Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαρώτσος: Ευτυχώς ζω και προστατεύω τον «Δρομέα», φοβάμαι ότι θα την πληρώσουν άλλα αγάλματα

Βαρώτσος: Ευτυχώς ζω και προστατεύω τον «Δρομέα», φοβάμαι ότι θα την πληρώσουν άλλα αγάλματα

«Έμεινα εμβρόντητος και πέραν του αστείου της υπόθεσης, της είπα φυσικά όχι», δήλωσε ο γλύπτης με αφορμή τη συνάντηση που είχε με την κ. Ζορμπά και την πρόταση που της έκανε για ανταλλαγή του «Δρομέα» με άγαλμα από τα Σκόπια

Στο θέμα με την πρόταση που φέρεται να έκανε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά σχετικά με τη μεταφορά του «Δρομέα» στα Σκόπια, επανήλθε ο διάσημος γλύπτης Κώστας Βαρώτσος.

«Έμεινα εμβρόντητος και πέραν του αστείου της υπόθεσης, της είπα φυσικά όχι», δήλωσε ο γλύπτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ με αφορμή τη συνάντηση που είχε με την κ. Ζορμπά και την πρόταση που της έκανε για ανταλλαγή του «Δρομέα» με άγαλμα από τα Σκόπια.

«Αυτό που με συγκλονίζει είναι ότι η κυρία Ζορμπά επιχείρησε να διαψεύσει τη συνάντησή μας στην οποία ήταν παρόντες και άλλοι καλλιτέχνες οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην μπιενάλε της Βενετίας» πρόσθεσε ο κύριος Βαρώτσος.

«Ευτυχώς εγώ ζω και προστατεύω τον δρομέα, φοβάμαι όμως ότι θα την πληρώσουν άλλα αγάλματα της Αθήνας, όπως αυτό του Κολοκοτρώνη μπροστά από την παλιά βουλή», είπε επίσης.

Λίγο αργότερα ο κ. Βαρώτσος μιλώντας στον ΑΝΤ1 έδωσε μία απάντηση στην κ. Ζορμπά η οποία επιχείρησε να διαψεύσει την πρόταση που φέρεται να του έκανε για τη μεταφορά του αγάλματος στα Σκόπια. «Αυτό προσβάλλει την διανοητική μου ισορροπία και το ήθος μου» είπε για να προσθέσει ότι αρχικά ότι η Υπουργός Πολιτισμού τον άφησε εμβρόντητο δυο φορές μέσα σε μια ημέρα, μία όπως είπε με την πρότασή της για ανταλλαγή του γλυπτού με ένα γλυπτό από τα Σκόπια και μια με την διάψευση της πρότασης αυτής.

«Πόλεμος» με τη Ζορμπά

Όλα ξεκίνησαν όταν ο γνωστός γλύπτης αποκάλυψε ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με την κ. Ζορμπά, του έθεσε στη συζήτηση που είχαν  την ιδέα για τη μεταφορά του Δρομέα στα Σκόπια. «Της απάντησα ότι ο Δρομέας δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους.’ Αλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος» είπε ο κ. Βαρώτσος από την Κυριακή, μόλις έγινε γνωστό το θέμα. Έσπευσε μάλιστα να δηλώσει ότι η ίδια υπουργός  διαψεύδει την πρόταση που του έκανε.

Από την πλευρά της, η Μυρσίνη Ζορμπά υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία πρόταση για μεταφορά του Δρομέα. «Το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν».

Σε άλλη συνέντευξή του ο κ. Βαρώτσος πειρέγραψε τι ακριβώς έγινε: «Ζήτησε ένα ραντεβού μαζί μου την περασμένη Παρασκευή. Στις 7.30 το απόγευμα. Μάλιστα πήγα νωρίτερα γιατί μπερδεύτηκε και νόμιζα πως ήταν στις 7. Στη συνάντηση πριν από εμένα ήταν τα παιδιά της Μπιενάλε μέσα. Η κ. Ζορμπά μόλις κάθισα μου είπε: «Έχω μια ιδέα». Τη ρώτησα ποια ήταν αυτή η ιδέα νομίζοντας πως θα μου μιλήσει για το Μουσείο, για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο το δικό μας.

Όμως η υπουργός αμέσως μετά μου λέει «τι θα έλεγες να μεταφέρουμε το Δρομέα στα Σκόπια και να μας στείλουν αυτοί έναν Μεγαλέξανδρο εδώ;». Λέω δεν κατάλαβα, μπορείτε να μου επαναλάβετε την πρότασή σας; Είναι δυνατόν να λέτε κάτι τέτοιο;».

Ερωτηθείς του σας απάντησε, σημείωσε: «Μου απάντησε ότι «ναι σκεφτόμαστε εδώ να στείλουμε το Δρομέα στα Σκόπια». Στη συνέχεια μου είπε ότι είναι πολύ ωραία πόλη τα Σκόπια και αν πάτε θα σας αρέσουν πολύ. Εγώ άρχισα να εκνευρίζομαι. Κάποια στιγμή της είπα δεν είναι δυνατόν να συζητάμε κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, της απάντησα «Μένω εμβρόντητος». Συνέχισε όμως λέγοντας μου να το σκεφτώ και να δούμε πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο».

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024