Το σχέδιο της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα
Το επόμενο διάστημα οι οριστικές αποφάσεις
Διαπραγματευτικά… χαρτιά μαζεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να παρουσιάσει στους δανειστές με στόχο τη διανομή έκτακτου μερίσματος.
Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαίωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 ανέρχεται στο 3,9% με το συγκεκριμένο ποσοστό να είναι οριακά χαμηλότερο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση του 4%.
Οι εκλογές πλησιάζουν και η κυβέρνηση θέλει να μοιράσει κάτι σαν «13ο μηνιάτικο» όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Επειδή όμως το ποσό που απαιτείται για κάτι τέτοιο είναι τεράστιο, το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει για άλλη μια χρονιά σε ένα «κοινωνικό μέρισμα» αντίστοιχο με αυτό της περυσινής χρονιάς.
Δεδομένου ότι το 2019 θα είναι μια εκλογική χρονιά αλλά και ότι το 2018 είναι η τελευταία οικονομική χρήση που υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης κοινωνικού μερίσματος, βάσει Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους αξιοποίησης του υπερπλεονάσματος που ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ.
Καθώς οι θεσμοί έχουν ήδη ζητήσει να υπάρξει ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι 300 εκατ. ευρώ για το 2019, το διαθέσιμο ποσό από τον φετινό δημοσιονομικό χώρο μειώνεται στα 600 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση θέλει από αυτά 60 εκατ. ευρώ να πάνε στο «ενισχυμένο» επίδομα θέρμανσης και 90 εκατ. ευρώ για την καταβολή αναδρομικών στους ιατρούς του ΕΣΥ. Έτσι, θα απομείνουν 450 εκατ. ευρώ για κοινωνικό μέρισμα, με την προϋπόθεση πάντα πως ο σχεδιασμός αυτός θα εγκριθεί από τους δανειστές.
Το σχέδιο
Πέρυσι το κοινωνικό μέρισμα ανήλθε συνολικά σε 720 εκατ. ευρώ και χορηγήθηκε με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ. Κυμαινόταν από 250 έως 1.350 ευρώ και αφορούσε σε περίπου 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Το ένα σχέδιο προβλέπει πως θα υιοθετηθούν τα περσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα ωφεληθεί ο ίδιος αριθμός δικαιούχων, ήτοι 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά με μικρότερα ποσά, ενώ το δεύτερο προβλέπει την ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του στις αρχές Νοεμβρίου.
- Φοβερός Ράιαν Ρέινολντς: Περιέγραψε σε ρόλο… δημοσιογράφου τη νίκη της Ρέξαμ (vid)
- Κρήτη: Ανήλικη έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού – Δέκα συλλήψεις
- Θεσσαλονίκη: 22χρονος οδηγούσε με 179 χλμ/ώρα ενώ το όριο ταχύτητας ήταν 90
- Μοντέλο εκθέτει τον Λιονέλ Μέσι: «Δεν είναι ο Άγιος που όλοι πιστεύουν» (pic)
- Γιατί τα βραβεία Όσκαρ λέγονται «Όσκαρ»;
- Επιδόματα: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 16 έως 20 Μαρτίου
- Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Ντέρμπι «αιωνίων» για την Α1 πόλο ανδρών με φόντο την κορυφή
- Από τη Βαρκελώνη στο Ελληνικό – Πώς η ΑΙ και οι ψηφιακές υποδομές επανασχεδιάζουν τις πόλεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 15.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mohammad-alizade-91PVsccQXbc-unsplash-1-315x220.jpg)



















![Ελαιόλαδο: Σε άνοδο οι εισαγωγές παγκοσμίως – Πώς μεταβάλλονται οι τιμές [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/20elaioladoo10-thumb-large-thumb-large-thumb-large-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442