Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κατεργασμένο κρέας σχετίζεται με τον καρκίνο μαστού

Το κατεργασμένο κρέας σχετίζεται με τον καρκίνο μαστού

Σύμφωνα με ανασκόπηση που εστίασε σε δεδομένα από 15 ήδη δημοσιευμένες μελέτες με συνολικό δείγμα πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες

Η τακτική κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος, όπως τα αλλαντικά, τα λουκάνικα και τα παστά κρέατα, ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer

Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να συμπεριλάβει τα κατεργασμένα κρέατα στη λίστα με τους καρκινογόνους παράγοντες.

Πάντως, οι επιστήμονες σπεύδουν να σημειώσουν ότι από την ανασκόπηση, που διαπίστωσε 9% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου μαστού από το κατεργασμένο κρέας, προκύπτει μεν σχέση μεταξύ των δύο παραγόντων αλλά ο πραγματικός κίνδυνος παραμένει «πολύ μικρός».

Η ανασκόπηση εστίασε σε δεδομένα από 15 ήδη δημοσιευμένες μελέτες με συνολικό δείγμα πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες.

Σε μια μελέτη από τη Βρετανία διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη κατανάλωση κατεργασμένων κρεάτων, δηλαδή πάνω από 9 γραμμάρια την ημέρα, ενείχε κίνδυνο καρκίνου.

Βέβαια οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι γυναίκες που περιλαμβάνουν στη διατροφή τους αυτά τα τρόφιμα ενδεχομένως να κάνουν και άλλες ανθυγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής τους που με τη σειρά τους να συντελούν στην αύξηση του κινδύνου καρκίνου μαστού.

Τα κατεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα, τα αλλαντικά και τα καπνιστά κρέατα, έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε είτε να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους, είτε να βελτιωθεί η γεύσης τους με πρόσθετα στοιχεία, όπως αλάτι, μπαχαρικά ή μυρωδικά.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι υπάρχουν πολλές θεωρίες γιατί μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, όπως αυτή που θέλει το πάστωμα με αλάτι να αλληλεπιδρά με μια πρωτεΐνη του κρέατος καθιστώντας το καρκινογόνο.

Η Δρ Μάριαμ Φαρντιντ, συγγραφέας της ανασκόπησης και μέλος του επιστημονικού προσωπικού της Σχολής Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ, συστήνει τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφίμων κατεργασμένου κρέατος αν δεν είναι εφικτό να τα εξαλείψουμε εντελώς από την διατροφή μας.

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024