση Κάστρο, με φόντο το πανέμορφο τοπίο του Ιονίου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το διάγγελμά του με το οποίο μας έλεγε ότι βρήκε κι αυτός και η χώρα την Ιθάκη του.

Ηταν ένα μόλις μήνας μετά την τραγωδία στο Μάτι και φυσικά λίγα 24ωρα από τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός της αριστερής κυβέρνησης, πήρε το κότερο της συνεργάτιδάς του, κ. Παναγοπούλου, κι έκανε διακοπές.

Πήγε για να ηρεμήσει από τον φόρτο εργασίας, ειδικά από την… πετυχημένη διαχείριση της υπόθεσης της πυρκαγιάς με τους 102 νεκρούς. Πήγε και για να γράψει τον… ιστορικό λόγο του με το οποίο μας ανακοίνωσε πόσο ιστορική είναι η μέρα για την Ελλάδα.

«Τέλος τα μνημόνια, τέλος η ύφεση, η λιτότητα, η κοινωνική ερήμωση», μας είχε πει ο κ. Τσίπρας, με φόντο πάντα το ειδυλλιακό τοπίο της Ιθάκης.

Ναι, είχε βρει κι αυτός την Ιθάκη του, μακριά από τους Κύκλωπες και τους Λαιστρυγόνες.

Ναι, αλλά σημασία είχε και το ταξίδι, ασχέτως αν αυτό δεν έγινε με το τσακισμένο καράβι του παλαιού Οδυσσέα. Ο σύγχρονος Οδυσσέας της Αριστεράς είχε επιλέξει την πολυτελή θαλαμηγό εφοπλιστή για να φτάσει στη φιλόξενη Ιθάκη του.

Μας είχε πει ότι άφησε τις Συμπληγάδες πίσω του κι ότι η Ελλάδα και οι πολυμήχανοι Ελληνες έγραψαν ιστορία.

Ας θυμηθούμε και τι άλλο μας είπε:

«Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.

Τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου,
τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά,
την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τους ανήκει,
τον κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο και οι Έλληνες πειθήνιοι υπήκοοι της.

– Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που λοιδόρησαν και απαξίωσαν την Ελλάδα και τους Έλληνες, επειδή τόλμησαν να μη συναινέσουν στην υλοποίηση ενός νεοφιλελεύθερου πειράματος που θα κρατούσε για δεκαετίες.

– Δεν θα ξεχάσουμε όμως και αυτούς που στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων και της Ελλάδας στα δύσκολα».

Είπε κι άλλα για να καταλήξει ότι η Ιθάκη είναι μόνον η αρχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας ένα χρόνο μετά ξαναβρήκε μια άλλη Ιθάκη. Στην Ισπανία αυτή τη φορά κάνοντας πολυήμερες καλοκαιρινές διακοπές.

Αλίμονο, ένας πρώην πρωθυπουργός που θα πήγαινε; Στα κάμπινγκ του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για κοινωνικούς αγώνες;

Πήρε δυνάμεις ο πρώην πρωθυπουργός γιατί από Σεπτέμβρη θα ξαναβγεί στους δρόμους. Θα διεκδικήσει ξανά μερίδιο από την κοινωνική αποδοχή.

Αυτή που του στέρησαν, όπως ακόμη και σήμερα πιστεύει, τα εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Γιατί ο Τσίπρας είναι πεπεισμένος. Δεν ηττήθηκε τρεις φορές στις εκλογές. Πιστεύει ότι του πήραν κάποιοι αόρατοι εχθροί την εξουσία.

Οι νεοφιλελεύθεροι, τα μεγάλα συμφέροντα, το ντόπιο κεφάλαιο, τα μέσα ενημέρωσης, ίσως και ο Σόιμπλε, μπορεί και οι Νεφελίμ.

Σίγουρα ο ίδιος δεν έφταιξε σε τίποτε. Σίγουρα η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε όλα σωστά. Όχι, δεν φταίει αυτός για την… δεξιά παλινόρθωση.

Όχι, δεν είναι η αιτία που η ΝΔ θα μας πει το αίμα με το μπουρί της σόμπας.

Μια παρένθεση είναι όλα αυτά, ο Τσίπρας βρήκε την Ιθάκη του και δεν θα την εγκαταλείψει ποτέ. Είτε στο νησί του Ιονίου, είτε στην Ισπανία.

Είτε με κότερο εφοπλιστή είτε με βάρκα ο πρώην πρωθυπουργός πάντα θα έχει έναν στόχο: Να πάρει αυτά που του στέρησαν οι δόλιοι.

Το Μαξίμου είναι η Ιθάκη του και δεν θα το εγκαταλείψει ποτέ.

Ελπίζουμε μόνον ο Τσίπρας να διάβασε και τον ακροτελεύτιο στίχο του Καβάφη:

«Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,

ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν»

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο