Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γ.Γ. υπουργείου Πολιτισμού: Τα μνημεία και τα μουσεία δεν εκχωρούνται, θα το υπερασπιστώ με όποιο κόστος

Γ.Γ. υπουργείου Πολιτισμού: Τα μνημεία και τα μουσεία δεν εκχωρούνται, θα το υπερασπιστώ με όποιο κόστος

Παρέμβαση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη για το θέμα της μετάβασης των μνημείων στο Υπερταμείο.

Από τα Χανιά όπου βρέθηκε την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου για τα εγκαίνια έκθεσης, η γενική γραμματείας του Υπουργείου Πολιτισμού έκανε παρέμβαση για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη μεταβίβαση μνημείων και μουσείων στο Υπερταμείο, επιμένοντας στη «γραμμή» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι εκτός οποιασδήποτε συναλλαγής ή εκχώρησης.

Η δήλωσή της έχει μεγάλη πολιτική σημασία, γιατί η από το 2015 γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ εμμέσως κατηγορήθηκε από πολλούς για «σιωπή» στο μείζον θέμα των ακινήτων και για «εμπλοκή» της μιας και τα Χανιά είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της και έχει υπάρξει για χρόνια Έφορος Αρχαιοτήτων εκεί, άρα είχε προσωπική αντίληψη για όλα τα μνημεία που παραχωρήθηκαν. Είναι γνωστή, επίσης, η καλή της σχέση με τον Γ. Σταθάκη και άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

Δεν είναι τυχαίο που η κ. Ανδεραδάκη-Βλαζάκη επέλεξε έναν πιο προσωπικό τόνο, δηλώνοντας: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων δεν είναι ένας κωδικός αριθμός που μεταβιβάζεται με ΦΕΚ σε καμία εταιρεία  και σε κανένα ταμείο. Τα αρχαιολογικά μουσεία, τα νεώρια, τα τείχη, τα φρούρια, και η ίδια η ανασκαφή ακόμη που διευθύνω, είναι εκτός οιασδήποτε συναλλαγής και ούτε πωλούνται ούτε μπορεί να εκχωρούνται στο όνομα καμίας πίεσης ή υποχρέωσης. Είμαι βέβαιη πως οι Χανιώτες πάντα θα αντιστέκονται με όλες τους τις δυνάμεις αν προκύψουν ποτέ απόπειρες εκχώρησης. Το ίδιο και εγώ».

Σε σχέση με την εμπλοκή του ονόματός της, σημείωσε: «Το θέμα που έχει ανακύψει πρόσφατα το πρωτοδιάβασα στον Τύπο. Για τον συγκεκριμένο κατάλογο δεν είχα καμία ανάμειξη ή έστω ενημέρωση κατά το παρελθόν».

Πρόκειται για έμμεση αναφορά στην ευθύνη της προηγούμενης υπουργού Λ. Κονιόρδου για το θέμα, μετά τις σχετικές αναφορές της νυν υπουργού Μ. Ζορμπά. Είναι, άλλωστε, γνωστό από την υπόθεση του Ελληνικού και άλλες, ότι οι σχέσεις της Λ. Κονιόρδου με τη γενική γραμματέα κάθε άλλο παρά αγαστές ήταν.

Πάντως ούτε καi τώρα δεν φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα, καθώς η μισή κυβέρνηση να θέλει να παρουσιάσει ως «λάθος» το όλο θέμα της μεταβίβασης των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων στην ΕΤΑΔ, και η μισή σιωπά, ενώ η Διοίκηση του Υπερταμείου μιλά μόνο για εξαίρεση των «αρχαιολογικών μνημείων» και σιωπά παραδειγματικά για το νεότερα μνημεία, τα κτίρια των μουσείων, τα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ στην Πλάκα και τη Ρόδο.

Ακόμη και η Σπιναλόγκα, που αυτές τις μέρες κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητάς της για να ενταχθεί στον παγκόσμιο κατάλογο μνημείων τηςUNESCO, είναι εδώ και χρόνια στην κυριότητα της ΕΤΑΔ και σύμφωνα με τον Ν. 4389/16 οποιαδήποτε στιγμή η ΕΤΑΔ μπορεί να διεκδικήσει τη διαχείρισή της ή τα έσοδα από τη λειτουργία της.

Για αυτές τις περιπτώσεις η κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη τόνισε ότι: «Θα ακολουθήσουν διαπιστωτικές πράξεις της ταυτοποίησης των εξαιρέσεων και όχι μόνο αυτό: στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχουμε ήδη ξεκινήσει τις ενέργειες για επιστροφή στο Υπουργείο των μεταβιβάσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε ΤΑΙΠΕΔ ή ΕΤΑΔ και που αφορούν βέβαια σε παλαιότερες κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, τα 36 ακίνητα στην Πλάκα που είχαν απαλλοτριωθεί για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ και μεταβιβάστηκαν, με ενέργειες κατά το 2013 και 2014, άνευ ανταλλάγματος στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση».

Συμπλήρωσε με νόημα: «Για όλα τα παραπάνω είμαι αποφασισμένη και δεσμεύομαι προσωπικά. Χωρίς αστερίσκο. Και με όποιο κόστος».

Προφανώς η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού διακρίνει ότι δεν είναι σαφής η κατεύθυνση της κυβέρνησης για την εξαίρεση ή όχι των μνημείων –ή τουλάχιστον όχι όλων– και στέλνει το δικό της μήνυμα μιλώντας για δέσμευση «με όποιο κόστος».

Την ίδια στιγμή, καμία διαπιστωτική πράξη επιστροφής μνημείου ή αρχαιολογικού χώρου δεν έχει βγει και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ διά στόματος του υφυπουργού δηλώνει ότι δεν γνωρίζει, ακόμη και τώρα, τη λίστα με όλα τα ακίνητα αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ που έχουν περάσει στην ΕΤΑΔ και πρέπει να εξαιρεθούν.

Έξω από την αίθουσα των εγκαινίων είχαν συγκεντρωθεί πολίτες των Χανίων κρατώντας πανό ενάντια στην εκχώρηση των μνημείων, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και γενικότερα της δημόσιας περιουσίας.

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024