Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δικαίωμα στην Τέχνη

Δικαίωμα στην Τέχνη

Το 1ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art» (R.o.Di.), νέα πολιτιστική δράση με κοινωνικό χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη

Tο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει το παρόν σε μια νέα προσπάθεια της πόλης της Θεσσαλονίκης που αφορά την ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των ατόμων με αναπηρία. Πρόκειται για το Φεστιβάλ «Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη» που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του από την Δευτέρα 3 ως την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου.

Κύρια ιδέα της νέας αυτής πολιτισμικής προσπάθειας είναι «η αναγνώριση του αναφαίρετου ανθρώπινου δικαιώματος της έκφρασης μέσω της Τέχνης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι διοργανωτές (η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης). Στόχος είναι να καθιερωθεί το φεστιβάλ ως θεσμός παρουσίασης της καλλιτεχνικής πλευράς των ατόμων με αναπηρία, της άρσης των εμποδίων συμμετοχής και κοινωνικής συμπερίληψής τους, καθώς και της σύζευξης Πανεπιστημίου και Κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας δράσης (δείτε πλήρες πρόγραμμα παρακάτω) το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου παρουσιάζει στην αίθουσα Σταύρος Τορνές της Προβλήτας του Λιμανιού τρεις ξεχωριστές ταινίες, σχετικές με το θέμα: στις 19.00 το «Αντουάν» της Λάουρα Μπάρι (2008) είναι ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την αληθινή – και συγχρόνως φανταστική – ζωή ενός 5χρονου τυφλού αγοριού με εξαιρετικό θάρρος. Στις 20.00 θα προβληθεί το «Μακροβούτι» της Ιρίνας Μπόικο (2016), που είναι επίσης ντοκιμαντέρ, κεντρικός ήρωας είναι ένας αρμένιος αυτοδίδακτος συγγραφέας και ζωγράφος, ο οποίος παρά τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ζει και δημιουργεί με τρομερή ψυχική δύναμη.

Τέλος, στις 22.00 θα προβληθεί η ταινία «Δολοφονικά αμαξίδια» του Ατίλα Τιλ (2016), μια κωμωδία δράσης με πρωταγωνιστές τρεις άντρες σε αναπηρικά αμαξίδια που φλερτάρουν με το ρίσκο και τον κίνδυνο (η ταινία απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 57ο ΦΚΘ και έχει διανεμηθεί στις ελληνικές αίθουσες).

Το φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» έχει διαγωνιστικό πρόγραμμα (ανεξάρτητο από τις παραπάνω ταινίες) το οποίο θα κριθεί από τον διευθυντή φωτογραφίας και πρόεδρο του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Γιώργο Αρβανίτη, τη Γεωργία Φύκα, κοινωνική λειτουργό με εξειδίκευση στις Σπουδές Αναπηρίας στο Πανεπιστήμιο του Leeds και στην Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, και τον καθηγητή Μάικλ Λ. Γουέιμάγιερ, διακεκριμένο επιστήμονα παγκοσμίως σε θέματα αυτοπροσδιορισμού και ειδικής αγωγής.

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» που επίσης περιλαμβάνει ομιλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, αίθουσα Σταύρος Τορνές, είσοδος ελεύθερη

19:00 – Μακροβούτι της Ιρίνα Μπόικο

20:00 – Αντουάν της Λάουρα Μπάρι

22:00 – Δολοφονικά αμαξίδια του Ατίλα Τιλ

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024