newspaper
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

To oρεσίβειο ενδημικό ον της Κρήτης έβαλε σημάδι στο Βόλο

Τι γυρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Καράκας; Ο Μαδούρο, ο Τσίπρας, ο Παππάς και οι «σκοτεινές» μπίζνες στη Βενεζουέλα

Τι γυρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Καράκας; Ο Μαδούρο, ο Τσίπρας, ο Παππάς και οι «σκοτεινές» μπίζνες στη Βενεζουέλα

Η ηχηρή στήριξη του κυβερνώντος κόμματος στο καθεστώς Μαδούρο, κόντρα στην Ευρώπη και το Ευρωκοινοβούλιο, προκάλεσε απορίες καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό έχει προσδεθεί στο άρμα της Δύσης

Τα μυστήρια της Βενεζουέλας και οι σκελετοί στη ντουλάπα του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα που η κυβέρνηση θα κληθεί κάποια στιγμή να απαντήσει.

Η ηχηρή στήριξη του κυβερνώντος κόμματος στο καθεστώς Μαδούρο, κόντρα στην Ευρώπη και το Ευρωκοινοβούλιο, προκάλεσε απορίες καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό έχει προσδεθεί στο άρμα της Δύσης. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αφήνουν υπόνοιες για υπόγειες σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πρώτα με τον Τσάβες και στη συνέχεια με τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Κάποιοι μάλιστα μιλούν ακόμη και για υπόγειες διαδρομές χρήματος από το Καράκας στο κυβερνών κόμμα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου των Βενεζουελάνων να στηρίξουν αριστερά κόμματα ανά τον κόσμο.

Τα ταξίδια Τσίπρα και Παππά στο Καράκας φούντωσαν ακόμη περισσότερο τα σενάρια, ειδικά του δεύτερου ο οποίος πήγε ταξίδι παρέα με «σκοτεινούς» επιχειρηματίες και με δικηγόρους off shore εταιρειών. Οι φήμες λένε ότι σ’ εκείνη την αποστολή το 2013 υπήρχαν και εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών και όλοι αυτοί συζήτησαν πολλά φανερά και κρυφά ζητήματα.

Όμως, είναι τουλάχιστον κωμική η απάντηση του Νίκου Παππά ότι πήγε στο Καράκας για να συζητήσει επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Βενεζουέλας στο πλαίσιο των εμπορικών σχέσεων. Είχε ειπωθεί ακόμη και το γεγονός ότι η Ελλάδα θα έπαιρνε προϊόντα από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και από τα σούπερ μάρκετ του Καράκας!

Και σε όλα αυτά να εμπλέκονται δικηγόροι με… ταλέντο στην ίδρυση υπεράκτιων εταιρειών και τις διαδρομές χρήματος, περίεργοι επιχειρηματίες, Λιβανέζοι έμποροι, υπουργοί και βουλευτές, ο Πετσίτης ως εκπρόσωπος off shore και δικηγορικών γραφείων.

Ο περίεργος Δουζόγλου

Όπως είχε αποκαλύψει το In.gr, δεν πρέπει να ξεχάσουμε το όνομα του ομογενής επιχειρηματία Θεόδωρου Δουζόγλου ο οποίος έχει κάνει πολλές μπίζνες στη Βενεζουέλα και ταυτόχρονα έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στο ελληνικό real estate. Κατά ένα περίεργο λόγο, όμως, ο Δουζόγλου επενδύει αλλά κρατά κλειστά τα ξενοδοχεία και τα άλλα ακίνητα που αποκτά, όπως το Πεντελικόν, το κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου κ.λπ.

