Κάτι πολύ άσχημο συμβαίνει στο Παρίσι. Η πόλη του φωτός… σβήνει
Η ιστορία με τα κίτρινα γιλέκα έχει δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση. Η πόλη μοιάζει αστυνομοκρατούμενη, ο τουρισμός έχει πληγεί, οι Γάλλοι ανησυχούν
Η Γαλλία, η χώρα της ελευθερίας, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, της αποθέωσης της διαφορετικότητας και της άλλοτε «γεμάτης» Δημοκρατίας, βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση.
Οποιος έχει την τύχη ή την ατυχία να πάει αυτό τον καιρό στο Παρίσι, στην πόλη με τους 80 και πλέον εκατομμύρια τουρίστες ετησίως θα διαπιστώσει ότι δεν μοιάζει πλέον με πόλη του φωτός αλλά του… σκότους.
Και η διαμορφωθείσα κατάσταση δεν οφείλεται στην τρομοκρατία που τόσο έχει πληγώσει τη χώρα. Η εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» έχει προκαλέσει τεράστια κοινωνική αναταραχή την οποία τη ζεις σε κάθε σου βήμα.
Είναι Κυριακή, τα καταστήματα ανοικτά, η πασίγνωστη Avenue des Champs-Élysées σφύζει από κόσμο, Παριζιάνους και τουρίστες. Κι όμως, αυτές τις ημέρες έχει κάτι διαφορετικό. Παντού αστυνομικοί πάνοπλοι, σεκιουριτάδες να κάνουν βόλτα στα στενά, συνεχή μπλόκα, απαγόρευση κυκλοφορίας, κλούβες των ειδικών δυνάμεων να κάνουν εμφανή την παρουσία τους.
Το χειρότερο: Αστυνομικοί με τα όπλα παρατεταμένα σταματούν κόσμο και του κάνουν έλεγχο. Στις τσάντες από τα καταστήματα, στις τσέπες, ακόμη κι αν έχουν κλειστό το μπουφάν γιατί έχει κοντούς στους 0 βαθμούς θερμοκρασία.
Αν έχεις την έμπνευση να κλείσεις το σακάκι, το μπουφάν, το παλτό για να μην κρυώνεις σε σταματούν και σου ζητούν επιτακτικά να το ανοίξεις. Κι αυτό στη μέση ενός από τους πλέον πολυσύχναστους και διάσημους δρόμους του πλανήτη. Τι να ψάχνουν άραγε; Για πέτρες, μολότοφ και άλλα «όπλα» διαδηλωτών;
Μια κατάσταση πρωτόγνωρη που έχει και το αποκορύφωμά της. Μετά το μεσημέρι της Κυριακής κι ενώ χιλιάδες κάνουν βόλτα στη λεωφόρο με τα πανάκριβα καταστήματα, δεκάδες οχήματα της Αστυνομίας, της δημοτικής αστυνομίας και σεκιούριτι, κάνουν παρέλαση, επιδεικτικά για όποιον νομίζει ότι μπορεί όταν θα πέσει η νύχτα να κάνει επεισόδια.
Την τραγική πράγματι κατάσταση συμπληρώνουν και οι εικόνες από τις βιτρίνες των τραπεζών. Παντού σπασμένα ΑΤΜ ή καλυμμένα με λαμαρίνες προκειμένου να μην καταστραφούν στην επόμενη διαδήλωση.
Τα «κίτρινα γιλέκα» έκαναν ξανά την εμφάνισή τους το Σάββατο προκαλώντας χάος στο κέντρο του Παρισίου.
Η κυβέρνηση Μακρόν που θα έφερνε την πολιτική αλλαγή στη Γαλλία και στην Ευρώπη λειτουργεί σπασμωδικά «σβήνοντας τα φώτα» της πόλης του φωτός.
Όπως λένε Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο Παρίσι «ο τουρισμός έχει πληγεί καίρια από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της κυβέρνησης με τα «κίτρινα γιλέκα». Η ζημιά που υφίσταται η Γαλλία είναι μεγάλη και δυστυχώς όλα δείχνουν ότι δεν θα σταματήσουμε εδώ».
Η νύχτα στο Παρίσι πέφτει, το κέντρο εξακολουθεί να είναι γεμάτο από κόσμο, στο κατάστημα πασίγνωστης μάρκας γυναικείων τσαντών έχει σχηματιστεί ουρά από 100 άτομα που περιμένουν να αγοράσουν προϊόντα των 2 και 3 χιλιάδων ευρώ. Είναι το Παρίσι των αντιθέσεων που από τη μια βρίσκει κανείς στα φανάρια ζητιάνους και στους ακριβούς δρόμους άστεγους κι από την άλλη τις βιτρίνες να είναι γεμάτες από καταναλωτικά αγαθά που πολλές φορές κοστίζουν όσο… πέντε κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα.
Ομως, βλέπεις επίσης και μια ανησυχία, έναν φόβο για τι που πάει η χώρα, μέχρι που μπορούν να φτάσουν τα «κίτρινα γιλέκα», πόσο μπορεί ο Μακρόν να αλλάξει την κατάσταση.
Η ωραιότερη πόλη του κόσμου για πολλούς έχει χάσει πολύ από την αίγλη της.
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442