Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εχουν μαύρα μεσάνυχτα

Εχουν μαύρα μεσάνυχτα

Το ζήτημα κρίθηκε ανησυχητικό. Τόσο ανησυχητικό που πραγματοποιήθηκε σύσκεψη έκτακτης ανάγκης στο Μέγαρο Μαξίμου με Φλαμπουράρη, Καρανίκα, Βερναρδάκη, Δραγασάκη, Καρτερό και άλλους ειδήμονες

Μυστήρια πράγματα. Οι διεθνείς αγορές (εκείνες που θα τους παίζαμε νταούλια να χορεύουν…) πλάκωσαν τις ελληνικές τράπεζες.
Στα όρια του κραχ.
Βέβαια δεν ήταν δύσκολο. Από την άνοδο των αξιόμαχων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία (Ιανουάριος 2015) οι τραπεζικές μετοχές έχουν ήδη χάσει το 97% της αξίας τους.
Μόνο οι Γερμανοί στην Κατοχή τα είχαν καταφέρει καλύτερα.
Είναι αλήθεια βεβαίως ότι η κυβέρνηση θεωρεί «αναντίστοιχες τις εξελίξεις αυτές με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας» – ένας κομψός τρόπος για να πει κανείς ότι οι αγορές γράφουν τον Τσακαλώτο και τα μεγέθη του εκεί που δεν πιάνει μελάνι.
Είναι αλήθεια επίσης ότι στην κυβέρνηση ανακάλυψαν πως οι αγορές κατοικούνται από «κερδοσκόπους» και όχι από μέλη του «Ρουβίκωνα», όπως θα περίμενε κάθε λογικός άνθρωπος.
Είναι αλήθεια, τέλος, ότι οι «κερδοσκόποι» δεν δείχνουν να φοβούνται μήπως τους πλακώσει στις γρήγορες ο κυρ Αλέκος Φλαμπουράρης, τώρα που ανέλαβε την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μόλις τελειώσει τον πρωινό φραπουτσίνο του.
Το ζήτημα κρίθηκε ανησυχητικό. Τόσο ανησυχητικό που πραγματοποιήθηκε σύσκεψη έκτακτης ανάγκης στο Μέγαρο Μαξίμου με Φλαμπουράρη, Καρανίκα, Βερναρδάκη, Δραγασάκη, Καρτερό και άλλους ειδήμονες.
Υποθέτω ότι προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Εύλογη απορία για όποιον έχει μαύρα μεσάνυχτα.
Να θυμίσω ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που επινόησαν τη μοναδική σύλληψη να ζήσουν σε μια χώρα που θα βρίσκεται ταυτοχρόνως και εκτός προγράμματος και εκτός αγορών.
Και των οποίων η εξοικείωση με τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα εξαντλείται στην ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ.
Ολα αυτά βεβαίως θυμίζουν λίγο το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Φυσικά οι συνθήκες δεν είναι ίδιες. Αλλά και τότε, όπως και τώρα, οι ίδιοι άνθρωποι νομίζουν ότι οι παπαριές δεν πληρώνονται.
Αν το πάθημα τους είχε γίνει μάθημα, θα είχαν ίσως καταλάβει πως τα πάντα στην οικονομία πληρώνονται, και ενίοτε ακριβά. Και πως αν σε πετύχουν ξεσκέπαστο οι «κερδοσκόποι» θα σου πάρουν όχι μόνο το σακάκι αλλά και τα εσώρουχα.
Υποψιάζομαι όμως πως δεν έμαθαν. Και έτσι εξακολουθούν μεταξύ ασχέτων να υποτάσσουν θεμελιώδεις οικονομικές επιλογές σε μια πολιτική (για να μην πω επικοινωνιακή…) ατζέντα.
Αποτέλεσμα; Βγαίνει προχθές ο Τσακαλώτος, ο οποίος μάς έλεγε πως στις 21 Αυγούστου η Ελλάδα θα κάνει βόλτα στις αγορές, να ανακοινώσει ότι «δεν είναι αλήθεια» πως οι τράπεζες καταρρέουν.
Πολύ σωστά. Δίκιο έχει ο άνθρωπος. Μπορεί να έχασαν το 97% της αξίας τους αλλά έχουν ακόμη το 3% και φτάνει.
Ξέρετε πόσα χρόνια έζησε ο ΣΥΡΙΖΑ με 3%;

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024