Είκοσι πρόσωπα από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κρατικοί αξιωματούχοι διώκονται ποινικά για πλημμελήματα που συνδέονται με την τραγωδία στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι που πλήρωσαν με τη ζωή τους 100 άνθρωποι.

Μεταξύ αυτών για τους οποίους είχαν κατεθεί μηνύσεις και οι εισαγγελείς άσκησαν δίωξη, περιλαμβάνονται η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, στελέχη  της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Η δίωξη περιλαμβάνει τα εξής πλημμελήματα:

  • Εμπρησμό από αμέλεια.
  • Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως.
  • Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παράλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της. Παράλληλα οι εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα, Ηλίας Ζαγοραίος, πρώην προιστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και οι συνάδελφοί του Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος προχώρησαν στην έκδοση απαλλακτικής διάταξης για 4 άτομα για τα οποία δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ευθύνες και πριν την φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκειά της.

Ειδικότερα, ευθύνες επιρρίπτουν για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δημους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας και μέσα από τις 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων, θυμάτων και πολλών άλλων διαπιστώθηκε απόλυτη ασυννενοηςία, κατάρρευση του συστήματος και χάος στη συνεννίηση των υπηρεσιών τις κρίσιμες ώρες.

Παράλληλα παραμένουν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανοικτές έξι ακόμα δικογραφίες  και ειδικότερα.

  • Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου
  • Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών
  • Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις ( αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός)
  • Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής.
  • Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας

Και τέλος η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρένα Δούρου, η οποία είναι ξανά υποψήφια Περιφερειάρχης έχει αποδεχθεί την έρευνα αλλά δεν αποδέχεται τις ευθύνες της Περιφέρειας, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη κινητοποίηση. Μάλιστα η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, είχε συγκαλέσει σύσκεψη μετά τις 8 το βράδυ της μοιραίας νύχτας, όταν είχαν καεί τα πάντα.

Η Περιφερειάρχης είχε πει τότε, και είχε προκαλέσει σάλο ότι έτυχε μια στραβή στη βάρδια της κι ότι οι Περιφέρειες δεν σβήνουν φωτιές, ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στην Πυροσβεστική.

Οσο για τον Ηλία Ψινάκη, είχε αποκαλυφθεί ότι παρά το γεγονός ότι υπήρχε εκείνες τις ημέρες συναγερμός για πολύ δυνατούς ανέμους και κίνδυνο πυρκαγιάς, αυτός βρισκόταν στο… νησί των Ανέμων κι όταν επέστρεψε ήταν αργά.

Πρόσφατα είχε προκαλέσει σάλο όταν σε συνέντευξή του είχε πει ότι… κοιμάται κανονικά. Σε συνέντευξή του στην «Αυτοψία είχε δηλώσει:

 

«Κάνω τις διακοπές με την άδειά μου. Συνδυάζω τις διακοπές με τους προσκεκλημένους μου από το εξωτερικό. Κάθε Σαββατοκύριακο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, κανονίζω να φεύγω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πήρα την άδειά μου στην ονομαστική εορτή μου.

Ο Αύγουστος είναι ο πιο επικίνδυνος μήνας λόγω των πυρκαγιών» ανέφερε ο κ. Ψινάκης. Ο δήμαρχος Μαραθώνα εξήγησε: «Εκείνη την ημέρα, θα ερχόταν στη γιορτή μου, ο Σωκράτης Κόκκαλης. Επίσης, ο Μάνος Ελευθερίου ήταν ετοιμοθάνατος. Προσπάθησα να ακυρώσω το πάρτι, αλλά επειδή είχαν προσκληθεί πρέσβεις, δεν γινόταν να ακυρωθεί λόγω πρωτοκόλλου».

Ο κ. Ψινάκης για την πυρκαγιά στο Μάτι είπε: «Δεν θυμάμαι τι ώρα ενημερώθηκα, αλλά η φωτιά βρισκόταν στο Νταού Πεντέλης επομένως δεν απειλούμασταν. Έτσι, έφυγα με ελικόπτερο, ήμουν μεταξύ Δήλου και Μυκόνου, αλλά ο πιλότος απαγόρευσε την απογείωση λόγω καπνού. Επέλεξα να φύγω με φουσκωτό σκάφος, είχε 4-5 μποφόρ, αλλά με τη φωτιά άλλαξαν οι συνθήκες και έγιναν 10. Δεν έφτασα και πήγαμε στη Σέριφο μέχρι τα ξημερώματα, όταν φύγαμε και πήγαμε στο Λαύριο. Παρ’ όλα αυτά, ενημερωνόμουν μέσω ασυρμάτων των σκαφών».

«Εκατό νεκροί είναι τεράστια ευθύνη, η μόνη που μπορεί να κρίνει είναι η Δικαιοσύνη, αλλά είναι πολύπλοκο. Όποιος έχει μερίδιο ευθύνης, να τιμωρηθεί και πρέπει να τιμωρηθεί. Ο Δήμος Μαραθώνα έχει τη μεγαλύτερη πυροσβεστική δύναμη γιατί καίγεται κάθε χρόνο. Σε μία τέτοια κατάσταση, η Πυροσβεστική λέει στον Δήμαρχο τι πρέπει να γίνει. Ο Δήμος Αθηναίων εκκένωσε τις παιδικές κατασκηνώσεις γιατί ήταν σε έναν ασφαλή χώρο. Οι επισκέπτες, όμως, φτάνουν τους 400.000. Τα θύματα θα μπορούσε να ήταν περισσότερα, αλλά ευτυχώς δεν ήταν Σαββατοκύριακο».

Ο δήμαρχος Μαραθώνα δεν παρέλειψε να διασαφηνίσει πως την ευθύνη έχει η Περιφέρεια, με την έννοια του ότι εμπλέκονται πάνω από δύο Δήμοι, επομένως μιλάει η Πυροσβεστική.

Ο κ. Ψινάκης συμπλήρωσε: «Εμείς είχαμε την ετοιμότητα, τις δομές. Οι Αντιδήμαρχοι, στην αρχή, καλούσαν την Πυροσβεστική και μας έλεγαν: ‘Μην ανησυχείτε’. Με πεύκο και 12 μποφόρ, όμως, δεν μπορούσες να κάνεις πολλά. Η Λεωφόρος Μαραθώνα θεωρείται αντιπυρική ζώνη. Ο Δήμος έχει εθελοντές πυροσβέστες και τους παρέχει οχήματα κ.λπ. Εγώ δεν είχα ενημέρωση από κανέναν. Για να εκκενώσεις κάτι πρέπει να σου πουν από πού να τους πάρεις και πού να τους πας. Εν τω μεταξύ, δεν μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων το μέγεθος της φωτιάς όταν πας να δεις το σπίτι σου. Είτε είσαι, είτε δεν είσαι στο γραφείο, κάνεις ό,τι λέει η Πυροσβεστική. Και στο γραφείο μου να ήμουν, η κατάληξη θα ήταν η ίδια».

Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά

Την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, στις 4.41 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, κατέγραψε κάμερα ασφαλείας σε σπίτι στο Νταού Πεντέλης. Το βίντεο δημοσίευσε η Καθημερινή. Στα στιγμιότυπα που παρατίθενται φαίνεται καθαρά πώς ξέσπασε και επεκτάθηκε η φωτιά που έκαψε χιλιάδες σπίτια σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα, και άφησε πίσω της 100 νεκρούς.

 

Γράψτε το σχόλιο σας