Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εχασε τις λαϊκές και μεσαίες συνοικίες ο ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι ήρθε η συντριβή

Εχασε τις λαϊκές και μεσαίες συνοικίες ο ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι ήρθε η συντριβή

Σε όλη τη Δυτική Αττική και τον Πειραιά το κυβερνών κόμμα έχασε σημαντικά κάστρα που πέρασαν στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας. Ελευσίνα, Φυλή, Ασπρόπυργος, Μάνδρα βάφτηκαν «γαλάζιοι» ενώ και τα Μέγαρα δεν πέρασαν σε υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε ανεξάρτητο.

Αν είναι κάτι που πλήγωσε περισσότερο κι από την ήττα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αυτό είναι η απώλεια στήριξης από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Τόσο στις ευρωεκλογές, όπου η ψήφος είχε πιο γενικά χαρακτηριστικά, όσο και σε τοπικό επίπεδο, αναδείχθηκε το τεράστιο πρόβλημα του κυβερνώντος κόμματος να προσεγγίσει τις λεγόμενες λαϊκές ομάδες του πληθυσμού. To σύνθημα «ήρθε η ώρα των πολλών» μπορεί να ήταν σωστό επικοινωνιακά όμως δεν είχε κανένα ουσιαστικό βάθος. Δεν ήταν πραγματικό μιας και η κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί με τους πολλούς μόνο προεκλογικά δίνοντας «δωράκια» και τάζοντας καλύτερες ημέρες.

Είτε τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού είτε η περιβόητη μεσαία τάξη, είχε ήδη στραγγαλιστεί επί μία τετραετία από τον ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει η οργή, ο θυμός, η απογοήτευση παρά η πρόσκαιρη ανακούφιση με τα 50άρικα και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα του β΄γύρου των εκλογών επιβεβαίωσαν αυτή την εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες εκείνους που υποτίθεται ότι ήθελε να εκφράσει. Αλλωστε, με το σύνθημα της αναδιανομής του πλούτου και της σεισάχθειας βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας καβάλα στο κύμα από το 2012 και μετά.

Η εικόνα όπως αυτή καταγράφηκε σε λαϊκές και μεσαίες συνοικίες με τον να «μαυριστούν» οι εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα σε όλη τη Δυτική Αττική και τον Πειραιά το κυβερνών κόμμα έχασε σημαντικά κάστρα που πέρασαν στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας. Ελευσίνα, Φυλή, Ασπρόπυργος, Μάνδρα βάφτηκαν «γαλάζιοι» ενώ και τα Μέγαρα δεν πέρασαν σε υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε ανεξάρτητο.

Εντυπωσιακός ήταν και στο Αιγάλεω (τη συνοικία που χρησιμοποίησε ο Δ. Τζανακόπουλος για να δείξει τη λαϊκή, αριστερή του ταυτότητα) ο υποψήφιος της ΝΔ, Γ. Γκίκας ο οποίος κέρδισε το δήμο μετά από 13 χρόνια.

Ακόμη και στον δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού ονυν κεντροαριστερός δήμαρχος που εκλέγεται τα τελευταία 12 χρόνια έχασε από τον νεοδημοκράτη Γιώργο Τσίρμπα.

Ηττα για ΚΚΕ σε Χαϊδάρι και Πετρούπολη όπου υπήρχαν «κόκκινοι» δήμαρχοι κι έχασαν από νεοδημοκράτες υποψήφιους. Κι άλλοι δήμοι, όπως φυσικά το Περιστέρι (με τον Παχατουρίδη), την Ελευσίνα, του Ζωγράφου, τον Κορυδαλλό, την Αγία Παρασκευή, το Μαρούσι κ.λπ. έδειξαν ότι οι φτωχοί και μεσαίοι δήμοι αποδοκίμασαν τους κυβερνητικούς υποψήφιους κι έδωσαν το χρίσμα σε «γαλάζιους.

Γενικώς ο ΣΥΡΙΖΑ… αναζητείται κι όπως γράφουν τα «ΝΕΑ» της Δευτέρας και ο Αρης Ραβανός: «Πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς το κυβερνών κόμμα ηττήθηκε κατά κράτος σε όλες τις περιφέρειες κατά τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, αλλά και σε πάρα πολλούς μεγάλους δήμους.

Ο Αλέξης Τσίπρας είδε και πάλι τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ να ηττώνται, μια εξέλιξη που διαμορφώνει άλλες πολιτικές συνθήκες στον δρόμο για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Οι συσχετισμοί αλλάζουν, τα δεδομένα γίνονται όλο και πιο αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακόμα και το χρώμα του χάρτη που είναι μπλε σχεδόν σε όλη τη χώρα, διαμορφώνουν ένα σκληρό αντικυβερνητικό περιβάλλον ενόψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης που έπεται.

