Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκθεση για τον σχεδιαστή Τζίο Πόντι στο Παρίσι

Έκθεση για τον σχεδιαστή Τζίο Πόντι στο Παρίσι

Οι Γάλλοι, για πρώτη φορά, αποτίουν φόρο τιμής στην έξι δεκαετιών σταδιοδρομία του - από το 1921 ως το 1978 -, με μια μεγάλη έκθεση στο Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι. Έκθεση που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο αλλά που κατόπιν παράκλησης του ενδιαφερόμενου κοινού παρατάθηκε ως τις 5 Μαΐου. Στην «Tutto Ponti: Gio Ponti Archi-Designer», με περισσσότερα από 500 αντικείμενα από τα αρχεία του ανιχνεύονται όλοι οι τομείς της δραστηριότητάς του: αρχιτ

Ο Ιταλός Τζίο Πόντι (Gio Ponti) εμπλούτισε τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική και διακοσμητική εσωτερικών χώρων. Αν και είχε εκπαίδευση στις καλές τέχνες, από νωρίς έδειξε προς ένα μοντέρνο λάιφ στάιλ. Οι Γάλλοι, για πρώτη φορά, αποτίουν φόρο τιμής στην έξι δεκαετιών σταδιοδρομία του – από το 1921 ως το 1978 -, με μια μεγάλη έκθεση στο Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι. Έκθεση που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο αλλά που κατόπιν παράκλησης του ενδιαφερόμενου κοινού παρατάθηκε ως τις 5 Μαΐου.

Στην «Tutto Ponti: Gio Ponti Archi-Designer», με περισσσότερα από 500 αντικείμενα από τα αρχεία του ανιχνεύονται όλοι οι τομείς της δραστηριότητάς του: αρχιτεκτονικά και βιομηχανικά σχέδια, έπιπλα και φωτιστικά, περιοδικά, καθώς και οι σύντομες ενασχολήσεις του με την υαλοτεχνία, τα κεραμικά, τη δημιουργία σε μέταλλο. Παρουσιάζονται, παράλληλα, αναπαραστάσεις/ανακατασκευές κάποιων από τους πιο γνωστούς εσωτερικούς χώρους που διακόσμησε ο Πόντι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η κύρια αίθουσα του παρισινού μουσείου έχει διαχωριστεί σε πέντε τμήματα, όπου παρουσιάζονται οι παραγγελίες στον Πόντι, έπιπλα, φωτιστικά και υφάσματα και αρχιτεκτονικά πρότζεκτ. Σε διπλανή αίθουσα, οι συνεργασίες του με κατασκευαστές όπως οι Richard Ginori, Christofle και Fontana Arte, αλλά και με τεχνίτες.

Έξι δωμάτια – σε άλλη διπλανή αίθουσα – συμπληρώνουν την έκθεση με πλήρεις αναπαραστάσεις δουλειάς του. Κάθε ένα είναι αφιερωμένο σε διαφορετική περίοδο της δραστηριότητάς του. Μεταξύ αυτών, το L’ Ange Volant που χτίστηκε το 1926 έξω από το Παρίσι, το κτήριο Montecatini του Μιλάνου μία δεκαετία αργότερα και η Μεγάλη Αίθουσα στο Palazzo Bo που αποτελεί μέρος του Πανεπιστημίου της Πάντοβα. Αυτές τις ανακατασκευές κλείνει η τριάδα «οικία του Τζίο Πόντι στη Via Dezza στο Μιλάνο», «Villa Planchart στο Καράκας (την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας)» και «το λευκό και μπλε εσωτερικό του ξενοδοχείου Parco Dei Principi στο Σορέντο, τη δεκαετία του ’60».

Συνεργάτης της έκθεσης, η ιταλική επιπλοποιία Molteni&C επανακυκλοφόρησε 14 από τα κλασικά έπιπλα του Τζίο Πόντι, ακολουθώντας πιστά τα σχέδια από το αρχείο του. Μεταξύ αυτών, και το πιο γνωστό ίσως ντιζάιν του Πόντι: η καρέκλα Superleggera (Υπερ-ελαφριά), ένας απλός ξύλινος σκελετός με κάθισμα από πλεγμένο ρατάν, που ζυγίζει μόλις 1,7 κιλά!

Sports in

Κομβικό ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια, δοκιμασία στο «Κλ. Βικελίδης» για τον Ολυμπιακό

Σπουδαίο ντέρμπι στην «Opap Arena» ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, με τον Ολυμπιακό να φιλοξενείται νωρίτερα από τον Άρη. Έξοδος στη Λαμία για τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024