Πρωτοποριακή λαπαροσκοπική επέμβαση στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
Με ένα καινούριο μηχάνημα που απέκτησε πρόσφατα το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, 65χρονη παχύσαρκη ασθενής με καρκίνο του ενδομητρίου υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική αφαίρεση φρουρού λεμφαδένα στη Β’ Πανεπιστημιακή Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική την οποία διευθύνει ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Δίνας.
Με ένα καινούριο μηχάνημα που απέκτησε πρόσφατα το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, 65χρονη παχύσαρκη ασθενής με καρκίνο του ενδομητρίου υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική αφαίρεση φρουρού λεμφαδένα στη Β’ Πανεπιστημιακή Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική την οποία διευθύνει ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Δίνας.
Όπως ανακοινώθηκε από το Ιπποκράτειο, η επέμβαση, η οποία χαρακτηρίζεται ως πρωτοποριακή, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά (στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) στη Βόρεια Ελλάδα. Η ασθενής υποβλήθηκε πρώτα σε λαπαροσκοπική ολική υστερεκτομή και στη συνέχεια σε λαπαροσκοπικό πυελικό λεμφαδενικό καθαρισμό.
“Στις μεγάλης ηλικίας παχύσαρκες γυναίκες που έχουν καρκίνο του ενδομητρίου είναι δύσκολος ο εντοπισμός του φρουρού λεμφαδένα όπου είναι η πρώτη μετάσταση. Με το νέο μηχάνημα που απέκτησε το Ιπποκράτειο μπορούμε να εντοπίσουμε στις γυναίκες αυτές τις μεταστάσεις με ατραυματικό τρόπο. Το μηχάνημα αυτό είναι ένας λαπαροσκοπικός πύργος ο οποίος διαθέτει ειδικές λυχνίες με τις οποίες εντοπίζεται ο φρουρός λεμφαδένας ο οποίος φθορίζει λόγω ενός σκιαστικού, της ινδοκυανίνης, που προηγουμένως έχει εγχυθεί στον τράχηλο. Αφού εντοπιστεί γίνεται διεγχειρητικά ταχεία βιοψία και εφόσον ο φρουρός λεμφαδένας βρεθεί θετικός αφαιρούμε όλους τους λεμφαδένες. Αν όμως είναι αρνητικός δεν χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη επέμβαση. Στις μεγάλης ηλικίας παχύσαρκες γυναίκες ξεκινάμε από τον φρουρό λεμφαδένα και στη συνέχεια αφαιρούμε την μήτρα” εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Αλέξιος Παπανικολάου, οποίος μαζί με τον τον υπεύθυνο του Ενδοσκοπικού Ιατρείου Άγγελο Δανιηλίδη, μετείχε στην ομάδα η οποία πραγματοποίησε την επέμβαση.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπανικολάου, η λαπαροσκοπική αφαίρεση του φρουρού λεμφαδένα στο εξωτερικό γίνεται εδώ και δέκα χρόνια. Στην Ελλάδα η αφαίρεση του φρουρού λεμφαδένα πραγματοποιείται ρομποτικά σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ στην Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Β’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ σε ασθενή με καρκίνο του ενδομητρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μοντέλο ΑΙ της Wall Street ερμηνεύει τους χρησμούς του προέδρου της FED
- Τραμπ: Μπορεί να βγει από το αδιέξοδο του πολέμου στο Ιράν; Για φαύλο κύκλο και μνήμες Βιετνάμ μιλούν στις ΗΠΑ
- Ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: Καταγγελία για «επίθεση Πλακιά με κλωτσιές» κατά του κατηγορούμενου Στουρνάρα
- Θρίλερ στην Κυψέλη: Μυστήριο με τη σορό γυναίκας σε βαλίτσα – Σήμερα η νεκροψία – νεκροτομή
- Τη νέα εγκατάσταση αφαλάτωσης στην Αμοργό εγκαινίασε ο Κικίλιας: «Ενισχύουμε τις υποδομές των νησιών μας»
- Νίσυρος: Νέος μόνιμος σεισμολογικός σταθμός ενισχύει την παρακολούθηση του ηφαιστείου στο νησί
- Σοβαρά επεισόδια στο Μπουένος Άιρες μετά την ήττα της Αργεντινής στον τελικό του Μουντιάλ (vids)
- Επικοινωνιακά τεχνάσματα από Μητσοτάκη: Επιτήρηση έργων και υποσχέσεις για παροχές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)

























![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442