Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμη ψηφορία για το Brexit μετά τη νέα συμφωνία Μέι - ΕΕ

Κρίσιμη ψηφορία για το Brexit μετά τη νέα συμφωνία Μέι – ΕΕ

Κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον της Βρετανίας διεξάγεται σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία καλείται να ψηφίσει επί της νέας συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις αλλαγές στους όρους του Brexit.

Η Βουλή των Κοινοτήτων καλείται σήμερα να πάρει καθοριστική απόφαση για το μέλλον της Βρετανίας, καθώς αναμένεται να ψηφίσει επί της νέας συμφωνίας που έκλεισε αργά το βράδυ της Κυριακής, στο Στρασβούργο, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την αλλαγή των όρων του Brexit.

Τη νέα συμφωνία της Μέι με την ΕΕ επί «νομικά δεσμευτικών αλλαγών» στη συμφωνία του Brexit, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ενώπιον του κοινοβουλίου ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

«Απόψε στο Στρασβούργο, η πρωθυπουργός (Τερέζα Μέι) απέσπασε νομικά δεσμευτικές αλλαγές που ενισχύουν και βελτιώνουν τη συμφωνία αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη», είπε ο Λίντινγκτον, καλώντας τους βρετανούς βουλευτές να ψηφίσουν τη συμφωνία όταν θα τους παρουσιασθεί σήμερα.

Πανηγυρικοί τόνοι από τη Μέι

Σε πανηγυρικούς τόνους, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι πήρε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ό,τι ζητούσαν οι βουλευτές προκειμένου να ψηφίσουν τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Αντιθέτως, το Εργατικό Κόμμα, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής του Τζέρεμι Κόρμπιν, απέρριψε τη νέα συμφωνία, τονίζοντας ότι δεν περιέχει κάτι διαφορετικό από αυτό που καταψήφισαν οι βουλευτές την προηγούμενη φορά.

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, με τον οποίο, όπως είπε, βρίσκεται σε συνεχή επαφή, τον διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμος να δώσει το «πράσινο φως» στη συμφωνία.

Σε αναμονή η ΕΕ ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας

Πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανέφεραν ότι η Ενωση ευελπιστεί πως η Βουλή των Κοινοτήτων θα υποστηρίξει τη συμφωνία που κλείστηκε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς την αποχώρησή του, αλλά δεν είναι βέβαιη γι αυτό.

Η τροποποίηση της συμφωνίας «θα είναι άχρηστη εάν δεν φέρει τις ψήφους που λείπουν», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης που παρακολουθεί στενά τη διαδικασία του Brexit.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Βρετανίας και επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι, η τροποποιημένη συμφωνία βάζει τη χώρα στον σωστό δρόμο για την αποκατάσταση καλής μελλοντικής σχέσης με την ΕΕ.

Κατά τη Μέι, το να υπάρχει μηχανισμός ασφαλείας, «ασφάλιση» για να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία, είναι απόλυτα σωστό.

Με ομιλία της Μέι ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή

Ωστόσο, πρόσθεσε, όφειλαν να υπάρξουν εγγυήσεις πως εάν ποτέ χρειαστεί να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός ασφαλείας, δεν μπορεί να έχει μόνιμη ισχύ.

Η Μέι υποσχέθηκε ότι θα υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συμφωνήθηκε, στην ομιλία της με την οποία θα ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα.

Πάντως, έκρινε η αρχηγός των Τόρις, η βρετανική κυβέρνηση εξασφάλισε αυτό που ζητούσε το κοινοβούλιο όσον αφορά το backstop.

Η Μέι επέμεινε πως η κυβέρνησή της θα εργαστεί σκληρά ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ ως τα τέλη του 2020, ώστε το backstop να μη χρειαστεί να τεθεί σε ισχύ σε καμία περίπτωση.

Κόρμπιν: Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις της πρωθυπουργού

«Οι διαπραγματεύσεις της πρωθυπουργού απέτυχαν. Η αποψινή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιέχει τίποτε που να προσεγγίζει τις αλλαγές που η Τερέζα Μέι είχε υποσχεθεί στο κοινοβούλιο», ανέφερε από την πλευρά του ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Γι’ αυτό τα μέλη του κοινοβουλίου πρέπει να απορρίψουν αυτή τη συμφωνία σήμερα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο σκιώδης υπουργός για το Brexit του Εργατικού Κόμματος, Κερ Στάρμερ, δήλωσε στη Βουλή ότι το κόμμα του διαπιστώνει πως δεν επιτεύχθηκε καμία αλλαγή στις συνομιλίες της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Στρασβούργο.

Ο Κερ Στάρμερ ξεκαθάρισε ότι το Εργατικό κόμμα θα απορρίψει τη συμφωνία στη σημερινή ψηφοφορία και εκτίμησε ότι το ίδιο θα κάνει η Βουλή, καθώς η ανακοίνωση επαναλαμβάνει όσα περιλαμβάνονται στην κοινή επιστολή που είχαν στείλει στη βρετανίδα πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Ιανουάριο.

Γιούνκερ: Η μόνη εναλλακτική να παραμείνετε στην ΕΕ

Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι η μόνη εναλλακτική που έχει η Βρετανία, στην περίπτωση που απορριφθεί και η νέα συμφωνία, θα είναι η παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Είτε αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί, ή το Μπρέξιτ μπορεί να μη γίνει καθόλου», δήλωσε ο Γιούνκερ έχοντας στο πλευρό του τη Μέι.

Ο Γιούνκερ, επίσης, τόνισε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι εάν η Βρετανία δεν έχει κλείσει συμφωνία για την αποχώρησή της από την ΕΕ πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών (23 – 26 Μαΐου), τότε θα είναι νομικά υποχρεωμένη να διεξαγάγει και εκείνη εκλογές για την ανάδειξη μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση ως τότε, θα είναι νομικά υποχρεωμένο να διεξαγάγει τις εκλογές αυτές» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024