Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμφίπολη: «Πόλεμος» μεταξύ Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας και ΥΠΠΟ

Αμφίπολη: «Πόλεμος» μεταξύ Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας και ΥΠΠΟ

Σύγκρουση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το υπουργείο Πολιτισμού για τις εργασίες στο μνημείο του Τύμβου Καστά

Η οδύσσεια της πολύπαθης Αμφίπολης δεν φαίνεται να έχει τέλος. Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε ένα ακόμη σίριαλ που αναμένεται να έχει αρκετά επεισόδια. Πρωταγωνιστές, αυτή τη φορά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το υπουργείο Πολιτισμού. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οπως είναι γνωστό, η πρώτη αίτηση για ένταξη του έργου στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου του Τύμβου Καστά στο ΕΣΠΑ το καλοκαίρι του 2017 ήταν αποτυχημένη εξαιτίας ελλείψεων στον φάκελο που κατέθεσε το υπουργείο. Τελικώς το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Νοέμβριο του 2017 με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα εξασφαλίστηκαν επιπλέον πόροι ύψους 1 εκατ. ευρώ από το Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής στην Αμφίπολη Σερρών.

 Και ενώ, έναν χρόνο μετά, θα περίμενε κανείς όλα να πάρουν τον… δρόμο τους, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 26/11 χρεώνει στο υπουργείο Πολιτισμού μεγάλες καθυστερήσεις, διαβλέποντας ότι είναι «ορατός πλέον ο κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Ενωση να απεντάξει το έργο και να χαθεί η χρηματοδότησή του», με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστανα δηλώνει ότι αν οι εργασίες δεν ξεκινήσουν άμεσα ή οι απαντήσεις δεν είναι επαρκείς, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Επιστολή στη Ζορμπά

Είχε προηγηθεί επιστολή την 1/11 στη νυν υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά που την ενημέρωνε για σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου, σημειώνοντας αναλυτικά – ανά υποέργο – τις καθυστερήσεις. Για παράδειγμα, ενώ προβλεπόταν ολοκλήρωση της μελέτης δομικής παθολογίας του μνημείου ως το τέλος του Ιουνίου, σύμφωνα πάντα με την επιστολή, η Περιφέρεια δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση για την ολοκλήρωσή της. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αντίστοιχη επιστολή τον περασμένο Μάιο είχε λάβει και η προκάτοχος της Μυρσίνης Ζορμπά, Λυδία Κονιόρδου.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024