Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Οι δανειστές συνεχίζουν να μαθαίνουν»

«Οι δανειστές συνεχίζουν να μαθαίνουν»

Η διεύρυνση του ΕΜΣ με την κατάργηση των μνημονίων όπως τα γνωρίζουμε, η περιοδεία Μαας στα Βαλκάνια και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια Λέσβου είναι τα θέματα της επισκόπησης Τύπου

«Σε ομιλία του την Τετάρτη στο Βερολίνο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε ημιτελή την ευρωζώνη, όσο οι χώρες που βιώνουν κρίση δεν έχουν στο πλευρό τους το κατάλληλο εργαλείο στήριξης, όσο δεν προωθείται η ενιαία τραπεζική αγορά και όσο δεν δημιουργείται ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών (SRF), γράφει η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Οι δανειστές συνεχίζουν να μαθαίνουν». Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης καθώς και το απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας θα κοστίσουν τελικά πολύ περισσότερα χρήματα από ότι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό.

Στο επίκεντρο των σχεδίων βρίσκεται η διεύρυνση του ΕΜΣ, ο οποίος σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ θα λειτουργεί μελλοντικά και ως δίχτυ ασφαλείας του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών SRF. Σε περίπτωση που δεν αρκέσουν τα χρήματα τα χρήματα του Ενιαίου Ταμείου για να τεθεί υπό έλεγχο μια τραπεζική κρίση τότε θα παρεμβαίνει ο ΕΜΣ.

Επικαλούμενη έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει στη διάθεσή της, η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι οι χώρες που συμμετέχουν στην Τραπεζική Ένωση θα συνεισφέρουν στο Ταμείο το 1% των διασφαλισμένων καταθέσεων. Όπως σημειώνεται στο έγγραφο σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία, το Ταμείο Εξυγίανσης θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του όχι 55 δις, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί, αλλά από 59 μέχρι και 71 δις ευρώ. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν στο τελευταίο συμβούλιο στη Βιέννη πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι, αντίστοιχα, και το δίχτυ ασφαλείας του ΕΜΣ. Πάντως οι χώρες το ευρωπαϊκού νότου ωστόσο τάσσονται υπέρ ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσού.

Όπως σημειώνει η οικονομική εφημερίδα στο μέλλον ο ΕΜΣ θα στηρίζει χώρες σε κρίση με πιο συνοπτικές διαδικασίες. Για το λόγο αυτό προωθείται μια μεταρρύθμιση της λεγόμενης προληπτικής γραμμής στήριξης. Παράλληλα πρόσβαση στον Μηχανισμό αποκτούν και οικονομικά εύρωστες χώρες της ευρωζώνης σε περίπτωση που χωρίς δική τους υπαιτιότητα αντιμετωπίσουν ένα οικονομικό σοκ.

Όπως όλα δείχνουν πάντως στο νέο διευρυμένο EΜΣ θα καταργηθεί η επιβολή όρων για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως έγινε στην Ελλάδα με τα λεγόμενα μνημόνια (MoU). Σε έγγραφο της αρμόδιας ομάδας εργασίας αναφέρεται ότι από εδώ και στο εξής το μνημόνιο θα μπορούσε απλά να αναφέρει ότι η χώρα σε πρόγραμμα εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην ευρωζώνη.

Έμπειροι διαπραγματευτές δεν αναμένουν μια συμφωνία των υπ. Οικονομικών μέχρι τα τέλη του έτους για τον νέο διευρυμένο ΕΜΣ προφανώς επειδή ο γερμανός υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς και άλλοι βορειοευρωπαίοι συνάδελφοί του εμμένουν σε ξεκάθαρες προϋποθέσεις για την πρόσβαση στους μηχανισμούς στήριξης για να αποφύγουν ενδεχόμενη κατάχρηση της οικονομικής βοήθειας».

General Anzeiger: «Περιοδεία Μαας στα Βαλκάνια»

«Το πρωί Σκόπια, το μεσημέρι Τίρανα και το βράδυ Αθήνα, γράφει η εφημερίδα General Anzeiger σε άρθρο με τίτλο «Περιοδεία Μαας στα Βαλκάνια». Η εφημερίδα της Βόννης σημειώνει ότι στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας προειδοποιεί για επισκέψεις εκπροσώπων άλλων κυβερνήσεων στην ΠΓΔΜ που, όπως τόνισε, «δεν μοιράζονται τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες». O λόγος προφανώς για την Ρωσία, αλλά και την Κίνα που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.

Για να ανοίξει ωστόσο ο δρόμος για την Ευρώπη θα πρέπει προηγουμένως οι πολίτες της χώρας να δώσουν πράσινο φως στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος. Αν γίνει αυτό στις 30 Σεπτεμβρίου θα επέλθει επιτέλους ειρήνη με την Ελλάδα και θα τερματιστεί η διένεξη που διαρκεί εδώ και 27 χρόνια. Μια και μόνο συλλαβή αρκεί για να διασφαλίσει την ειρήνη και την συμφιλίωση. Θα πρέπει να κατανοήσουμε, δηλώνει ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Δημητρόφ ότι με την Ελλάδα πρέπει να είμαστε σύμμαχοι και φίλοι».

taz: «Ακόμα και εξάχρονα σκέπτονται την αυτοκτονία»

Στις καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο αναφέρεται η εφημερίδα taz επιγράφοντας το άρθρο της «Ακόμα και εξάχρονα σκέπτονται την αυτοκτονία». Η εφημερίδα του Βερολίνου επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου της οργάνωσης αρωγής «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» Λούκα Φοντάνα, ο οποίος τονίζει ότι «εδώ συντελείται μια ανθρωπιστική καταστροφή»:

«Στον υπερπλήρη καταυλισμό η σωματική και σεξουαλική βία είναι συχνό φαινόμενο και η ελληνική κυβέρνηση δεν προστατεύει τους πρόσφυγες, προσθέτει ο εκπρόσωπος για να τονίσει ότι: «οι απόπειρες αυτοκτονίες αυξάνονται. Ακόμα και παιδιά από 6 μέχρι 8 ετών σκέπτονται την αυτοκτονία ως διέξοδο «. Πέρυσι οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσαν ότι οι πρόσφυγες με ψυχικά προβλήματα που υποβάλλονταν σε θεραπεία είχε αυξηθεί κατά 50%. Σήμερα είναι πολύ περισσότεροι».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024