Ο ομογενής από τη Βενεζουέλα φέρεται αφενός να έχει από παλιά γνωριμία με τους Τσίπρα και Παππά, αφετέρου ήταν από τους ευνοημένους του καθεστώτος Τζάβες και έχει διασυνδέσεις σε όλο το φάσμα της πολιτικής και των επιχειρήσεων στη Βενεζουέλα. Πληροφορίες και δημοσιεύματα φέρουν την οικογένεια Δουζόγλου να έχει μεγάλη περιουσία στην Λατινική και Βόρειο Αμερική, την οποία μάλιστα απέκτησε πριν ακόμη από την Μπολιβαριανή Επανάσταση. Άλλες πληροφορίες φέρουν τον Έλληνα ομογενή να έχει ακόμη και σχέσεις με ανώτατους κρατικούς υπαλλήλους και επιφανείς αστούς της χώρας που ήλεγχαν την PDVSA, την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Ο Δουζόγλου, πέραν των επενδύσεών του σε ακίνητα σε Αθήνα και Μύκονο, που όμως δεν αξιοποιεί, ήταν και μεταξύ των επενδυτών που ήθελαν να αγοράσουν την Εθνική Ασφαλιστική με επικεφαλής τον Τζον Κάλαμος, ένα σχέδιο που ναυάγησε. Ο ομογενής φέρεται να έβαζε περί τα 200 εκατ. για μια επένδυση που προωθούσε ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου.

Πετρέλαιο στην Καισαριανή

Πώς, όμως, προέκυψαν όλες αυτές οι σχέσεις Ελλάδας και Μπολιβαριανής Δημοκρατίας; Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» και ο Β. Λαμπρόπουλος, όλα φαίνεται να ξεκινούν πριν από 12 χρόνια. Ο τότε πρόεδρος της Βενεζουέλας, Τσάβες, είχε στείλει δύο στενούς συνεργάτες του στη χώρα μας για να προσεγγίσει στελέχη του τότε «Συνασπισμού» όπως κι άλλους θαυμαστές της «μπολιβιριανής επανάστασης». Λίγο καιρό αργότερα, ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στο Καράκας όπου συναντήθηκε με τον Ούγκο Τσάβες και μεταξύ άλλων του κατέθεσε μια ουτοπική πρόταση. Οπως αναφερόταν στα ΜΜΕ «ο Ούγκο Τσάβες αναλαμβάνει τη… θέρμανση των κατοίκων της Καισαριανής και άλλων εργατουπόλεων της Ελλάδας».

Η πρωτοβουλία ανήκε στον τοπικό δήμαρχο. Με αυτή ο ιστορικός δήμος θα προμηθεύονταν υποτίθεται φθηνότερο πετρέλαιο απευθείας από τη Βενεζουέλα. «Σύμμαχος» του δημάρχου σε εκείνη την προσπάθεια ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρισκόταν στο Καράκας ως μέλος της αντιπροσωπείας του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για να παρακολουθήσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Βενεζουέλας. Βεβαίως, ακόμα και συνεργάτες του Ούγκο Τσάβες  φέρεται να είχαν χαρακτηρίσει την πρόταση σαν εντελώς ασύμφορη για όλους. Η Βενεζουέλα, σε απόσταση περίπου 9.400 χιλιομέτρων, δεν ήταν τοπικό πρατήριο καυσίμων στην Kαισαριανή, ώστε να δώσει μια καλύτερη «τιμή»  και το πρότζεκτ κρίθηκε αδύνατο.

Το σύστημα επικοινωνιών

Ακολουθούν συνεργασίες που αφορούν θέματα προβολής και συνεργασίας ΜΜΕ σε Καράκας και Αθήνα, ενώ σύμφωνα με μια πληροφορία η κυβέρνηση Τσάβες προμήθευσε δύο χρόνια αργότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ειδικό σύστημα επικοινωνιών για αποφυγή υποκλοπών.

Τον Μάρτιο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς μετέβησαν στη Βενεζουέλα για να παραστούν στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες. Εκεί συνάντησαν τον τωρινό πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο.

Λίγο καιρό μετά, από την Αθήνα φέρεται να στέλνεται «αρμοδίως» εμπιστευτική επιστολή προς τον Μαδούρο, με την οποία ενημερωνόταν ότι ο εδώ πρεσβευτής της Βενεζουέλας κατηγορούνταν ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά επί οκτώ μήνες τις γυναίκες υπαλλήλους της πρεσβείας. Ο πρεσβευτής  απομακρύνθηκε, λίγους μήνες μετά την επιστολή, από την πρεσβεία και επέστρεψε στο Καράκας.

