Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέλος το αθηνοκεντρικό ποδόσφαιρο

Τέλος το αθηνοκεντρικό ποδόσφαιρο

Από τις 14 ομάδες που θα πάρουν μέρος στο επόμενο πρωτάθλημα, οι 5 έχουν χρεοκοπήσει από μία ή και περισσότερες φορές. Ο Παναθηναϊκός εκτίνει τον τελευταίο χρόνο της ποινής του τριετούς αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, που του είχε επιβάλει η UEFA λόγω χρεών

Η οικονομική κρίση χτύπησε τη μεσαία τάξη. Σ’ έναν βαθμό την εξαφάνισε. Στην μπάλα χτύπησε τις ομάδες της πρωτεύουσας. Κάποιες απ’ αυτές σβήσανε από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Το αθηνοκεντρικό ποδόσφαιρο αποτελεί παρελθόν. Από τις 40 ομάδες σε Σούπερ Λίγκα 1, 2 και Φούτμπολ Λιγκ, μόλις οι 8 εδρεύουν στο λεκανοπέδιο Αττικής. Οταν μόνο για την Α’ Εθνική την περίοδο 2003-04 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 10 στις 16. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Προοδευτική, Ακράτητος, Καλλιθέα, Ιωνικός, Χαλκηδόνα, Αιγάλεω. Στα 15 χρόνια που μεσολάβησαν, η κρίση έφερε τα πάνω κάτω. Τι πιο λογικό κάποιες ομάδες, που δεν εκπροσωπούσαν τίποτα παραπάνω από τη ματαιοδοξία των αφεντικών τους, στα στενά όρια μιας γειτονιάς, να εξαφανιστούν από τις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες. Οι συνέπειες της κρίσης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Με την απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να θέλει, ντε και καλά, να το μετατρέψει σε κρατικοδίαιτο.

Εφεύρεση

Λες και είχανε φέρει τα λεφτά της ΕΡΤ από το σπίτι τους. Από τις 14 ομάδες που θα πάρουν μέρος στο επόμενο πρωτάθλημα, οι 5 έχουν χρεοκοπήσει από μία ή και περισσότερες φορές. Ο Παναθηναϊκός εκτίνει τον τελευταίο χρόνο της ποινής του τριετούς αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, που του είχε επιβάλει η UEFA λόγω χρεών. Για τον ίδιο λόγο ο Πανιώνιος θα ξεκινήσει με -6 βαθμούς. Στο πρωτάθλημα θα πάρει μέρος η «εφεύρεση» που ακούει στο όνομα Βόλος ΝΠΣ (φωτογραφία πάνω). Οποιος βρει ανάλογο παράδειγμα, μια ομάδα στα δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της να κατακτά το δικαίωμα συμμετοχής της στην ανώτερη επαγγελματική κατηγορία, κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον. Ξεφύγαμε, όμως. Λέγαμε ότι και ομάδες που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν έχουν περάσει διά πυρός και σιδήρου. ΑΕΚ, Αρης, ΟΦΗ έχουν χρεοκοπήσει από δύο φορές. Καταρχήν με την ένταξή τους στο άρθρο 44.

Κόλπο

Στη συνέχεια με τον εθελούσιο υποβιβασμό στη Γ’ Εθνική προκειμένου να διαγραφούν ολοκληρωτικά τα χρέη σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ποδοσφαιριστές, προπονητές, προμηθευτές κ.λπ. Η Λάρισα εκμεταλλεύθηκε την ευεργετική διάταξη «περί ειδικής εκκαθάρισης αθλητικής ανώνυμης εταιρείας και σύστασης νέας». Το ίδιο κόλπο εφάρμοσαν στη Νέα Σμύρνη με τον Νέο Πανιώνιο. Ηταν η εποχή που το κράτος με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις έδινε τη δυνατότητα στις ΠΑΕ να ρίχνουν κανόνι. Να διαγράφονται τα χρέη τους σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, να συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους με άλλη ονομασία και ΑΦΜ και να παίζουν κανονικά στο πρωτάθλημα. Το ίδιο το κράτος να βρίσκει τρόπους για να διευκολύνει αυτούς που χρωστάνε να μην πληρώσουν τα χρέη τους. Κάπως έτσι, η Λάρισα από ΑΕΛ ΠΑΕ, σε ΑΕΛ 1964 ΠΑΕ. Ο Πανιώνιος από ΠΑΕ Πανιώνιος ΓΣΣ, σε Νέο Πανιώνιο. Ο ΟΦΗ από ΟΦΗ ΠΑΕ, σε ΟΦΗ 1925 ΠΑΕ.

