Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Σε γυάλινα πόδια η Μέι - Ξεκαθάρισε ότι δεν υποχωρεί και δεν παραιτείται

Brexit: Σε γυάλινα πόδια η Μέι – Ξεκαθάρισε ότι δεν υποχωρεί και δεν παραιτείται

Αποφασισμένη να επιμείνει στην συμφωνία και να πάει το Brexit έως το τέρμα, δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε

Αποφασισμένη να επιμείνει στην συμφωνία και να πάει το Brexit έως το τέρμα, δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Συντηρητική ηγέτιδα υποστήριξε πως η συμφωνία που πέτυχε με τις Βρυξέλλες συνάδει με την εντολή που έδωσε ο λαός στο δημοψήφισμα του 2016. Τόνισε πως εάν η υφιστάμενη συμφωνία απορριφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισέλθει σε περίοδο αβεβαιότητας για το μέλλον.

«Η συμφωνία αποδίδει όσα υποσχεθήκαμε. Θα το δω έως το τέλος; Ναι», είπε η κ. Μέι, μιλώντας στον απόηχο της παραίτησης τεσσάρων στελεχών της κυβέρνησης και της ενδοκομματικής πρότασης μομφής που κατατέθηκε σε βάρος της.

Επισήμανε, δε, πως θα συνεχίσει να κάνει την δουλειά της, που είναι να φέρει στην Βουλή την καλύτερη δυνατή συμφωνία «για το εθνικό συμφέρον».

Ερωτηθείσα εάν προτίθεται να παραιτηθεί εάν ακολουθήσουν κι άλλες παραιτήσεις η κ. Μέι απάντησε εμμέσως αρνητικά, επικαλούμενη ένα από είδωλά της στο άθλημα του κρίκετ που «επέμενε» στο έργο του.

Παράλληλα, η πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά όσων την αμφισβητούν λέγοντας πως «το να είσαι ηγέτης σημαίνει να λαμβάνεις τις σωστές αποφάσεις κι όχι τις εύκολες αποφάσεις».

Υπογράμμισε επίσης, πως ουδείς έχει παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο για το Brexit. Όσον αφορά την κριτική που έχει δεχτεί για την Βόρεια Ιρλανδία, η κ. Μέι σημείωσε ότι μία τέτοια πρόνοια θα ήταν αναγκαία σε κάθε είδος συμφωνίας, ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά «σκληρού» συνόρου στην Ιρλανδία.

Ραγδαίες οι εξελίξεις

Οι εξελίξεις στη Βρετανία είναι ραγδαίες από το πρωί της Πέμτπης, μετά και τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας για το Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι μετά και την ομιλία της Τερέζα Μέι, βουλευτές από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός της καταθέτουν προτάσεις μομφής, με επιστολή τους στον πρόεδρο της επιτροπής 1922, Σερ Γκράχαμ Μπράντι.

Πρώτος κατέθεσε την επιστολή ο  συντηρητικός βουλευτής και υπέρμαχος του Brexit  Τζέικομπ Ρις – Μογκ, επισημαίνοντας ότι η πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει πίσω, κάτι που θα λειτουργήσει προς το συμφέρον.

Λίγη ώρα αργότερα, ανάλογη επιστολή κατέθεσε στον Σερ Μπράντι ο Χένρι Σμιθ, ενώ ακολούθησε η Σέριλ Μάρεϊ, που ανέφερε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στα σχέδια της Μέι για το Brexit.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο «Sky News», oι εσωκομματικοί αντίπαλοι της Μέι είχαν προγραμματίσει συνάντηση στις 13:45, τοπική ώρα (15:45 ώρα Ελλάδας).

Αξίζει να σημειωθεί πως τουλάχιστον 48 βουλευτές χρειάζονται να καταθέσουν πρόταση μομφής, για να οδηγηθεί στην ανατροπή από την πρωθυπουργία η Τερέζα Μέι. Εφόσον οι επιστολές προς τον πρόεδρο της επιτροπής σταλούν σήμερα, Πέμπτη, η διαδικασία για την πρόταση θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμη και την προσεχή Τρίτη.

Τα επόμενα βήματα

Πλέον και εφόσον καταφέρει να προσπεράσει τον σκόπελο της πρότασης μομφής, το επόμενο κρίσιμο βήμα για την κυβέρνηση Μέι θα είναι η ψηφοφορία επί της συμφωνίας στην Βουλή των Κοινοτήτων, που αναμένεται να λάβει χώρα σε περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Η κ. Μέι απέφυγε να διαβεβαιώσει πως θα διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, με δεδομένη την αποχώρηση υπουργών από την κυβέρνησή της και την αντίθεση των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών της.

Αντ’ αυτού ξεκαθάρισε ότι όπως όλοι οι βουλευτές θα πρέπει να αξιολογήσουν εάν η συμφωνία κάνει πραγματικότητα το αίτημα του λαού για Brexit και συνάμα είναι προς το συμφέρον των περιφερειών τους, καθώς προστατεύονται το εμπόριο και θέσεις εργασίας.

«Ελεύθερη πτώση» για τη στερλίνα

Μάλιστα, μετά τις παραιτήσεις, η στερλίνα κατέγραψε τεράστια πτώση έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών.

Η πτώση έγινε πιο έντονη μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Ράαμπ, με αποτέλεσμα το βρετανικό νόμισμα να υποχωρήσει στο 1,9%, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2017, στο 1,2789 $. Το δεκαετές ομόλογο υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,41%.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024