Παπακώστα: Ψηφίζω τις Πρέσπες υπό προϋποθέσεις
Προϋπόθεση αποτελεί, όπως είπε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση για την γλώσσα και την εθνότητα που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία.
Την πρόθεσή της να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά με αστερίσκους, εξέφρασε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.
Προϋπόθεση αποτελεί, όπως είπε, να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση για την γλώσσα και την εθνότητα που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία.
Σημειώνεται πως οι Πρέσπες ήδη ορίζουν πως η γλώσσα της ΠΓΔΜ – που θα λέγεται «μακεδονική» – ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Τα Σκόπια παραδέχονται επίσης ότι τόσο η γλώσσα όσο και άλλα χαρακτηριστικά τους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ή την ιστορία της Ελλάδας.
Επίσης το κείμενο της συμφωνίας παραχωρεί «υπηκοότητα», όχι ακριβώς εθνότητα.
Η κ. Παπακώστα φαίνεται πως ζητά σαφέστερες διακρίσεις, αν και είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει τμήμα της συμφωνίας. Σημείωσε μάλιστα πως η ερμηνευτική δήλωση θα πρέπει να υπογραφεί και από τα Σκόπια.
Η υφυπουργός, είπε πως απευθύνει την πρότασή της στον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.
- Παναθηναϊκός: Επέκτεινε το συμβόλαιο του Κάτρη ως το 2030
- Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 2025
- Το κλειστό κλαμπ των τριών Όσκαρ: Οι ηθοποιοί που έγραψαν ιστορία
- ΔΟΕ: Διαθέτει περισσότερα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης εάν χρειαστεί
- Κουτσούμπας: Ούτε να σκεφτεί η κυβέρνηση να συνδράμει στα Στενά του Ορμούζ – Η πληροφορία για στοχοποίηση της Σούδας αξιολογήθηκε πριν την καταγγελία
- Η πρέσβης της Εσθονίας επέβαινε στο σκάφος της Frontex που βυθίστηκε στο Καστελόριζο – Πέντε τραυματίες
