Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαμάχη Τουρκίας με Γαλλία - Ιταλία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Διαμάχη Τουρκίας με Γαλλία – Ιταλία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Τις αποφάσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας για την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 καταδίκασε εντόνως η Τουρκία.

Τις αποφάσεις Γαλλίας και Ιταλίας να αναγνωρίσουν επισήμως τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων το 1915 ως μια γενοκτονία, ένα ζήτημα συστηματικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδίκασε εντόνως η Τουρκία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε την Τετάρτη την απόφαση να θεσπίσει την 24η Απριλίου ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων, όπως είχε ανακοινώσει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Μακρόν χρησιμοποίησε αυτή την υπόσχεση για να κερδίσει τις ψήφους των Αρμενίων στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017.

«Είναι αναπόφευκτο ότι η στάση της Γαλλίας, που απέχει πολύ από το να είναι φιλική, θα έχει συνέπειες στις σχέσεις της με την Τουρκία με αρνητικό τρόπο», υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Χθες, το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα καλώντας την κυβέρνηση να «αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων και να δοθεί στο θέμα διεθνής προσοχή».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε και την ιταλική κίνηση, χαρακτηρίζοντας αυτήν ως παράδειγμα χρησιμοποίησης των ισχυρισμών των Αρμενίων για εσωτερικά πολιτικά συμφέροντα.

«Δεν προκαλεί έκπληξη ότι αυτό το ψήφισμα συντάχθηκε από το κόμμα της Λέγκας, του οποίου ηγείται ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει αφοσιωθεί να σαμποτάρει τις σχέσεις Τουρκίας-Ιταλίας», ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

Διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις αρνούνται έντονα τη χρήση του όρου γενοκτονία για τη μαζική εκδίωξη και δολοφονία έως και 1,5 εκατ. Αρμενίων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας η Τουρκία είναι το διάδοχο κράτος.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως από 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι πέθαναν και πως (οι θάνατοι αυτοί) ήταν εν πολλοίς το αποτέλεσμα της αναταραχής στη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν μπορούν να αποκληθούν γενοκτονία.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024