Τον Αύγουστο του 2013 καταγράφεται το περιώνυμο ταξίδι του νυν υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, του τότε στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ησυχου και του κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου στη Βενεζουέλα. Ενα ταξίδι που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 από τον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη του «Ελεύθερου Τύπου» που είχε συνομιλήσει στο Καράκας με «συνδέσμους» του Ούγκο Τσάβες  με την Αθήνα. Το 2016 είχε προκύψει  ότι ο Αρτεμίου είχε επισκεφθεί  «εν κρυπτώ» το Μαξίμου και τότε είχε αρχίσει να ανιχνεύεται η συνεργασία του με κυβερνητικά στελέχη.

Η αγορά… προϊόντων

Τότε ο Ν. Παππάς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ανέφερε ότι «στο ταξίδι στο Καράκας υπήρξε μια διερεύνηση αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα. Και εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σουπερμάρκετ της Βενεζουέλας εκείνον τον καιρό». Επιπλέον ο Ησυχος είχε αναφερθεί σε ένα «συνολικό σχέδιο πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ιδιαίτερα όσον αφορά την ενέργεια και την αγροτοδιατροφική συνεργασία και ελληνικές εξαγωγές». Επιπλέον ο Αρτεμίου ανέφερε ότι το ταξίδι στη Βενεζουέλα και η επίσκεψη στο Μαξίμου αφορούσε σχέδια νομίμων επενδύσεων. Ομως την ίδια ώρα πλήθαιναν οι «περίεργες» αναφορές στα ΜΜΕ.

Και στη µέση ο συµµαθητής

Τελευταίο κομμάτι του παζλ αποτελούν οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα του πρώην συμμαθητή και συνεργάτη του Νίκου Παππά, Μανώλη Πετσίτη. Ο τελευταίος από τα τέλη του 2014 ήταν φορολογικός εκπρόσωπος δύο κύπριων δικηγόρων, συνεργατών του Αρτεμίου. Η ίδια ομάδα δικηγόρων είχε αναφερθεί στην υπόθεση της πιθανής χρηματοδότησης του ΑΚΕΛ από άγνωστους χρηματοδότες, μέσω  offshore εταιρειών που διαχειρίζονται από την Κύπρο. Για αυτήν την υπόθεση είχε κατηγορηθει και φυλακισθεί στην Κύπρο ο Βενιζέλος Ζαννέτος, ανώτατο στέλεχος του ΑΚΕΛ και υπεύθυνος των οικονομικών του κόμματος. Τον συγκεκριμένο άνθρωπο είχε σπεύσει να επισκεφθεί στη φυλακή της Λευκωσίας και ο Νίκος Παππάς, όταν συνόδευε σε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο τον Αλ. Τσίπρα.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό που δείχνει ότι ΣΥΡΙΖΑ και Καράκας είχαν ανοιχτή γραμμή εδώ και χρόνια. Τώρα, αν αυτό σχετίζεται με την… αριστερή ιδεολογία τους, αν δηλαδή ο ένας στηρίζει τον άλλον για συντροφικούς λόγους, αυτό κανείς δεν το ξέρει. Όμως, θα πρέπει να διευκρινιστεί αν στην υπόθεση εμπλέκεται μαύρο πολιτικό χρήμα, αν δηλαδή η Βενεζουέλα εδώ και χρόνια χρηματοδοτούσε αριστερά κόμματα στην Ευρώπη, όπως οι Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Only in

Μπορεί ένα έργο τέχνης να θεωρηθεί πορνό;

Από εγκαταστάσεις που θυμίζουν σεξουαλικά βοηθήματα, μέχρι γυναίκες που χρησιμοποιήθηκαν ως τραπέζια, ένα «σκάνδαλο» δρόμος / Κείμενο: Ιόλη Μπέη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023