Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεατρικό Μουσείο: Χρέη, κόντρες, δίκες χωρίς τελειωμό…

Θεατρικό Μουσείο: Χρέη, κόντρες, δίκες χωρίς τελειωμό…

Σε 1.750.000 ευρώ ανέρχεται το συνολικό χρέος του

Σε ένα εκατομμύριο επτακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (1.750.000) ανέρχεται το συνολικό χρέος του Θεατρικού Μουσείου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι μισθοί των εργαζομένων, τα χρέη προς το ΙΚΑ και την εφορία καθώς και τα απλήρωτα ενοίκια του χώρου που φιλοξενούσε τη θεατρική βιβλιοθήκη. Μη έχοντας πάρει επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2013, το πολύπαθο μουσείο που στεγάζεται κάτω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, παραμένει ακόμα και σήμερα σε δυσχερή θέση.

Με έναν σπάνιο αρχειακό πλούτο από κειμήλια, αντικείμενα, αποκόμματα εφημερίδων, κειμένων και κριτικών, που χρονολογούνται από τα τέλη του 18ουαιώνα και μια βιβλιοθήκη 45.000 τόμων, η εθνική θεατρική μας περιουσία συνεχίζει να βρίσκεται σε κίνδυνο και σε κούτες. Και μαζί να κινδυνεύουν με φυλάκιση ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου, Κώστας Γεωργουσόπουλος και Γιώργος Μιχαλακόπουλος, από τους οποίους απαιτείται το χρέος, σαν να ήταν προσωπική τους υπόθεση….

Η πρώτη δίκη που έγινε τον περασμένο μήνα και οδήγησε σε κράτηση τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, θα επανεξεταστεί μαζί με τις υπόλοιπες τέσσερις στις 9 Νοεμβρίου 2018, με τον κίνδυνο να οδηγηθεί στην φυλακή, όπως τόνισε ο θεατρικος κριτικός και πρόεδρος του Δ.Σ., οι τραπεζικοί λογαριασμοί του οποίου έχουν κατασχεθεί με αποτέλεσμα να εισπράττει μόνον το ακατάσχετο ενώ κινδυνεύει με προσημείωση η (όποια) ακίνητη περιουσία του.

Στο στεγαστικό που αποτελεί, μαζί με το οικονομικό, φυσικά, το μείζον πρόβλημα για την επιβίωση του Θεατρικού Μουσείου, αλλά και της Βιβλιοθήκης του, σημειώθηκαν βήματα προόδου επί των ημερών της Λυδίας Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού. Κατ΄αρχήν έγινε η μεταφορά της Βιβλιοθήκης σε αποθήκες στην ΕΡΤ, που σημαίνει ότι ναι μεν τα βιβλία βρίσκονται σε ασφαλές μέρος, δυστυχώς όμως εκτός χρήσης. Παράλληλα αποφασίσθηκε η μετεστέγαση του ίδιου του Μουσείου στο κτίριο της οδού Σταδίου 47, κληροδότημα Αλεξάνδρου Σούτζου που παραχωρήθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη στο ΥΠΠΟ. Επίσης δόθηκε επιχορήγηση ύψους 450.000 ευρώ, με διαμεσολαβητή το Εθνικό Θέατρο, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στο νυν Δ.Σ. του Μουσείου, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί ο Κώστας Γεωργουσόπουλος: Αλλο ένα Εθνικό Μουσείο Θεάτρου κι άλλο ένα Μουσείο του Εθνικού Θεάτρου, είπε χαρακτηριστικά.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι το Θεατρικό Μουσείο είχε λάβει συνολική επιχορήγηση 1.730.000 ευρώ από τις αρχές του 2000 ως το 2011, ενώ για τα έτη 2011 και 2012 πήρε από 250.000 ευρώ. Εκτοτε δεν έχει επιχορηγηθεί διόλου ενώ τα τελευταία χρόνια παρέμενε κλειστό, με εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης. Προσφάτως, μαζί με τη μετακόμιση των βιβλίων έγινε κι ένας καθαρισμός του χώρου του Μουσείου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της νυν υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, Νίκος Χασιώτης, ο οποίος και παρέστη στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα, Δευτέρα μεσημέρι, στο θέατρο Μουσούρη, προσπάθησε να ξεκαθαρίσει τους στόχους του ΥΠΠΟ. Επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους εργαζομένους του Μουσείου (από τους εννέα οι έξι έχουν κάνει επίσχεση εργασίας, όπως είπε) μια που οι απαιτούμενες αμοιβές τους ξεπερνούν τις οικονομικές δυνατότητες του ΥΠΠΟ. Και τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, ώστε αναδρομικά να πληρωθούν όχι με βάση τον μισθό τους, αλλά τον αντίστοιχο του ταμείου ανεργίας, ήτοι ένα κούρεμα της τάξης του 65% περίπου. Ωστόσο ο κύριος Χασιώτης, σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Μιχαλακόπουλου, δεν δεσμεύθηκε ως «κράτος» ότι θα παραστεί στις δίκες του Νοεμβρίου, για να προστατέψει τους υπεύθυνους του Μουσείου, μια που τα χρέη δεν είναι προσωπικά τους. Ενώ ξεκαθάρισε ότι το δημόσιο μπορεί να αναλάβει, μέσω του Εθνικού, την διαχείριση των 450.000 ευρώ, για την δημιουργία και την λειτουργία ενός Μουσείου Θεάτρου. Αρκεί, να προσθέσουμε, το μουσείο αυτό να είναι εθνικής εμβέλειας.

Εκτός από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο εκεί ήταν σήμερα, μεταξύ των ολίγων, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Γιάννης Μπέζος, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Πέτρος Φιλιππίδης, η Δέσποινα Χατούπη, η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Γιώργος Δεπάστας, ο Τάκης Βλαστός, ο συγγραφέας Γιώργος Μανιώτης, ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης (που επετέθη με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά της Λυδίας Κονιόρδου και άφησε σαφείς αιχμές κατά του Εθνικού Θεάτρου) καθώς και μέλη του Δ.Σ. Κέντρου Μελέτης και Ερευνας – Θεατρικό Μουσείο. Ηταν όμως λίγοι, πολύ λίγοι οι ηθοποιοί που ήρθαν να υπερασπισθούν το παρελθόν του μουσείου της τέχνης τους, το παρόν αλλά και το μέλλον του. Κρίμα.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024