Σε αυτό το κλίμα της ηττοπάθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αρχίσει και εμφανίζονται και οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τις εθνικες κάλπες, όπως χθες της Pulse (για τον «Σκάι») που καταγράφει διαφορά υπέρ της ΝΔ της τάξης των 9 μονάδων, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται και πως οι ψηφοφόροι επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το γεγονός ότι η ΝΔ κέρδισε 11 από τις 13 περιφέρειες (12 εάν συμπεριληφθεί και η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου επικράτησε ο προερχόμενος από τη ΝΔ, Κώστας Μουτζούρης) με πιο χαρακτηριστική την Αττική με τον Γιώργο Πατούλη έναντι της Ρένας Δούρου που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μεγάλους δήμους όπως η Αθήνα με τον Κώστα Μπακογιάννη, ενισχύει το μήνυμα περί πολιτικής αλλαγής που ενδυναμώθηκε από τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση.

Πολύ βαρύ κλίμα

Το βαρύτατο κλίμα που διαμορφώθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ από τη δεινή ήττα των ευρωεκλογών και τη συντριπτική ήττα της πλειονότητας των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων αναπόφευκτα επέδρασε και επηρέασε και τον χθεσινό δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και όπως έγραψε την περασμένη Παρασκευή, η άλλοτε φιλική προς τον Αλέξη Τσίπρα, προοδευτική βρετανική εφημερίδα «Guardian», o δεύτερος γύρος θα ολοκληρώσει τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και συνέβη χθες.

Παρά τη μεγάλη αποχή, καθώς πολλοί ψηφοφόροι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο και στις ευρωεκλογές, απείχαν, καθώς δεν υπήρχαν υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος στον δεύτερο γύρο, το εκλογικό σώμα έδειξε διάθεση να τιμωρήσει και πάλι την κυβέρνηση Τσίπρα για όσα έπαθε η μεσαία τάξη, την αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση, το στυλ διακυβέρνησης, κ.α.

Ηρθαν… τούμπα τα αποτελέσματα

Η πολυπόθητη αλλαγή των συσχετισμών σε κάποιες εστίες της αυτοδιοίκησης δεν επιτεύχθηκε και δεν καλύφθηκαν οι μεγάλες αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη σύμπηξη κοινού προοδευτικού μετώπου. Επί της ουσίας έμεινε κενό γράμμα και το κάλεσμα του Πρωθυπουργού στην αρχή της περασμένης εβδομάδας που έτεινε χείρα πολιτικής φιλίας ουσιαστικά και στο Κίνημα Αλλαγής.

Παρά τις πρωθυπουργικές προσκλήσεις και τις επιθυμίες του Μαξίμου, η ζημιά είχε γίνει πολλούς μήνες πριν, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με περισσή αλαζονεία αδιαφόρησε επί της ουσίας να ρίξει ουσιαστικές γέφυρες σε πρόσωπα του προοδευτικού χώρου. Απλά η συντριπτική ήττα της περασμένης Κυριακής ολοκληρώθηκε χθες και ενισχύει την πνιγηρή ατμόσφαιρα για τον ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν για να διαμορφώσει καλύτερους όρους για την επικείμενη εκλογική μάχη του Ιουλίου.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τα αίτια της ήττας στις ευρωεκλογές, γίνεται μεγάλη συζήτηση και κριτική για τις επιλογές που έγιναν σε δήμους και περιφέρειες, όπου σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο το κόμμα δεν ανοίχτηκε πραγματικά σε δυνάμεις της Κεντροαριστεράς με παρουσία στην αυτοδιοίκηση που θα δημιουργούσε και ρήγματα, αλλά «κλείστηκε σαν σκαντζόχοιρος» και είχε πετάξει νωρίς «λευκή πετσέτα».

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν από πολύ νωρίς να διαμορφώσουν άλλο κλίμα και δεν είναι τυχαίο ότι κομματικές πηγές σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, έλεγαν ότι το δίλημμα στις εθνικές εκλογές θα είναι καθαρό και ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός και με ποιο πρόγραμμα θα προχωρήσει η χώρα.

Μάλιστα, παρά την ήττα στην περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Αθηναίων, οι κομματικές πηγές σημείωναν ότι οι υποψήφιοι που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν ένα σημαντικό αγώνα και αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τον πρώτο γύρο. «Ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα διπλασιάζει το ποσοστό του, ενώ και η Ρένα Δούρου το αύξησε σημαντικά» έλεγαν. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, Πατούλης και Μπακογιάννης εξελέγησαν με συντριπτικές διαφορές σε Αττική και Αθήνα, αντίστοιχα, ενώ σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασαν ούτε τον δεύτερο γύρο – μια εικόνα χωρίς προηγούμενο για κόμμα που κατέχει την κυβερνητική εξουσία.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024