Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτικός σεισμός στη Βρετανία με ντόμινο παραιτήσεων - Κλυδωνισμοί στις αγορές

Πολιτικός σεισμός στη Βρετανία με ντόμινο παραιτήσεων – Κλυδωνισμοί στις αγορές

Την παραίτησή τους υπέβαλαν τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Μέι, μεταξύ των οποίων ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Στον αέρα το Brexit, αναταραχή στις αγορές και ύστατη προσπάθεια της Μέι να σωθεί

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η Μεγάλη Βρετανία και ειδικότερα η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, με το Brexit ακόμη να βρίσκεται στον αέρα, καθώς υπέβαλαν την παραίτησή τους τέσσερις πρωτοκλασάτοι υπουργοί, στον απόηχο της συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Πλέον, η κυβέρνηση βιώνει μια πολύ βαθιά πολιτική κρίση βαδίζοντας σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ οι αγορές δέχονται ισχυρό πλήγμα.

Σε μία ύστατη προσπάθεια να σώσει αφενός το σχέδιο συμφωνίας και αφετέρου το δικό της πολιτικό μέλλον, η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι η επιλογή που έχει μπροστά του είναι σαφής.

«Η επιλογή είναι ξεκάθαρη, μπορούμε να επιλέξουμε να μην έχουμε καθόλου συμφωνία ή καθόλου Brexit» είπε η ίδια, υπονοώντας ότι Brexit χωρίς αυτή τη συμφωνία είναι αδύνατο να υπάρξει.

Τον «χορό» των παραιτήσεων έκλεισε -μέχρι στιγμής- η Σουέλα Μπράβρμαν, υφυπουργός αρμόδια για το Brexit, ενώ παραιτήθηκε και η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι, η οποία έγραψε στην επιστολή παραίτησής της ότι «η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

«Αδυνατώ πλέον να στηρίξω ειλικρινώς τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο» ανέφερε σε επιστολή της η υφυπουργός για το Brexit.

Πρώτος, την παραίτησή του από τη θέση του αρμόδιου υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία υπέβαλε ο Σεϊλές Βάρα και ακολούθησε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τη διάσπαση κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου για την οποία έκαναν λόγο βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η απώλεια του κορυφαίου υπουργού σε σχέση με το Brexit συνιστά μεγάλο πλήγμα για την πρωθυπουργό Μέι, καθώς δυσκολεύει η προσπάθειά της να πείσει τους δεκάδες επιφυλακτικούς ή εχθρικούς προς τη συμφωνία Συντηρητικούς βουλευτές να την υπερψηφίσουν.

«Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ» ανέφερε ο Ράαμπ σε δήλωσή του στο Twitter, διαμαρτυρόμενος κατά της συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ράαμπ δήλωσε δε, ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» έγραψε στην επιστολή παραίτησής της η υπουργός Εργασίας.

«Με βαθιά λύση υποβάλλω στην πρωθυπουργό την παραίτησή μου ως υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας. Ήταν χαρά και προνόμιο να υπηρετώ στο υπουργείο της Βόρειας Ιρλανδίας και πάντα θα έχω τις καλύτερες αναμνήσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο Σεϊλές Βάρα.

Ο Βάρα τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο υπουργείο στις 23 Ιουλίου του 2018 και η παραίτησή του έρχεται ως συνέχεια της επίτευξης συμφωνίας για τους βασικούς όρους εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Αναταραχή στις αγορές

Την ίδια ώρα, βουτιά σημείωσε η στερλίνα έναντι του δολαρίου στον απόηχο των παραιτήσεων, κλιμακώνοντας τις πιέσεις στη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.

Η παραίτηση του Ράαμπ οδήγησε σε πτώση το βρετανικό νόμισμα. Η λίρα σημείωσε βουτιά κατά 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2839 και κατά 1,3% έναντι του ευρώ στις 88,23 πένες.

«Η παραίτηση του Ράαμπ απλά τώρα αλλάζει το παιχνίδι. Δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος για τη βρετανική λίρα βραχυπρόθεσμα» δήλωσε ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, αναλυτής στη Nomura.

Η αναταραχή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η υποχώρηση των γερμανικών κρατικών ομολόγων. Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων, που θεωρούνται από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο, υποχώρησαν πάνω από 3 μονάδες βάσης στο 0,36% – το χαμηλότερο εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες.

«Η συμφωνία για το Brexit είναι καταδικασμένη να αποτύχει με την παραίτηση του υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, και αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος της διαδρομής για τη Μέι», δήλωσε ο Ναΐμ Ασλάμ, επικεφαλής ανάλυσης στη Think Markets UK.

Μέι: «Ή την συμφωνία μου ή καθόλου Brexit»

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο συμφωνίας στο βρετανικό κοινοβούλιο, η Τ. Μέι επιχείρησε να υπερασπιστεί τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι η κυβέρνηση Κάμερον προχώρησε σε ένα δημοψήφισμα χωρίς να έχει εμπεριστατωμένο σχέδιο για το Brexit.

Σε μία ύστατη προσπάθεια να σώσει αφενός το σχέδιο συμφωνίας και αφετέρου το δικό της πολιτικό μέλλον, η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι η επιλογή που έχει μπροστά του είναι σαφής.

«Η επιλογή είναι ξεκάθαρη, μπορούμε να επιλέξουμε να μην έχουμε καθόλου συμφωνία ή καθόλου Brexit» είπε η ίδια, υπονοώντας ότι Brexit χωρίς αυτή τη συμφωνία είναι αδύνατο να υπάρξει.

«Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση» δήλωσε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.

Παράλληλα, επιχείρησε να πείσει τους βουλευτές ότι η ασφαλιστική δικλείδα που ζητούν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία δεν ήταν εύκολη διαδικασία, είναι ωστόσο μονόδρομος. «Το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων θα επιλυθεί καλύτερα μέσω των μελλοντικών σχέσεων» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι το backstop είναι μία προσωρινή και όχι μία μόνιμη λύση.

Επίθεση από τους Εργατικούς

Η παραίτηση του Ράαμπ αποτέλεσε αφορμή για να εξαπολύσει επίθεση στην Μέι το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως η πρωθυπουργός στερείται πλέον κύρους.

«Η κυβέρνηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού» δήλωσε ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ηγετικής περί τον Τζέρεμι Κόρμπιν ομάδας.

«Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας» είπε.

«Οχι» άλλες παραιτήσεις

Την ελπίδα να μην παραιτηθούν άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης της βρετανίδας πρωθυπουργού εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Μάτ Χάνκοκ, καθώς ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται να είναι η αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις, οι οποίοι σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Τερέζα Μέι ίσως υποβάλουν την Πέμπτη πρόταση δυσπιστίας.

«Ελπίζω (μην υπάρχουν άλλες παραιτήσεις) όχι επειδή θεωρώ ότι αυτή η συμφωνία είναι προς το εθνικό συμφέρον», ανέφερε ο Χάνκοκ κστο ραδιόφωνο του BBC. «Σε κάθε συμφωνία που προκύπτει από διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν λεπτομέρειες, συμβιβασμοί που δεν είναι τέλειοι» πρόσθεσε.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024