Την ανησυχία της κυβέρνησης λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου το τελευταίο διάστημα εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση ζητά λύσεις τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Κουμουτσάκος γνωστοποίησε ότι φέτος οι αφίξεις σε Λέσβο, Σάμο, Λέρο, Χίο και Κω έχουν σημειώσει τουλάχιστον 30% αύξηση. Πρόσθεσε δε ότι τις τελευταίες είκοσι ημέρες έχουν φτάσει στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας 2.000 άνθρωποι.

Συγκεκριμένα για τη Μόρια ανέφερε ότι η κατάσταση είναι «πάρα πολύ δύσκολη», καθώς εντός και εκτός καταυλισμού διαμένουν πλέον 7.000 αιτούντες άσυλο, ενώ ολόκληρο το νησί φιλοξενεί 10.000 ανθρώπους. «Οι συνθήκες ξεπερνούν τις δυνατότητες», υπογράμμισε.

Ο κ. Κουμουτσάκος συμπλήρωσε ότι ο κύριος λόγος που επισκέφθηκε τη Μόρια, τρεις εβδομάδες μετά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες: H Ελλάδα έχει υπερβεί τα όριά της.

Όπως είπε, «από την Τουρκία περιμένουμε εξάρθρωση των δικτύων διακινητών και καλύτερη επιτήρηση των παραλίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις για μηχανισμό κατανομής των βαρών ανάμεσα στα κράτη-μέλη ώστε να μην επωμίζονται τόσες ευθύνες οι χώρες υποδοχής».

Σημείωσε επίσης ότι χρειάζεται αποτελεσματικός ευρωπαϊκός μηχανισμός επαναπροωθήσεων σε τρίτες χώρες, ενώ επανέλαβε ότι Ελλάδα αθα προστατεύσει τα σύνορά της.