Κουβαρντάς

Ο κουρνιαχτός της κρίσης, ωστόσο, δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα. Το ζήτημα με τα τηλεοπτικά συμβόλαια είναι ανοιχτό. Και δεν γεννάται θέμα για τον ΠΑΟΚ. Ενα-δύο εκατομμύρια λιγότερα δεν ρίχνουν έξω τον προϋπολογισμό του.

Αρης, Ξάνθη, Ατρόμητος, Παναιτωλικός, Λαμία, καθώς και ο ΟΦΗ που δεν έχει τηλεοπτική στέγη, είναι στο έλεος της ΕΡΤ. Οπως και τα πρωταθλήματα των Σούπερ Λίγκας 2 και Φούτμπολ Λιγκ. Χωρίς το κρατικό χρήμα τέλος. Είναι η «κληρονομιά» που άφησε φεύγοντας ο Γ. Βασιλειάδης (φωτογραφία κάτω). Ο πλέον κουβαρντάς και κιμπάρης υφυπουργός Αθλητισμού ever. Με ξένα κόλλυβα (της ΕΡΤ) μνημόσυνο. Που προκειμένου να μαζέψει και να νοικοκυρέψει το ποδόσφαιρο αύξησε τις επαγγελματικές ομάδες από 34 σε 40. Μετατρέποντας σε ζήτημα ζωής ή θανάτου τη μείωση των ομάδων της Σούπερ Λίγκας. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, την προσεχή σεζόν που θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα με 14 ομάδες.

Χρηματοδότες

Εχει ξαναγίνει για μία και μοναδική φορά, τη σεζόν 2001-02. Με τις 8 από τις 14 να είναι στο λεκανοπέδιο Αττικής. Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, Αιγάλεω, Ακράτητος, Ιωνικός, Εθνικός Αστέρας. Σήμερα, 18 χρόνια μετά, 8 είναι όλες κι όλες οι ομάδες του κέντρου και στις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες. Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Ατρόμητος, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος στη Σούπερ Λίγκα 1. Απόλλωνας στη Σούπερ Λίγκα 2. Αιγάλεω, Ιωνικός στη Φούτμπολ Λιγκ. Από 8 στις 14, 8 στις 40 ομάδες. Πώς μπορεί να ερμηνευθεί; Η εξήγηση προφανώς θα έχει να κάνει με οικονομικά δεδομένα. Οχι με ποδοσφαιρικά. Π.χ. παραγωγή ποδοσφαιριστών για Σούπερ Λίγκα 2 και Φούτμπολ Λιγκ. Με πλέον πιθανή την εκδοχή ότι η κρίση χτύπησε πολύ περισσότερο το Λεκανοπέδιο. Κατά συνέπεια περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό οι χρηματοδότες που θα μπορούσαν να στηρίξουν μια ομάδα, έστω στις δύο μικρότερες κατηγορίες.

Κατάρρευση

Οπως και στη Θεσσαλονίκη με την κατάρρευση του Ηρακλή και τη χρεοκοπία του Απόλλωνα Καλαμαριάς, που άλλαξε σε Απόλλωνα Πόντου. Σε αντίθεση με την περιφέρεια όπου βρίσκονται πολύ περισσότεροι επιχειρηματίες με διάθεση ν’ ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Εξού και η τεράστια αυτή αλλαγή της εικόνας του ποδοσφαιρικού χάρτη.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024